#új Ptk.

hvg.hu Vállalkozás

Így is megoldhatja a kötelező törzstőkeemelést

Március 15-én lejár a kft.-kre vonatkozó kötelező törzstőke emelésének határideje, azonban nem csak a hiányzó 2,5 millió befizetése az egyetlen megoldás. Az Adózóna mutatja, milyen lehetőségek közül választhatnak a cégvezetők.

hvg.hu Vállalkozás

Így szabadulhat meg tagi kölcsönétől

Sok cég vergődik tagi kölcsöne miatt, például a végelszámolást is lehetetlenné teszi, hiszen tartozással rendelkező céget így nem lehet megszüntetni. Azonban Kft.-k esetében van rá mód, hogy fájdalommentesen megszabaduljon cége nem kívánt terheitől.

MTI Hírek

Teljesen befagyott az autóhitelezési piac

Lehetetlenné vált, hogy a hitelező bank nemfizetés esetén birtokba vegye és újraértékesítse a gépjárművet. Az autóhitel szerepét a lízingelés veszi át a piacon.

Ember Zoltán Vállalkozás

Mostantól kevésbé packázhatnak önnel a kereskedők

Az új polgári törvénykönyv nagyobb szabadságot ad a cégvezetők kezébe, ugyanakkor nő a vállalatvezetők és a hitelezők felelőssége, míg a kiszolgáltatott fogyasztókat extra szabályok védik. A kódex új üzletágakat is teremt a tőkeerős vállalkozásoknak, mint például az angolszász gyökerű bizalmi vagyonkezelés. Sárközy Tamás jogászprofesszorral az új Ptk. gazdasági és társasági jogi részéről beszélgettünk.

hvg.hu Vállalkozás

Indokolatlan pánik az új Ptk. miatt

Az új Ptk. a vezető tisztségviselők (ügyvezetők, igazgatósági tagok) felelősségével kapcsolatosan az eddigiektől eltérő, új szabályokat vezet be. Bár az új szabályozás sok kérdést vet fel, és sok múlik a kialakuló bírói gyakorlaton, ezt az új szabályt a sajtóban megjelent tévedések alapján vélhetőleg félreértelmezi a közvélemény.

hvg.hu Itthon

Tévedett a Guardian a KIM szerint a fotózás hazai szabályairól

Nem változik a sajtófotó készítésének szabályozása az új Polgári Törvénykönyvben (Ptk.), csak "a megszilárdult bírói gyakorlat került bele az új kódexbe" - ismételte meg a a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM), amely szerint tévesek a változtatásról a sajtóban megjelent állítások.

hvg.hu Itthon

Döntött az Ab: a politikusoknak tűrniük kell a kritikát

Nagy jelentősége lehet a szólásszabadság szempontjából az Alkotmánybíróság keddi határozatának, amely törölte az új Ptk.-ból a közszereplők bírálhatóságát korlátozó egyik fordulatot. A testület szűk többséggel meghozott döntése iránymutatást is tartalmaz, hogyan kellene kezelni a hasonló eseteket, és nem csak megőrzi, de tovább is fejleszti azt az elvet, hogy a politikusoknak többet kell tűrniük.

hvg.hu Itthon

Index: elmeszelte az Ab a szólásszabadság korlátozását

Állítólag már döntött az Alkotmánybíróság, és már csak a különvélemények hiányoznak ahhoz a határozathoz, amelyben megsemmisítik az új Ptk. egyik, a közszereplők bírálatát korlátozó fordulatát. A kódex szövegébe a parlamenti többség illesztette be azt a kitételt, hogy a politikusoknak csak akkor kell többet tűrniük, ha „méltányolható közérdekből" szidják őket. Az Ab azonban a kiszivárgott hírek szerint ragaszkodik a régi gyakorlathoz.

MTI/Magyar Nemzet Itthon

Meg kell ismerkedni az új Ptk.-val

Bírák, ügyvédek és közjegyzők több száz fős turnusokban tanulmányozzák ezekben a hetekben a március közepén hatályba lépő, nyolc könyvből és 1600 paragrafusból álló új polgári törvénykönyvet - írja hétfői cikkében a Magyar Nemzet.

MTI Vállalkozás

Márciustól sokkal többe kerülnek a kft.-k

Az új polgári törvénykönyv (Ptk.) megemelte a korlátolt felelősségű társaságok (kft.-k) minimális törzstőkéjét. Az emelést a már működő társaságoknak nem kell teljesíteniük a társasági szerződésük esetleges módosításakor, arra haladékot biztosít a jogszabály 2016. március 15-ig – közölte a Deloitte Legal Ügyvédi Iroda.

MTI Gazdaság

Adóparadicsommá válhat Magyarország?

A jövő év március közepén hatályba lépő új Polgári törvénykönyv (Ptk.) új jogintézményként vezeti be Magyarországon a bizalmi vagyonkezelést. A részletszabályokat a kormány honlapján közzétett törvénytervezet tartalmazza, amelyet november 7-ig lehetett véleményezni. Szakértők szerint a kezelt vagyon adójának a mértéke dönti majd el, hogy Magyarország adóparadicsommá válik-e a változtatás miatt.

Gergely Zsófia Itthon

„Elváltam, de a gyerekről nem mondtam le”

A válni készülő házaspárok úgysem képesek együttműködni, ezért felesleges lett volna nálunk is bevezetni a gyerekek közös szülői felügyeletét az új Ptk.-val – erre az elkeserítő megállapításra jutottak a törvényhozók. Így inkább kivették a törvényből a szétbútorozó szülők egyenlőségét erőltető intézményt, miközben más uniós országok sorra vezetik azt be. Szülőségből kitúrt apák, a felelősséggel egyedül küszködő anyák meséltek a hvg.hu-nak pro és kontra, miért (nem) megy a közösködés – még akkor se, ha ez a gyerekek érdeke.

MTI Itthon

Átírhatják ma az e-útdíj szabályait

A közútkezelői feladatok átadásáról szóló törvényjavaslat módosíthatja a nyáron bevezetett sarc részletszabályait. Az új Ptk.-val összefüggésben négy törvényt is módosíthat kedden a Ház.

1 2 3
Nézzen rá: 360 fokos videót készített a NASA a Marsról, a hangokat is hallani

Nézzen rá: 360 fokos videót készített a NASA a Marsról, a hangokat is hallani

Ha iPhone-ja van, hamarosan akkor is megtalálhatja, ha ki van kapcsolva

Ha iPhone-ja van, hamarosan akkor is megtalálhatja, ha ki van kapcsolva

Frissítsen rá a Facebook Messengerre, új színeket és funkciót is kap

Frissítsen rá a Facebook Messengerre, új színeket és funkciót is kap

Koronavírus: 10 halott, 57 új fertőzött

Koronavírus: 10 halott, 57 új fertőzött

Véget ért a járványhelyzet Szlovéniában, de maradt még pár korlátozás

Véget ért a járványhelyzet Szlovéniában, de maradt még pár korlátozás

Szivároghat egy kínai atomerőmű, egyesek sugárveszélyt emlegetnek

Szivároghat egy kínai atomerőmű, egyesek sugárveszélyt emlegetnek

Sidi Péter kimarad az olimpiai csapatból

Sidi Péter kimarad az olimpiai csapatból

Máris lefagyott az elektromos autós pályázatokat befogadó oldal

Máris lefagyott az elektromos autós pályázatokat befogadó oldal

A címlapról ajánljuk
Még több hír a VOLKSWAGEN támogatásával