Teljesen megújult a Kia Carens

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A Spanyolországban bemutatott, valamivel több mint 4,5 méter hosszú új Carens két változata kifejezetten az európai vásárlók igényeinek szem előtt tartásával készült, és különleges egyedi stílusa az európai piacot célozza meg.

© Kia
A teljesen megújult autót kifejezetten családosoknak tervezték, a sok tárolórekesz, a szellős és bőséges utastér, a hatalmas visszapillantók és a magas üléspozíció a kategória legjobbjai közé emelik a Carenst. A beltér hangulata kellemes, a kormány fogása jó, bár mélységében nem állítható. A Sportage-ból is ismerős VGT dízelmotort jól kiegészíti a hatfokozatú kéziváltó, amellyel a 305 Nm-es nyomaték minden helyzetben kihasználható. A korábbi hosszúkarú váltó helyett kis botváltó került fel a műszerfalra.


© Kia
A Kia, reagálva a korábbi modellekről kapott vásárlói visszajelzésekre, a piaci trendek szerint végzett fejlesztéseket a kompakt egyterűek szegmensében, és egy új generációs járművet tervezett az aktív életmódot folytató családok számára.   Az egyterűek és a szabadidőautók trendjeinek összekapcsolásával először megtervezték a Multi-S tanulmányautót, most pedig az új Carens-t, a modern vásárlók szükségleteinek kiszolgálására. A legújabb Carens hosszabb, szélesebb és magasabb elődjénél (55, 50, illetve 40 mm a különbség), egyetlen karosszéria eleme sem egyezik a régi modellel. Az új Carens levedlette korábbi konzervatív stílusát, és kívül-belül vadonatúj, ízig-vérig modern külsőt öltött magára. Az új Carens-t két verzióban – hétüléses és ötüléses utastérrel – hozzák forgalomba Európában: mindkettőt az európai ízlés szerint tervezett orr-résszel, egyedi, kettős, krómozott rudas hűtőráccsal, alsó középső levegőbeszívó nyílással és első lökhárítóval látták el, amelybe beépítettek levegőbeszívó nyílásokat vagy ködlámpákat.  


Csak két motorral kapható (Oldaltörés)

 

© Kia
Az alacsonyabb padlószinttel és magasabb tetővel rendelkező, szélesebb utastér lehető legjobb kihasználása révén az új Carens hét (vagy öt) ülése rendkívül kényelmes utazást biztosít, és tökéletesen alkalmazkodik a vezető és az utasok alakjához és testméretéhez.  A hétüléses változat hátsó üléssorában két 180 centi magas felnőtt is kényelmesen elfér.  


Mindkét verzióban a középső és/vagy hátsó üléssor lehajtható, és ilyen módon sima padlójú csomagteret lehet létrehozni.   Ha mind az öt ülés foglalt, akkor a csomagtér több mint 400 literes, ha viszont csak egy utas ül a vezető mellett, akár 2106 liter térfogatú csomag is szállítható a járműben.


A Carens LX és EX modelljei megrendelhetők a Kia korszerűsített négyhengeres kétliteres, a közös nyomócsöves üzemanyag-befecskendezéses motorok második generációjához tartozó CRDi dízelmotorjával és változtatható geometriájú turbófeltöltővel (VGT), vagy a két vezérműtengelyes, négyhengeres, 2,0 literes ‘Theta’ benzinmotorjával, folyamatosan változtatható szelepvezérléssel (CVVT). A dízelmotor 140 lóerő teljesítményt és 305 Nm nyomatékot generál. A benzinmotor 144,5 lóerőt és 188,8 Nm nyomatékot ad le. Az új egyterű árát még nem közölték.