Százmilió Nissant gyártottak eddig

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Júniusban gyártották le a 100 milliomodik Nissan gépkocsit. 76 millió 640 ezret Japánban és mintegy 23,5 milliót a földgolyó más részein.

© Nissan
A Nissant 1933 decemberében alapították Jidosha-Seizo néven, miután átvette a kisméretű Datsun személyautók gyártását a Tobata Casting cégtől. A Nissan által a Jidosha-Seizo név alatt gyártott első gépkocsi a Datsun 12-es típus volt. A cég nevét a következő évben változtatták meg Nissanra. 1935-ben megkezdte a működést a Nissan yokohamai gyártelepe, az első olyan autógyár Japánban, amely a tömegtermelésre rendezkedett be és úttörő szerepet játszott a japán autóipar kezdeti éveiben.

A Japán-beli gyártási kapacitást először az Oppamában 1962-ben megnyitott autó-összeszerelő üzem növelte, majd ezt követte 1965-ben a Zamában, 1966-ban Murayamában meginduló gyártás (ez utóbbi telephely annak kapcsán jött létre, hogy a cég ugyanebben az évben egyesült a jelentős japán autógyárral, a Prince Motorral), végül 1971-ben Tochigiben, 1976-ban Kyushuban kezdte meg a termelést egy-egy új gyár.

A Nissan első ízben 1959-ben, Tajvanon kezdett autót gyártani a japán szigeteken kívül. 1966-ban kezdődött meg a termelés Mexikóban, amit 1983-ban követett az USA-ban és Spanyolországban egy-egy új gyár beindítása, majd 1986-ban az Egyesült Királyságban, 1995-ben Kínában avattak új Nissan-gyárat.

A cég autó-összeszerelő üzemei – köztük az Egyesült Királyság-beli Sunderlandban, az USA Tennessey államában lévő Smyrnában és a Missouri államban lévő Cantonban működő gyárak – a világ legtermelékenyebb autógyárai közé számítanak. A 2006. évi Harbour-jelentés szerint a Nissan a termelékenység terén vezető helyet foglal el az észak-amerikai autóiparban az egy gépkocsi előállítására jutó 28,46 munkaórával.