MTI Itthon

Gyurcsány cégéről is tesznek fel ma kérdést a parlamentben

A kedden elfogadni tervezett előterjesztésekről fejthetik ki véleményüket a képviselők az Országgyűlés mai ülésén. A Ház várhatóan kedden fogadja el az idei évi költségvetés módosítását, ami a parlament előző üléséről tolódott át a mostanira.

MTI Itthon

Ezzel foglalkoznak ma a parlamentben

Az Országgyűlés mai ülésén több ponton módosíthatja az idei költségvetést, majd megkezdi a jövő évi büdzsé péntek estig tartó általános vitáját.

hvg.hu/MTI Gazdaság

Megszavazták a költségvetést

A parlament 131 igen, 62 nem szavazattal megszavazta a 2015-ös költségvetést. Az elfogadott törvény több mint 100 jogszabályt módosít, így többek között megszünteti a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapot.

hvg.hu Itthon

A 2015-ös büdzséről döntenek ma a Házban - percről percre

Az őszi rendes ülésszak utolsó ülése indult a szokásosnál korábban a Házban, a napirend előtti felszólalásokkal és összegző módosító javaslatok vitáival. Kora délután kezdődhetnek a határozathozatalok az ügyészség, a Kúria és az Országos Bírósági Hivatal beszámolóinak elfogadásával. A képviselők döntenek majd a jövő évi költségvetésről és az azt megalapozó törvényekről, továbbá a közszolgálati médiaszolgáltatásra és a médiapiacra vonatkozó törvények módosításáról, a központi címregiszter létrehozásával összefüggő javaslatról, valamint a nemzetközi fejlesztési együttműködésről és a nemzetközi humanitárius segítségnyújtásról szóló indítványról. Módosíthatják emellett a dohánytermék-kiskereskedelem integrált ellátásához szükséges törvényeket, a nemzetbiztonsági ellenőrzés szabályait, a honvédek jogállási törvényét, a szociális ellátásokról szóló törvényt, valamint pénzügyi tárgyú jogszabályokat is megváltoztathatnak a betétbiztosítással, valamint a pénzügyi közvetítőrendszerrel kapcsolatosan. A szavazások után újabb bizottsági jelentéseket és összegző módosító javaslatokat vitathat meg a Ház. Kövesse az eseményeket a hvg.hu-n percről-percre!

hvg.hu Itthon

Elitgimnáziumok igazgatói fordultak Orbán Viktorékhoz

Neves magyarországi középiskolák igazgatói a pedagógustársadalom nevében nyílt levelet írtak a kormánynak, melyben újra felteszik a kérdést, hogy miért kell ismét módosítani a köznevelési törvényt, amely hosszú távra garantálta volna a pedagógusok méltó társadalmi elismerését.

hvg.hu Gazdaság

És akkor még az utolsó bőrt is lehúzzák rólunk

Fizetős M0-s, elfogadták a jövő évi költségvetés fő számait, büntethetik a Tescót, illetve az Auchant, az OBI-nál leépítések jönnek, a Spar trükkösen cselezi ki a kormányt, a Széchenyi Banknál pedig jókorát buktak a betétesek. Emellett pedig krimibe illően robbanthattak olajvezetéket 2008-ban. A hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

hvg.hu Gazdaság

Ha túl sokat hiányzik a gyerek az oviból, ugrik a családi pótlék

Ha túl sokat hiányzik majd a gyerek igazolatlanul az óvodából, akkor szüneteltethetik a családi pótlék folyósítását. A magánnyugdíjpénztáraknál emellett csak jövő év szeptemberében nézik meg, hogy megvolt-e a 70 százaléknyi fizető tag az elmúlt fél évben, az állam pedig odaad ingyen egy csomó ingatlant az egyházaknak a törvényalkotási bizottság 2015-ös költségvetéshez benyújtott összegző módosító javaslata szerint.

hvg.hu Gazdaság

A 2012-eshez hasonló megszorítások jöhetnek

A gazdaság nagyon lelassul, az államadósság magas szinten beragad, és nem ússzuk meg a megszorításokat - tömören összefoglalva ezt mutatják egy független költségvetési műhely számításai. 2016-ra már egy százalék alatt lehet a gazdasági növekedés, az államadósság kicsivel 80 százalék alatt ragad be, a hiány pedig elvileg 3 százalék alatt lehet, de jövőre például ennek eléréséhez már a 2012-es megszorításokhoz hasonlóakra lehet szükség. Kevés a tartalék, a kormány pedig a kiadásokat tolja meg. A kabinet emellett egyes törvényekkel egyértelműen bizonyos cégeket hoz helyzetbe a Költségvetési Felelősségi Intézet Budapest (KFIB) elemzése szerint.

hvg.hu Gazdaság

A 8 legriasztóbb dolog a költségvetésben

Orbán Viktor a Várba költözik, az állam többet költ önmaga fenntartására, még több stadion lesz, a közmunkát felpörgetik. Ide-oda tologattak még pár milliárdot, de a 169 milliárd forintos nagy titkot nem akarták feltölteni tartalommal. Elfogadták a 2015-ös költségvetés fő számait.

MTI Itthon

A 2015-ös büdzsé lesz a téma a Házban

Az Országgyűlés mai ülésén vezetheti át a jövő évi költségvetési javaslathoz érkezett módosító indítványokat, kialakítva ezzel a 2015-ös büdzsé végleges bevételeit és kiadásait. A képviselők emellett dönthetnek a kormány azon javaslatáról is, amely a két éven át veszteséges szuper- és hipermarketeket szankcionálná.

Kósa András Itthon

Jöhet a sztrájk a közoktatásban

Egyeztetésre hívta össze péntekre a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a többi érdekképviseletet a jövő évi közoktatási költségvetés miatt, ahol javaslatot tesznek sztrájkbizottság felállítására. A Gimnáziumok Országos Szövetségének vezetője szerint még nehéz bármit is reagálni az előzetes számokra, de az biztos, hogy a kapcsolódó kormányzati nyilatkozatok pánikhangulatot keltettek az intézményekben.

hvg.hu Gazdaság

Varga előállt a költségvetéssel

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter átnyújtotta Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének a 2015-ös költségvetés tervezetét. A kormány 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel és 2,4 százalékos deficittel számol jövőre. Marad a családi adókedvezmény, növelik a rendvédelmi dolgozók bérét, több pénzt szánnak a háziorvosoknak. Több pénzt szánnak közmunkára, egészségügyre, az önkormányzatok pedig adósság nélkül indíthatják az évet. Az internetadóval kapcsolatban Varga elmondta, hogy minden javaslatot tárgyalni fognak a kormányülésen, a képviselők ugyanis számtalan módosítást nyújtottak be ehhez.

Bezár egy időre az Opera a koronavírus miatt

Bezár egy időre az Opera a koronavírus miatt

Megszületett a vizsgálat eredménye: fatális hibák sorozata vezetett a Boeing 737 MAX repülők tragédiáihoz

Megszületett a vizsgálat eredménye: fatális hibák sorozata vezetett a Boeing 737 MAX repülők tragédiáihoz

Végre megfejtették, a koronavírus hogyan veszi át az irányítást a megfertőzött sejt fölött

Végre megfejtették, a koronavírus hogyan veszi át az irányítást a megfertőzött sejt fölött

Kórházszövetség: Jóval nagyobb nyomás nehezedik most a kórházakra, mint tavasszal

Kórházszövetség: Jóval nagyobb nyomás nehezedik most a kórházakra, mint tavasszal

Nobel-békedíjra jelölték Alekszej Navalnijt

Nobel-békedíjra jelölték Alekszej Navalnijt

Ne nagyon reménykedjen idén béremelésben

Ne nagyon reménykedjen idén béremelésben

Határőrök teperték le a sofőrt, másnapig vesztegelt egy cseh turistabusz a magyar határon

Határőrök teperték le a sofőrt, másnapig vesztegelt egy cseh turistabusz a magyar határon

Bővíti a távgyógyítást Kásler Miklós

Bővíti a távgyógyítást Kásler Miklós

A címlapról ajánljuk