Az öngyógyuló autófényezés a terepjárókon debütál

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Öngyógyító autófestéket hoz forgalomba hamarosan a japán Nissan autógyár: az átlátszó kence regenerálja magát, mintegy begyógyítva az autók fényezésén esett sérüléseket.

Nissan X-Trail. Karcálló
© Nissan
Valójában nem egészen festékről, hanem karcolásnak ellenálló védőrétegről (Scratch Guard Coat) van szó, amelynek egy víztaszító gyanta a fő komponense. A gépkocsikra felvitt újfajta védőréteg vastagsága ugyanolyan, mint a közönséges fényezésé. A „sebgyógyulás” időtartama a fényezésen esett karcolás mélységétől és a környezeti hőmérséklettől függően 24 órától akár egy hétig is eltarthat, ám a hegesedés folyamata egy kis melegvíz segítségével felgyorsítható.

A Scratch Guard Coat három éven át védi hatékonyan a gépkocsikat. Az újfajta védőfesték a közeljövőben debütál Japánban. Az autógyár tervei szerint mindenekelőtt a lökhárítókat és tükröket vonják be, vagyis a gépkocsik leginkább fizikai behatásoknak kitett részeit óvják a segítségével. Elsőként egyébként a Nissan X-Trail típusú terepjárói kapják meg az öngyógyuló fényezést.