Beszáll a WRC-be a Suzuki

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Suzuki vezetői a 76. Genfi Nemzetközi Autószalonon jelentették be, hogy 2007 augusztusától a magyar gyártású SX4-gyel beneveznek a World Rally Championship (WRC) versenysorozatba.

© Suzuki
A bejelentéssel egyidőben mutatták be azt a hazánkban gyártott SX4-est, amely az új WRC versenyautó alapja lesz. A World Rally Championship a Forma 1 mellett a világ legfontosabb autóverseny-sorozata. A Suzuki jövő évi premierjét az autógyártó JWRC-ben (Junior World Rally Championship) elért sikerei alapozták meg. Mint ismeretes, a maximum 1600 köbcentis, kétkerék-meghajtású autók számára kiírt bajnokságot a Suzuki nyerte 2004-ben, mégpedig egy Suzuki Ignis Super 1600-zal. Az idei első fordulót - a Svéd Ralit - ismét csak a Suzuki versenyistállója nyerte, ezúttal egy Suzuki Swift Super 1600-zal. A volán mögött mindkét esetben Per-Gunnar (P-G) Andersson ült.

© Suzuki
Az SX4 versenyváltozatát a most Esztergomban és Genfben debütált szériagyártású SX4-re alapozva fejlesztik ki. Erőforrása egy kétliteres turbófeltöltéses J20 kódnevű motor lesz, amely 3000-es fordulatszám mellett adja le legnagyobb, vagyis 637 Newtonméteres nyomatékát. A teljesítménye is robosztus lesz: 320 lóerő a 4000 és 4500 közötti fordulatszám tartományban. Az erőátvitelről egy ötsebességes szekvenciális sebességváltó gondoskodik majd.