Erősebb dízel a C5-ben

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Citroën C5 kínálata egy új, 173 lóerős részecskeszűrővel felszerelt HDi dízelmotorral gazdagodott, melyhez hatfokozatú kézi sebességváltó tartozik.

© Citroën
A számos újításnak (párhuzamos működésű bi-turbó, új égéstér és befecskendezőrendszer) köszönhetően nagy teljesítménye mellett a motor fő jellemzője, hogy – különösen alacsony fordulatszámnál – rendkívül kényelmes vezetést biztosít, melyhez ráadásul kiváló környezetvédelmi tulajdonságok (Euro IV + FAP) és visszafogott fogyasztás társul. A HDi 173 FAP a C5 ötajtós és Break változatához kínált dízelmotorok választékát gazdagítja, és az új motorral szerelt modellváltozatokat rögtön a szegmens felső részébe pozícionálja. A PSA Peugeot Citroën csoport és a Ford Motor Company együttműködésének gyümölcseként napvilágot látott motor Franciaországban, a trémery-i üzemben készül.

A négyhengeres dízelmotorban világelsőként kínált párhuzamos működésű dupla turbó alacsony fordulatszámon javítja a motor reakciókészségét, és minimálisra csökkenti a feltöltőrendszer reakcióidejét. A 370 Nm maximális nyomaték már 1500/min fordulatszámon rendelkezésre áll. A HDi 173 FAP-ot ezenfelül kompakt méretek jellemzik, így kisebb helyet foglal el a motortérben, így egy esetleges ütközés esetén a gyalogos-sérülés súlyossága is mérséklődik. Az új motor a többi C5-ósben kínált dízelmotorhoz hasonlóan minden esetben részecskeszűrővel (FAP) kerül forgalomba.