Száz éve járják Svájcot a postabuszok

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Idén a svájci PostAuto különleges alkalmat ünnepelhet. Pont száz évvel ezelőtt indult az első postabusz Bernből Wohlenen és Detlingenen át Svájc középső részébe. Ma a vállalkozás évente több mint száz millió utast szállít, tízezer kilométeres vonalhálózattal és 2029 járművel Svájc vezető személyszállító cégei közé tartozik.

A jubileum alkalmával számtalan vonzó kiállítás vár a vendégekre. Június 2-től szeptember 3-ig a Berni Kommunikációs Múzeumban, vagy június 8-tól augusztus 20-ig a Luzerni Közlekedési Múzeumban. Ezen kívül a postabuszok vonzó kirándulásokkal és egyedülálló jubileumi árakkal is kedveskedik a Svájcba látogatóknak.

Svájcban a sárga postabuszok már csaknem hozzátartoznak a tájképhez. Olyan jellemzőek Svájcra, akár a hegyek, a csokoládé és a sajt. A postabuszok története egészen pontosan 1849-ben indult útjára – amikor is az első lovas kocsis postahálózat kiépült az egyes települések között. A postabuszok fénykora azonban csak 100 éve kezdődött. 1906. június 1-jén indult az első postabuszjárat Bernből Detligenbe. Az első világháború után gyorsan nőtt a buszhálózat. Hamar elérte a 4600 kilométert. 1919-ben Simplonnal bekerült a hálózatba az első, alpesi hágón át vezető útvonal is. Ekkor kezdődött a három hágó kirándulások fénykora. Idén a PostAuto, a jubileum alkalmából négy hágó kirándulást kínál vendégeinek a Grimsel, a Nufen (2478 méterrel Svájc legmagasabban fekvő postabuszhágója), a Gotthard és a Susten hágón át. A régi postakürtre emlékeztet a markáns hármas tülkölés a „Cisz-E-A“ hangjegyekkel. Ez a hangsor első alkalommal 1924-ben csendült fel Rossini, Tell Vilmos című operájának nyitányában. Ezt a különleges jelet alkalmazták a postabuszok a nehezen belátható útszakaszokon.

A sárga postabusz – 758 járattal és 10 ezer 450 kilométeres hálózattal – Svájc első számú közúti személyszállító cége. Nincs olyan alpesi út, nincs olyan meredek hágó, nincs olyan szűk szerpentin, ahol ne közlekedne postabusz. A legmeredekebb, 28 százalékos emelkedőt a Kientalban, a Thuner See-től délre, a Blümlisalp hegység (3673 méter) lábánál kell leküzdeni a postabuszoknak. A normális postabuszok mellett 22 emeletes busz is, valamint 20, úgynevezett PostAuto-Reisecar tartozik a járműparkhoz. A PostAuto Utazás és Szabadidő irodája 1998 óta kínál a világ minden tájáról érkező vendégek számára sokszínű kikapcsolódási programokat. Különösen a jubileumi évben várják a látogatók feledhetetlen körutak és többnapos kirándulások igazán vonzó áron.