#Aczél György

Lindner András, Horváth Zoltán hvg360

Rendszerváltók30 – Kis János: Leginkább a Fideszt érzem közel magamhoz

Az SZDSZ első elnöke a rendszerváltás idején kategorikusan kijelentette, hogy nem lesz profi politikus, de még sokáig a párt befolyásos személyisége maradt. A HVG 1989 augusztusában készített vele portréinterjút, ezt közöljük most újra, változtatás nélkül. /// Sorozatunk a modern Magyarország meghatározó évének meghatározó szereplőiről szól.

hvg.hu Kult

Virág elvtárs alakja mennyiben hasonlított Péter Gáborra?

A Rákosi-korszakbeli kommunista párt vasökleként emlegetett Államvédelmi Hatóság főnöke a köztudatban még mindig inkább Virág elvtárs, mintsem az egyik magyar kultuszfilm modelljéül szolgáló Péter Gábor. Aki egy róla frissen megjelent biográfia ellenére még számos titkát őrzi – írja az e heti HVG.

hvg.hu Kult

Makk Károly: Az ember örült, hogy élve maradt egy betiltott film után

Makk Károly szinte minden korszakot megélt a magyar filmszakmában, így aztán bőven volt mit sztoriznia a nemrég elhunyt rendezőnek. A friss HVG-ben például egy 2014-ben vele készült interjú bővített formáját olvashatják, amelyből korábban terjedelmi okokból sok minden kimaradt. Most ezeket az "extra jeleneteket" nézhetjük újra Makk Károly életéből.

hvg.hu Kult

Részletes napló jelent meg a Kádár-korszak egyik bennfentesétől

Hívei szerint Ady- és Kosztolányi-monográfiájával örökre beírta a nevét az irodalomtörténetbe Király István, ellentábora viszont inkább kommunista kultúrpolitikusként tartja számon. A rendszerváltáskor elhunyt akadémikus most megjelent naplója alighanem az utóbbiak számára ad több muníciót - írja a HVG.

BI Kult

Sötétbe borult Pécs, pedig csak rockkoncertet szerveztek

Hiányos öltözetű Demjén Rózsi, az első magyar beatlemez, ami Angliában jelent meg, levelek Aczél Györgynek, Erdős Péter intrikái. Mai szemmel kacagtató történetekkel van tele a magyar könnyűzene története, a Kádár-korban ugyanis miközben megpróbálták keményen szabályozni a „nyugati dekadenciát” népszerűsítő műfajt, a 3T gyakorlati megvalósítása nem mindig ment flottul.

Balla István-Németh Róbert Kult

"Ki ez a KISZ-titkár, aki a halott oroszlánt rugdossa?"

A 70-80-as években nagyjából a művelődési házak, klubok népművelőin múlott, hogy felléphetett-e egy tiltott zenekar, megnyílhatott-e egy-egy alternatív kiállítás, és soha nem lehetett tudni, mikor csap le ezekre a hatalom. A Napfény íze sorozatunk következő részében az underground meghatározó alakjával, a legendás Trabant zenekar alapítójával, Vető János költő, fotós, képzőművésszel beszélgettünk. Többek között arról, hogy mi az a TV Híradó-szőnyeg, mit dolgoztak a "semmirekellő művészek", és mit gondolt Orbánról, akit Nagy Imréék újratemetésén látott.

Szegő Iván Miklós Kult

Hogy lett Matula bácsi a magyar antiszemita színjátszás „úttörője”?

Hogyan úszhatta meg a magyar antiszemita színjátszás egyik megteremtője a komolyabb felelősségre vonást? Hogyan lavírozott Illyés Gyula az állambiztonsággal? És hogyan gyártott – kivételesen nem egy népi író – Moldova György hamis mítoszokat az ávósokról? Egy frissen megjelent tanulmánykötet elsősorban a kommunista állambiztonság és a népi írók kapcsolatát elemzi.

Balla István-Németh Róbert Kult

"De hát ezt eszik Pomázon" - interjú Wahorn Andrással

Az A.E. Bizottság szövegei annyira érthetetlenek voltak, hogy mindenki azt hallott bele a számokba, amit akart - Wahorn András szerint ezért lehetett sikeres a 80-as években ez az elképesztő zenekar. A zenész, képzőművész úgy véli, a mai rezsim módszereiben nagyon emlékeztet a Kádár-korra, sőt elővettek egy csomó embert is az akkori időkből. Szerinte se kelet, se nyugat nem vagyunk, a magyaroktól nem is érdemes demokráciát várni. A Kalandra fel című lemez végzett az élen a hvg.hu minden idők legjobb magyar lemezei Top 30-as listáján. Mezőszemerén beszélgettünk a Bizottság egykori alapítójával.

hvg.hu Kult

Szörényi: "Úgy érzem magam, mint az Aczél-korszakban"

Az Illés frontembere szerint az Aczél-korszak politikája még jobb is volt a mostaninál abból a szempontból, hogy Aczél Györgynek legalább esze volt. A Heti Válasznak adott interjújában Szörényi Levente azt mondta: kultúrpolitikája ellenére támogatja Orbán Viktort.

Ivanyos Judit Élet+Stílus

Rosszkor volt rossz helyen – Rákosival koccant

Hogyan került a villamos a Dunába a negyvenes években? Milyenek voltak az ügynöklakások? Kivel karambolozott Rákosi? Kiket figyeltek meg az államszocializmusban? Többek között ezekre és még sok más kérdésre kaphatunk választ egy újlipótvárosi történelmi túrán.

HVG Itthon

Hogyan hallgatta ki Aczél György Rákosit 1962-ben?

„Aczél: Amíg Ön tagja a pártnak, adja meg a tiszteletet a párt első titkárának! – Rákosi: Mit jelent a tisztelet? – Aczél: Mondja úgy, hogy Kádár János elvtárs!” Az épületes párbeszédet 1962. július 17-én, Krasznodarban rögzítette magnetofonszalagra a szovjet vagy magyar (esetleg mindkét) titkosszolgálat műszaki apparátusa.

Seres László Publicisztika

Aczél György beájulna

Fekete György kettős kötődésű ember, értve ezalatt azt, hogy személyében két korszak, egy pártállami és egy még mindig demokratikus rendszer totalitárius vonásai egyesülnek. Hoffmannhoz és Kerényihez hasonlóan ő is az MSZMP-Fidesz kontinuitás megtestesítője.

hvg.hu Vélemény

Filmesek a titkosrendőrség hálójában – Gervai András új könyvéről beszél

Gervai András „Fedőneve: szocializmus. Művészek, ügynökök, tartótisztek” című könyve a napokban jelenik meg. A 25 írásban filmesek és színházi emberek, hálózati emberek, besúgók és besúgottak, cenzorok, politikusok jelennek meg, de mint Gervai hangsúlyozza, a könyvnek valójában a politikai rendőrség, a kádári elnyomó gépezet a főszereplője.

Automatikusan jár az iparűzési adó felezése a kkv-knak

Automatikusan jár az iparűzési adó felezése a kkv-knak

3,5 millió forintért kerül kalapács alá az Apple szivárványos táblája

3,5 millió forintért kerül kalapács alá az Apple szivárványos táblája

Mostantól nagyobb akkumulátor kerül a hibrid Audikba

Mostantól nagyobb akkumulátor kerül a hibrid Audikba

Újabb két koronavírus-vakcinát engedélyeztek Kínában

Újabb két koronavírus-vakcinát engedélyeztek Kínában

Még a nyár előtt bevezethetik az EU-ban a digitális oltási igazolványt

Még a nyár előtt bevezethetik az EU-ban a digitális oltási igazolványt

A Stop Soros törvényt is elkaszálhatja az Európai Bíróság

A Stop Soros törvényt is elkaszálhatja az Európai Bíróság

31 évesen lett saját erejéből dollármilliárdos egy amerikai nő

31 évesen lett saját erejéből dollármilliárdos egy amerikai nő

Így spórolhat személyi hitelénél akár havi 50 ezer forintot

Így spórolhat személyi hitelénél akár havi 50 ezer forintot

A címlapról ajánljuk