Megújult a Citroën Jumper

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Citroënt hosszú évek óta a könnyű haszongépjármű piac meghatározó szereplőjeként tartják számon. A könnyű haszongépjármű piaci tendenciákat folyamatosan követő típuskínálatnak köszönhető, hogy 2005-ben a Citroën 10,2 százalékos piaci részesedést ért el Európa 26 országában.

© Citroën
Az új Jumper piaci bevezetésével a Citroën elsődleges célja az előző modellek által tizenkét év alatt elért kereskedelmi sikerek kamatoztatása és újabb piaci részesedések szerzése. Az új Jumper teljesen újragondolt felépítése a térfogat és a hasznos teher szempontjából többféle variáció kialakítását teszi lehetővé. Négyféle hosszúságban, háromféle tengelytávval és háromféle magasságban rendelhető. Ennek köszönhetően az általa kínált hasznos rakodótérfogat
8 köbmétertől egészen 17 köbméterig terjed, míg korábban a maximum 14 köbméter volt. Az eddigi maximum 3,5 tonnás össztömeg határt túllépve az új Jumper, az adott változattól függően, akár a 4 tonnát is elérheti (ebben az esetben a hasznos teher 2 tonna). Az új Jumper azon egyedülálló elsőkerékhajtású könnyű haszongépjárművek egyike, amely 3,5 tonnánál nagyobb össztömeget kínál. A típuscsalád a standard változatokat (lemezelt és üvegezett furgonok), a személyszállító kombikat és a szimpla-, ill. dupla fülkés platós változatokat foglalja magába.

© Citroën
Az új Jumper stílusa elsősorban a vezető kényelmét szolgálja, hangsúlyozva a gépjármű funkcionalitását érintő számos előnyt. Ilyenek például a lökhárítóban kialakított fellépők, amelyek nagyban megkönnyítik a szélvédő tisztítását. A vezetőtér ergonómiai kialakításának és kitűnő hangszigetelésének köszönhetően a vezetőfülke a legigényesebb áruszállítók elvárásainak is megfelel. A rendkívül alacsony rakodási küszöbmagasság jelentős mértékben megkönnyíti a rakodótérhez való hozzáférést.

A motorkínálat háromféle motorból áll: a 2.2 HDi 100 (74 kW/100 LE), a 2.2 HDi 120 (88 kW/120 LE) és a 3.0 HDI 160 (115 kW/157 LE). A felsorolt motortípusokhoz kézi sebességváltók kapcsolódnak. A két utolsó típus hatfokozatú váltóval rendelhető.

Bővült az új Jumper felszereltségi szintje és számos olyan opciót tartalmaz, amely a könnyű haszongépjárművek piacán ritkán fordul elő, mint pl. a hővisszaverő szélvédő, a lámpák automatikus bekapcsolása, vagy a színes kamerával rendelkező tolatóradar. Az új Jumper rendkívül biztos és precíz menettulajdonságokkal rendelkezik . A szériában kínált ABS és az adott változattól függően opcióként rendelhető ESP tovább növeli a gépjármű biztonságosságát.