Suzuki: folytatódik az egyeztetés a szakszervezettel

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Magyar Suzuki Személygépkocsi Gyártó és Értékesítő Rt. képviselői újabb tárgyalást tartanak március 21-én a helyi szakszervezettel a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium közvetítését is igénybe véve. A cég közleménye szerint véleménykülönbség ugyan van a cég és a vállalatnál működő szakszervezet között, de konfliktushelyzet nincs. A véleménykülönbségek tisztázása érdekében a közelmúltban már tárgyaltak, itt a szakszervezet bemutatta ágazati képviselete alapszabályát.

Az utolsó simítások Esztergomban
© hvg.hu
A helyi szakszervezet az ágazati szakszervezet csoportjaként működik, de már folyamatban van önálló vállalati szakszervezetként történő bírósági bejegyzése is - tájékoztatták az MTI-t az ágazati szakszervezetnél, a Liga Vas és Fémipari Szövetségénél. A cég közleménye szerint az újabb találkozót március 21-én tartják. A megbeszélésen a nézetkülönbségekről valamint a vállalati szakszervezet státuszának mielőbbi rendezéséről lesz szó. A közlemény szerint a múlt év decembere óta a szakszervezetnek és tisztségviselőiknek biztosítják a törvény által előírt jogokat, tevékenységüket nem akadályozzák. Ennek alapján folytatnak párbeszédet. Az egyik véleménykülönbség, hogy a helyi érdekképviseleti szerv tekinthető-e a Munka törvénykönyve szerinti "képviselettel rendelkező szakszervezetnek". Ennek eldöntését a felek egyetértéssel bíróságra bízták - hangsúlyozza a közlemény.

A cég vitatja továbbá a külön szakszervezeti iroda létesítésére vonatkozó igényt. A közlemény szerint egy olyan cégnél, ahol a vezérigazgatónak sincs külön irodája, a szakszervezet sem formálhat erre igényt. A Liga Vas és Fémipari Szövetsége vezetősége az MTI megkeresésére úgy határozott, hogy most nem reagál a sajtóközleményre, mert méltányolja a vállalat erre vonatkozó kérését. A március 21-ei megbeszélést követően viszont készek részletesen ismertetni álláspontjukat.