#Ante Gotovina

MTI Világ

"Politikai okokból mentették fel Gotovinát és Perisicet"

Politikai okokból mentette fel a hágai Nemzetközi Törvényszék Ante Gotovina horvát és Momcilo Perisic szerb tábornokot - a törvényszék korábbi szóvivője, Florence Hartmann a Tanjug szerb hírügynökségnek adott interjúban fogalmazta meg súlyos bírálatát.

MTI Világ

Hágai főügyész: volt elég bizonyíték Gotovináék elítéléséhez

Elég bizonyíték állt a hágai Nemzetközi Törvényszék rendelkezésére ahhoz, hogy egyhangúlag elítélje Ante Gotovina és Mladen Markac horvát tábornokokat - mondta Serge Brammertz hágai főügyész abban az interjúban, amely a Vecernje Novosti című belgrádi napilapban jelent meg pénteken.

hvg.hu Világ

Hitler után szabadon - háborús bűnösök, akik boldogan éltek, amíg meg nem haltak

2012-ben többször kattant a bilincs háborús bűnökkel, népirtással vádolt személyek kezén. De voltak, akiknél ez a szabadon engedést jelentette, míg másokat évtizedek után ért utol az igazságszolgáltatás - vagy még akkor sem. Korántsem teljes összeállításunk azokról, akiket sosem vontak felelősségre rémtetteikért.

Papp László Tamás Vélemény

A Gotovina-hőskultusz és a valóság

„Keménység, szeglet, sarkosság, morál, hit…Korunk nagyja a horvát nemzet és Gotovina.” – így kommentálta az ügyet Bayer Zsolt, s így áll hozzá a kormánypárti publikum nagyobbik része. A tények másról tanúskodnak Horvátország délszláv háborús részvétele kapcsán. Gengszterek és fasiszták mocskos koalíciójáról egy vértől csöpögő balkáni történetben.

MTI Világ

Szerbia nem nyugszik bele Gotovináék felmentésébe

A szerb ügyészség megnyitja az úgynevezett Vihar hadművelettel kapcsolatos aktáit, és a rendelkezésére álló bizonyítékok alapján hat új eljárást indít, miután a hágai Nemzetközi Törvényszék felmentette a vádak alól a hadműveletet levezénylő két horvát tábornokot, Ante Gotovinát és Mladen Markacot - mondta Vladimir Vukcevic háborús perekkel foglalkozó belgrádi ügyész.

MTI Világ

Hazahívta a Horvátországból elmenekült szerbeket Gotovina

Hazatérésre hívta a Horvátországból elűzött szerbeket Ante Gotovina nyugalmazott horvát tábornok, négy nappal azután, hogy a hágai Nemzetközi Törvényszék nagy visszhangot kiváltó ítéletével felmentette őt a háborús bűncselekmények vádja alól.

MTI Világ

Gotovina-ügy: horvát zászlót égettek Belgrádban

Felháborodott szerb nacionalisták felgyújtottak egy horvát zászlót szombaton Belgrádban azon a tüntetésen, amelyen a hágai Nemzetközi Törvényszék előző napi ítélete, Ante Gotovina és Mladen Markac nyugalmazott horvát tábornokok felmentése ellen tiltakoztak.

MTI Világ

"A háború a történelemé" - százezres tömeg várta Gotovináékat

Százezres ünneplő tömeg fogadta a zágrábi Jellasics téren Ante Gotovina és Mladen Markac nyugalmazott horvát tábornokokat, akiket pénteken felmentett a hágai ENSZ-törvényszék fellebbviteli tanácsa, amely a délszláv háborúk során elkövetett súlyos bűncselekmények ügyében jár el.

MTI Világ

"Ez egy megalázó ítélet minden szerb számára"

Szégyenletesnek és botrányosnak tartják a belgrádi és a Banja Luka-i vezetők az Ante Gotovina és Mladen Markac nyugalmazott horvát tábornokok ügyében hozott felmentő ítélet; szerintük az egykori Jugoszlávia területén elkövetett atrocitásokkal foglalkozó hágai törvényszék politikai nyomásra háborús bűncselekményeket legalizált döntésével.

MTI Világ

Ma hirdetnek ítéletet Hágában a horvát tábornokok perében

A délszláv háborúk bűnösei felett ítélkező hágai Nemzetközi Törvényszék péntek hirdet ítéletet Ante Gotovina és Mladen Markac horvát tábornokok perében. A Szlobodna Boszna című szarajevói újság "teljesen biztos" értesülése szerint mindkettőjüket 18 év börtönre ítélik.

MTI Világ

Elkezdődött Gotovina tábornok újabb tárgyalása

A hágai Nemzetközi Törvényszéken (NT) hétfőn megkezdődött a háborús bűncselekményekért elítélt, hazájában sokak által nemzeti hősnek tekintett Ante Gotovina horvát tábornok fellebbviteli tárgyalása.

MTI Világ

A horvát kormányfő Gotovinát méltatta, az AI aggódik

Rendkívüli aggodalmának adott hangot kedden az Amnesty International (AI) amiatt, hogy Jadranka Kosor horvát miniszterelnök a minap méltatott két, háborús bűntények miatt elítélt horvát tábornokot, dicsőítette a horvát csapatok 1995-ös Vihar fedőnevű hadműveletét, és támadta a hágai Nemzetközi Törvényszéket (NT).

Itthon

Politikai romantikától népirtásig vezet az út

Kétszáz éve mérgezi a kelet-európai politikát az öncsaló nemzeti romantika, amely nemcsak remekműveket és hajlékony nemzeti nyelvet adott, de gyermeteg és irracionális közgondolkodást is. Legotthonosabban még mindig a nemzeti fantazmagóriák közt érezzük magunkat.

Pandur József - Juhász Attila Vélemény

Veszélybe kerülhet a horvát belépés a hágai ítélet nyomán?

A két, háborús bűncselekményekkel vádolt horvát tábornok, Ante Gotovina és Mladen Markac ellen hozott kemény hágai ítélet, a 24, illetve 18 évi börtönbüntetés általános felháborodást váltott ki az EU csatlakozás küszöbén álló Horvátországban. Meghiúsul a horvát csatlakozás? Egyáltalán, mi lehet térségünkben az ügy utóélete? A Political Capital kutatóinak elemzése.

MTI Világ

A hágai ítélet ellen tiltakoznak Zágrábban

Több ezer ember gyűlt össze Zágráb központi terén szombaton délben, a horvát háborús veteránok által szervezett tüntetés résztvevői az általuk hősként tisztelt horvát tábornokok pénteki elítélése ellen tiltakoznak.

1 2
Brad Pitt saját ruhakollekcióval állt elő

Brad Pitt saját ruhakollekcióval állt elő

Saját tankönyveit bírálta el az állami kiadó, és kiválónak találta

Saját tankönyveit bírálta el az állami kiadó, és kiválónak találta

Náci kollaboráns volt-e Coco Chanel? – ebből a könyvből kiderül

Náci kollaboráns volt-e Coco Chanel? – ebből a könyvből kiderül

Egy őrült youtuber bemászott Elon Musk több emelet magas rakétájához, és videózott is

Egy őrült youtuber bemászott Elon Musk több emelet magas rakétájához, és videózott is

Medgyessy szerint hibázott a DK, amikor a keleti vakcinák ellen beszélt

Medgyessy szerint hibázott a DK, amikor a keleti vakcinák ellen beszélt

Szlávik János: Talán nyárra elérhetjük a nyájimmunitást

Szlávik János: Talán nyárra elérhetjük a nyájimmunitást

Jakab Péter: Nem volt téma a családban a holokauszt, de a zsidózás zavar

Jakab Péter: Nem volt téma a családban a holokauszt, de a zsidózás zavar

Orbán Viktor külön posztban búcsúzik az elhunyt Igaly Diánától

Orbán Viktor külön posztban búcsúzik az elhunyt Igaly Diánától

A címlapról ajánljuk