Gergely Zsófia Itthon

Bérház-einstand: visszavenné a bérlakásokat az Orbán-kormány

Ahogy az MTA kutatóhálózatát erőből, egy jogszabálymódosítással vonta el az Orbán-kormány, úgy most egyetlen törvény megváltoztatásával vissza lehetne venni az állami bérlakásokat – tudta meg a hvg.hu. A Miniszterelnökség már dolgozik az erről szóló tervezeten, amivel kifejezetten a világörökségi területen fekvő, illetve a műemléki épületekben lévő bérlakásokból tehetnék ki a bérlőket, vagyis többek közt a Budai Vár és az Andrássy út patinás épületeire utaznak. Ezeket bérház helyett szívesebben látnák kormányzati épületként, de kereskedelmi-turisztikai célra is használhatnák a frekventált helyen lévő ingatlanokat. Az a régi, „szerzett” jog is változna, hogy a bérlőknek cserelakás jár, e helyett csak pénzbeli megváltást kapnának, ebből kellene ezentúl megoldani a lakhatásukat.

MTI / hvg.hu Gazdaság

Erzsébet tér: Áder igazat adott Tarlósnak

Áder János köztársasági elnök megfontolásra visszaküldte a parlamentnek azt a törvényt, amely állami tulajdonba vette volna a budapesti Erzsébet teret – derült ki pénteken. A főváros csütörtökön nyilvánosan is elégedetlenségét fejezte ki a jogszabály miatt, mert arról az indoklásuk szerint nem volt érdemi egyeztetés a kormánnyal.

hvg.hu Vállalat + Vezető

Az állam kifizette részét az Erstében

Augusztus 11-én lezárult az Erste Bank Hungary Zrt.-t érintő részesedésvásárlási tranzakció, a magyar állam és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank megszerezte a 15-15 százalékos tulajdonrészét a pénzintézetben, és átutalta a vételárat.

Vállalkozás

A németek lecsaptak görög repterekre

Év elején még nagyon harcias volt a görög kormány - amely nemrég fejet hajtott a nemzetközi hitelezők előtt. Tucatnál is több görög reptér üzemeltetési jogát kapta meg egy német cég.

- esel - Nyüzsi

A hálapénz-hazugság ára

Aktív részesei vagyunk a hallgatólagos korrupciónak, amitől mindenki szenved, és ami mégis mindenkinek megfelel.

hvg.hu Gazdaság

Miért bízzák az MKB-t Matolcsyékra?

Kiadások elbújtatására is jó, ha nem a kormány költi a pénzt az MKB-ra, hanem a kevésbé ellenőrizhető jegybank. De ha cél, hogy a magyar tulajdon aránya a bankrendszerben ne essen a mostani bevásárlásokkal 50 százalék fölé vitt szint alá, akkor azt csak úgy lehet megtenni, ha valamilyen módon a magyar vásárlókat hozzák helyzetbe. Akik pedig akár a kormányhoz közel álló üzletember közül is kikerülhetnek.

hvg.hu Gazdaság

Ha túl sokat hiányzik a gyerek az oviból, ugrik a családi pótlék

Ha túl sokat hiányzik majd a gyerek igazolatlanul az óvodából, akkor szüneteltethetik a családi pótlék folyósítását. A magánnyugdíjpénztáraknál emellett csak jövő év szeptemberében nézik meg, hogy megvolt-e a 70 százaléknyi fizető tag az elmúlt fél évben, az állam pedig odaad ingyen egy csomó ingatlant az egyházaknak a törvényalkotási bizottság 2015-ös költségvetéshez benyújtott összegző módosító javaslata szerint.

HVG Gazdaság

Államosítási hullám Magyarországon

Az állami tulajdon kiterjesztése átfogó kormányzati stratégia része, jól illeszkedik a nemzeti szuverenitás és a kormányzati szerep erősítését, a külföldi befektetők bírálatát, a magyar emberek hétköznapi érdekeinek védelmét hirdető retorikához.

Ingatlan

Több mint ezer állami ingatlant passzolnak át az önkormányzatoknak

Hosszabb ideje kihasználatlan épületek, üresen álló belterületi telkek kerülhetnek államiból önkormányzati tulajdonba. Körülbelül 1200 ingatlanról van szó, ingyenes átadásukkal 32 település több százmillió forint értékben gyarapodhat – közölték az átadásokat lebonyolító Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől.

hvg.hu Gazdaság

Állami tulajdonba kerül a biztonsági gáztározó

A kormány felhatalmazása alapján Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter, a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség és a Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. képviselői szándéknyilatkozatot írtak alá arról pénteken, hogy tárgyalásokat kezdenek az algyői Szőreg-1 biztonsági földgáztárolót üzemeltető MMBF Zrt. tulajdonjogának átruházásáról.

MTI Vállalkozás

Fokozatosan állami tulajdonba kerül a Mal

Folyamatos termelés mellett fokozatosan állami tulajdonba kerül a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.; a felszámolás során létrejön egy új, állami cég, amely átveszi a gyárat az eszközökkel és a dolgozókkal együtt - mondta Hegmanné Nemes Sára, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) vagyonpolitikáért felelős államtitkára pénteken az MTI-nek.

MTI Itthon

NFM: a menzák és kollégiumok már most is az állam tulajdonában vannak

Semmilyen államosításról nincs szó, az állami felsőoktatási kollégiumok, sportlétesítmények, menzák, további szolgáltatóegységek - az új építésű és beruházói tulajdonban lévő PPP-s diákszállókat leszámítva - a magyar állam tulajdonában vannak - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kedden.

Iványi György Nyüzsi

Repülő csontváz

Elbúcsúztatta már Kiss Ádám kolléga, nem is tódítanám tovább.

1 2
Svájcban a gazdag családok gyerekeinek a fele szakmunkásképzőbe megy

Svájcban a gazdag családok gyerekeinek a fele szakmunkásképzőbe megy

Találtak egy 3000 éves, 33 kilós cintányért

Találtak egy 3000 éves, 33 kilós cintányért

Nem akarunk vezetés előtt alkoholt fogyasztani

Nem akarunk vezetés előtt alkoholt fogyasztani

Jön a digitális euró, és ami jó hír, hogy olcsóbban is lehet majd vele fizetni

Jön a digitális euró, és ami jó hír, hogy olcsóbban is lehet majd vele fizetni

Fődíjat kapott Chicagóban Horvát Lili filmje

Fődíjat kapott Chicagóban Horvát Lili filmje

Kísérletezni merő színházi alkotókat szolgálna ki egy új nonprofit vállalkozás

Kísérletezni merő színházi alkotókat szolgálna ki egy új nonprofit vállalkozás

8000 forint az a mikroszámítógép, amely nagy szolgálatot tehet

8000 forint az a mikroszámítógép, amely nagy szolgálatot tehet

Szükségállapotot vezettek be Spanyolországban a koronavírus-járvány miatt

Szükségállapotot vezettek be Spanyolországban a koronavírus-járvány miatt

A címlapról ajánljuk