Egyre kevesebb gépkocsit lízingelnek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A lízing volumene az idén a harmadik negyedévben éves összehasonlításban mindössze egy százalékkal, az első háromnegyedévben viszont 14 százalékkal nőtt a Magyar Lízingszövetség tagjainak adatai alapján. Az első félévben az éves növekedés még 18 százalék volt.

© daimlerchrysler
A lízingpiac mérséklődő növekedését egyértelműen az autófinanszírozás csökkenése okozza - mutatott rá Báti Balázs, a szövetség elnöke. Hozzátette: a megszorító intézkedések hatására a harmadik negyedévben már 12 százalékos csökkenés mutatkozott az első félév átlagához képest. A jövő év egészében 10 százalék alatti visszaeséssel számolnak a szakértők.

A háromnegyedévi adatok alapján a szövetség tagjai 700 milliárd forint értékben mintegy 900 milliárd forint értékű eszközt finanszíroztak, és ezzel a hazai lízingpiac 88 százalékát birtokolták. (Rajtuk kívül egyetlen nagy szereplő van még, 11 százalékos piaci részesedéssel a Merkantil Bank.) A szövetségben továbbra is az univerzális banki hátterű lízingcégek a meghatározóak.

A lízingelt eszközök 58,1 százaléka személygépkocsi, 16 százaléka tehergépjármű, 12,6 százaléka gép- és berendezés, 11,2 százaléka ingatlan és 1,4 százaléka műszer-, elektronikai- és IT-eszközök, a többi pedig egyéb. A személygépkocsi lízing aránya az összes lízingen belül 8 százalékponttal mérséklődött 58,1 százalékra, és értéke 403 milliárd forintot tett ki a háromnegyedév végén.

Míg a személygépkocsi lízing az első háromnegyedévben éves összehasonlításban mindössze egy százalékkal növekedett, addig az ingatlanlízing piac jelentős bővülést, 150 százalékos éves gyarapodást mutatott. A harmadik negyedévi növekedési ütem már mérsékeltebb volt, 50 százalékot tett ki. Az ingatlanlízing értéke a harmadik negyedév végére elérte a 78 milliárd forintot, de ebből csak néhány milliárd forinttal részesedett a lakáslízing.

A haszongépjármű-lízing összes értéke 111 milliárd forint volt szeptember végén, ami 15 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. A harmadik negyedévben a bővülés elérte a 20 százalékot a Waberer's csoport előrehozott beszerzései miatt. A gépek, berendezések és IT-eszközök lízingjének összértéke meghaladta a 96 milliárd forintot, de ez lényegében stagnálást jelent, részben a mezőgazdasági gépek szezonalítása miatt - magyarázta az elnök.