Versenyben a Nissan üzemanyagcellás terepjárója

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A Nissan a Michelin 2006-os Bibendum Challenge rendezvényén között az X-Trail kétféle üzemanyagcellás meghajtású (FCV) változatával vett részt a minap.

Óránként 150 kilométeres sebességre képes
© Nissan
Az X-Trail FCV a Nissan alternatív és környezetkímélő hajtásmódokkal kapcsolatos fejlesztő munkájának legutolsó eredménye. A Michelin Bibendum Challenge rendezvénye jó alkalom volt a Nissan számára, hogy bemutassa eredményeit, amit ezen a gyors ütemben fejlődő területen ért el. Az X-Trail FCV üzemanyagcellás autó mindkét változatának maximális teljesítménye 90 kW, legnagyobb sebessége pedig 150 kilométer/óra. Az egyik változat hatótávolsága megnövelt, 500 kilométeres, ami a nagy nyomású (70 MPa) hidrogéntároló tartálynak köszönhető, míg a másik változatban a legnagyobb tartálynyomás 35 MPa, amivel 370 kilométeres hatótávolság érhető el.

Az autót Japánban és Kanadában tesztelik
© Nissan
A 2005-ös X-Trail FCV-t Japánban december óta tesztelik, és a Nissan bejelentette, hogy a Japánban az érdeklődők részt vehetnek az FCV-nek a Nissan tokiói központjából induló tesztvezetésén. A tesztvezetések során kapott visszajelzéseket, csakúgy, mint a Japánban és más országokban folytatódó tesztek során rögzített adatokat a fejlesztési program keretében elemzik ki. Időközben februárban megkezdődött a 70 MPa nyomású tartályról üzemeltetett X-Trail FCV kanadai tesztelése is.

Az üzemanyagcellás gépkocsik a hidrogént oxigénnel összekeverve állítják elő a hajtáshoz szükséges energiát. Ennek a reakciónak az egyetlen mellékterméke víz, s ez az, ami miatt az üzemanyagcellát az egyik leginkább környezetkímélő energiaforrásnak tekintik.