MTI Itthon

Szabó Máté: a Médiatanács nem végezte kötelességét

Visszás módon járt el a Médiatanács, amikor megszüntette a vizsgálatot a Hír Tv egyik, bűnözéssel foglalkozó műsora miatt, a hatóság alapjogvédelmi kötelezettségének sem tett eleget – állapította meg Szabó Máté ombudsman.

MTI / hvg.hu Itthon

Szabó Máténál megbukott Pesty László és az MTVA is

Az alapvető jogok országgyűlési biztosa szerint sérti az egyenlő méltóság elvét a Pesty Fekete Doboz című műsor azon epizódja, amely a magyar-cigány együttélésről szól. Szabó Máté szerint a médiahatóság is hibázott, mert nem őrködött az egyenlő méltóság érvényesülése felett.

MTI Itthon

Ombudsman: hiba volt a tibeti tüntetők elleni eljárás

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint a zászlólengető tibetiekkel szemben eljáró rendőrség fellépése szemben állt a hátrányos megkülönböztetés tilalmával, sérült a szabad véleménynyilvánítás joga, és az emberi méltósághoz való jog; a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal ugyanekkor a hátrányos megkülönböztetés tilalmával összefüggő visszásságot okozott, amikor a Magyarországon élő külföldiek számához képest aránytalanul sok tibetit rendelt be ellenőrzésre.

hvg.hu Itthon

A hajléktalanokat büntető törvénytervezet visszavonását kéri az ombudsman

Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint aggályos és előkészítetlen a szabálysértési törvény tervezett módosítása, amelynek nyomán elzárással illetve százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújthatják azokat, akik ismételten megszegik az önkormányzati rendeletben meghatározott szabályokat. Ezek alapján az ombudsman arra kéri a szabálysértési törvényt átalakítani kívánó előterjesztőket, hogy fontolják meg a törvényjavaslatuk visszavonását.

MTI Itthon

Szabó Máté az ombudsmani rendszerről: négyből egy csillag

Szabó Máté a visegrádi országok ombudsmanjainak keddi budapesti egyeztetése után azt mondta: Magyarországon az új alaptörvény alapján jövőre jön csak létre az egységes ombudsmani rendszer, amely Lengyelországban, Szlovákiában és Csehországban már működik.

MTI Itthon

Gondok vannak a 112-es segélyszámmal az ombudsman szerint

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint a 112-es egységes európai segélyhívószám nem mozdítja elő, sőt esetenként kifejezetten nehezíti az egységes szemléletű segítségnyújtást - közölte az Országgyűlési Biztos Hivatala csütörtökön.

MTI Itthon

Csaknem 8 ezer panasz érkezett az ombudsmanhoz

Csaknem 8 ezer panasz és 9-10 ezer megkeresés érkezett tavaly az állampolgári jogok országgyűlési biztosához. A panaszok száma évente átlagosan ezerrel nő - mondta Szabó Máté ombudsman csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján, amelyet a 2010-es tevékenységéről szóló beszámolójáról tartott.

MTI Itthon

Az ombudsman szerint ki kellene egészíteni a magánnyugdíj-pénztári törvényt

Mivel külföldön csak a magánnyugdíj-pénztári törvényben meghatározott szűk körben, külképviselet hiányában pedig helyben egyáltalán nem lehet nyilatkozni a magán-nyugdíjpénztári tagság fenntartásáról, és közeledik a január 31-i határidő, szükséges lenne kiegészíteni a jogszabályt - állapította meg Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa.

MTI Gazdaság

Szabó Máté: a kötelező pozitív adóslistára továbbra sincs lehetőség

A kötelező jellegű pozitív adóslista bevezetésére továbbra sincs lehetőség Magyarországon az adatvédelmi jogszabályok miatt, bár a válságra való tekintettel a bankok és a pénzügyi szolgáltató vállalkozások azt egyre jobban igénylik − mondta Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa egy szakmai konferencia sajtótájékoztatóján.

MTI Itthon

Szabó Máté a monoki szociáliskártya-rendelet hatályon kívül helyezését kéri

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a szociális kártya bevezetéséről szóló rendelet hatályon kívül helyezését kérte a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Monok képviselő-testületétől, mert álláspontja szerint az önkormányzat a kártya bevezetésével a törvényi felhatalmazáson túlterjeszkedve korlátozta az állam által nyújtott szociális segélyek felhasználását.

hvg.hu Itthon

Mi kerül egy BKV-bérlet bemutatásán 2 ezer forintba?

A BKV-bérletek utólagos bemutatásának díja január 1-től ezer forinttal csökkent, de még így is kétezer forintot fizet az utas, aki egyébként a bérletét is megváltotta. Milyen költségeket kell megfizetnie az utasnak ilyenkor?

hvg.hu Itthon

Szepessy elvitte Budapestre a szociáliskártya-rendeletet

Átadta a szociális kártya bevezetéséről szóló rendeletet Monok polgármestere Szabó Máté országgyűlési biztosnak szerdán Budapesten; Szepessy Zsolt azt mondta, az ombudsman vizsgálatot indít, míg ő a kártya országos bevezetéséről népszavazást kezdeményez a jövő héten.

hvg.hu Karrier

Nem kapott felmentést a nyelvvizsga alól a hallássérült diák

Többször sikertelenül próbált letenni nyelvvizsgát egy hallássérült diák, az ombudsman szerint amíg a hátrányos helyzetben lévőket, fogyatékossággal élőket csak formálisan kezelik egyenlőként, addig nem lesznek ténylegesen egyenjogúak. A valódi egyenlőség érdekében pozitív intézkedések kellenek - tartalmazza Szabó Máté MTI-hez hétfőn eljuttatott közleménye.

MTI Itthon

Az ombudsman szerint alkotmányellenes a szuperbruttósítás

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa az szja-törvény módosításában szereplő úgynevezett szuperbruttósítás alkotmányellenességének megállapítását és megsemmisítését indítványozta az Alkotmánybíróságnál. A Pénzügyminisztérium szerint alkotmányos.

MTI Itthon

Egy év alatt elévülnek a BKV-büntetések is

Szabó Máté ombudsman kezdeményezésére a jövőben egységesen egy év lesz a pótdíjkövetelés elévülési ideje a személyszállításban - közölte az országgyűlési biztos hivatala szerdán.

MTI Itthon

Túl sokára évül el a bliccelés az ombudsman szerint

Megkülönböztető jellegű, és nem felel meg az alkotmányos követelményeknek, hogy a BKV pótdíjköveteléseit ötéves elévülési időn belül érvényesíti, amennyiben valakit a metrón, vagy a HÉV-en bírságolnak meg, ezért Szabó Máté ombudsman kezdeményezi, hogy a pótdíjkövetelések elévülési ideje minden közlekedési eszköz esetén egy év legyen.

1 2
Európa-liga: a Sahtar Donyeck és a Sevilla is az elődöntőben

Európa-liga: a Sahtar Donyeck és a Sevilla is az elődöntőben

300 milliós támogatást kap 41 magyar dokumentumfilm

300 milliós támogatást kap 41 magyar dokumentumfilm

Mérő László: "Orbán Viktor meg fog bukni 2022-ben, például az Index miatt"

Mérő László: "Orbán Viktor meg fog bukni 2022-ben, például az Index miatt"

Jól megdrágult a friss zöldség, a gyümölcs, de a párizsi is

Jól megdrágult a friss zöldség, a gyümölcs, de a párizsi is

Jövő szerdán játszik a Fradi a BL-ben

Jövő szerdán játszik a Fradi a BL-ben

Vízibiciklis tüntetéssel ment neki a fideszes oligarcháknak a DK ifjúsági szervezete

Vízibiciklis tüntetéssel ment neki a fideszes oligarcháknak a DK ifjúsági szervezete

Koronavírusban meghalt Trini Lopez

Koronavírusban meghalt Trini Lopez

Két hét múlva már elkezdhetnek oltani az orosz vakcinával

Két hét múlva már elkezdhetnek oltani az orosz vakcinával

A címlapról ajánljuk