HVG Extra Business
HVG Extra Business
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Mindenkivel előfordul, hogy elfelejti valakinek a nevét. Pedig nem lehetetlen megjegyezni őket: a következő két egyszerű, de hatékony módszer segíthet ebben.

Az első módszer az ismétlés. Ha többször elismételjük valakinek a nevét, akivel éppen megismerkedtünk, nagyobb eséllyel fogunk rá emlékezni később. Ennek a legegyszerűbb módja, hogy a vele való beszélgetés közben is használjuk a nevét, például így:

„Rebeka, arra gondoltam, hogy…?”, „Mi erről a véleményed, Rebeka?”

A másik módszer a háromlépéses névmemória-fejlesztés, amely során a nevet egy konkrét képhez kapcsoljuk, ami később segít felidézni. Ez a módszer az asszociációt és a vizualizációt hívja segítségül.

Három lépésben

Első lépésként kapcsoljunk a névhez konkrét jelentést! Néhány névnek, különösen az olyan vezetékneveknek, mint a Szabó vagy a Molnár, már van jelentése. Ugyanakkor a többi névről, amelyeknek nincs könnyen érthető jelentése, szintén eszünkbe juthat valami konkrét dolog, például a Munkácsy névről Munkácsy Mihály. A név hangzása is emlékeztethet valamire, például „munkás”.

Második lépésként vegyük szemügyre annak az arcát, akinek a nevét szeretnénk megjegyezni! Figyeljük meg az egyedi jellegzetességeket! Vastag és bozontos a szemöldöke? Nagy az orra? Van rajta anyajegy? Válasszunk ki egy szembetűnő arcvonást!

Harmadik lépésként kapcsoljuk össze a nevet és az arcot egyetlen képben! Ehhez képzeljük el azt a dolgot, amire a név emlékeztet, a kiválasztott arcvonáshoz kapcsolva! Így például „Molnár úrnak” a sűrű szemöldökéből egy szélmalom kandikáljon ki! Minél furcsább a kép, annál emlékezetesebb lesz.

Mindez a gyakorlatban

Tegyük fel, hogy bemutatnak minket egy bizonyos Sarkadinénak. Elsőként ellenőrizzük, hogy jól hallottuk-e a nevét. Kérjük meg, ismételje el, vagy akár betűzze is le!

1. lépés: Mi jut eszünkbe a névről? Talán ismerünk valakit, akinek ugyanez a vezetékneve? Vagy a név hangzásáról eszünkbe jut a „sarok” és a „kád” szó? Képzeljünk el egy „sarokkádat”!

2. lépés: Nézzük meg alaposan Sarkadiné arcát! Keressük az egyedi arcvonásokat, és ne az egész arcát nézzük egyben! Például a kontyba kötött haja miatt látszik a magas homloka, az állán pedig van egy anyajegy. Válasszuk ki az egyiket mint fő arcvonást!

3. lépés: Vonjuk össze a nevét és az arcát egyetlen emlékezetes képben a kapcsolatképzés módszerével! Képzeljünk el egy sarokkádat a homlokán, vagy az anyajegyét, ahogyan egy sarokkádban fürdik! Minél viccesebb a kép, annál jobban fogunk emlékezni a nevére.

A háromlépéses névmemória-fejlesztés előnyei

Úgy gondoljuk, hogy a háromlépéses névmemória-fejlesztés túl bonyolult, időigényes és felesleges? Bízzunk az elménkben: az asszociációk, kapcsolatok és képek gyorsan eszünkbe jutnak. Már önmagában az is fejleszti a névmemóriát, hogy jelentéssel ruházzuk fel a neveket.

Egy kísérlet során három héten keresztül napi 6 órában fejlesztették a háromlépéses névmemória-fejlesztő módszerrel egy csoport 43 év átlagéletkorú ember névmemóriáját, amelyben a megismert emberek nevéhez valamilyen jelentést kapcsoltak. Ennek köszönhetően javult a névmemóriájuk, és a hatás három hónap múlva is megmaradt.

A fenti cikk egy szerkesztett részlet a Fejleszd a memóriád! című könyvből. Önnel is előfordult már, hogy nem emlékezett arra, hova tette a kulcsot? Bemutatkozott valakinek, akit elvileg már ismert? Elfelejtett egy születésnapot? Pascale Michelon könyve segítségével csökkentheti a feledékenységet, és javíthatja az általános mentális állapotát. A könyvet itt rendelheti meg kedvezménnyel.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Drágul a benzin és a gázolaj

Drágul a benzin és a gázolaj

Hamarosan léphet az MNB, nyakunkon a szigorítás

Hamarosan léphet az MNB, nyakunkon a szigorítás

Rákötötték a diákokat a virtuális valóságra, és olyan dolog történt, amire nem számítottak

Rákötötték a diákokat a virtuális valóságra, és olyan dolog történt, amire nem számítottak

Elképesztően ritka, régi családi fényképek bukkantak fel eBay-en

Elképesztően ritka, régi családi fényképek bukkantak fel eBay-en

Jeszenszky Géza: Soros György azért mégsem az ördög

Jeszenszky Géza: Soros György azért mégsem az ördög

Budapesten is gyertyát gyújtottak a meggyilkolt lengyel politikus emlékére – fotók

Budapesten is gyertyát gyújtottak a meggyilkolt lengyel politikus emlékére – fotók