Nagy Gergő - Szabó M. István Gazdaság

Most az azeri gázra kattantunk rá

Amikor egy hete Vlagyimir Putyin bejelentette, hogy Oroszország a maga részéről befejezettnek tekinti az Ukrajnát elkerülő, a közép- és dél-kelet-európai országokon át Ausztriába tartó Déli Áramlat gázvezetéket, a Brüsszelben tárgyaló Szijjártó Péter csak annyit tudott kibökni, hogy a kormány akkor majd keres a helyzet kezelésére alternatívát. Napokra volt csak szükség, hogy a kormányzati kommunikációban megjelenjen az azeri gáz, de a frappánsnak látszó megoldással több probléma is van. Ennek néztünk utána.

Szabó M. István Gazdaság

Lassan fűteni kéne, de továbbra is jogos a gázpara

Most akkor van elég gáz a tározókban, vagy nincs? És ha később se lesz, akkor a télen megfagyunk? És mi lesz, ha a nagyon dörzsölt oroszok tényleg inkább a kínaiaknak adják el a gázt, és nem Európának? Rendszereztük, mit érdemes gázügyben a fűtési szezon előtt tényleg észben tartani.

Szabó M. István Gazdaság

Mennyit csavarhat még Moszkva a gázvitán?

Bár volt már olyan, hogy Moszkva tényleg elzárta az ukrán gázcsapokat, ha ez most megismétlődik az ismét izzó feszültség hatására, az ukrán nemfizetésnek egészen más következményei lehetnek, mint korábban. Sorra vettük, ki mit akar, és meddig feszítheti tovább a húrt.

hvg.hu Világ

A pénz elfogyott, orosz gyarmat vagy nyugati domínium lesz Ukrajna?

Évek óta lehetett sejteni, hogy Ukrajnában elfajul a helyzet, hiszen az ország gazdaságát az olcsó orosz gáz, majd egy gigantikus IMF-hitelcsomag tartotta a víz felett, és most, hogy mindkét köldökzsinór elszakadni látszik, az ukránoknak nagyon fájdalmas választást kell meghozniuk – értékeli a kijevi utcai megmozdulásokat a Külügyi Intézet külső munkatársa. Még nem lehet tudni, hogy mi lesz az események vége: hétfő délelőtt tüntetők barikádozták el a kormányhivatal épületét, a szakszervezetek pedig országos sztrájkra hívtak fel.

hvg.hu Gazdaság

Atomprojekteket nyelnek a törökök

Az Akkuyu Nuclear Power Plant nevű orosz projektcég beadta a környezeti hatástanulmányt a török környezetvédelmi és várostervezési minisztériumnak az új török nukleáris erőművel kapcsolatban. 3000 oldal dokumentáció elemzi a Földközi-tenger partjára álmodott reaktorok várható hatásait.

Szabó M. István Gazdaság

"Nem az oroszoktól, a saját hülyeségünktől félek"

Az új paksi atomerőmű építésre egyre intenzívebben jelentkező Roszatom képes lehet finanszírozni a kormányzati víziót, de kérdéses, lehet-e ezt politikai arcvesztés nélkül véghezvinni. „Az a kérdés, hogy a magyar kormány adott esetben el tudja-e engedni a kilincset, ha abba az oroszok már áramot vezettek” – fogalmazott az Energiaklub által szervezett, Paksi bővítés – Kényszerek és kockázatok című konferencián Deák András, a Magyar Külügyi Intézet szakértője. Az orosz nyomulásról és a realitásokról kérdeztük.

MTI Világ

Az EU-csatlakozásról szavaz Izland

Népszavazást ír ki az új, kétpárti jobbközép izlandi kormány a szigetország európai uniós csatlakozásáról - derül ki a szerdán aláírt koalíciós szerződésből.

hvg.hu Gazdaság

Bajban van a Gazprom

A világ legnagyobb profitját rendre zsebre vágó gázipari óriás – válság ide vagy oda – még mindig elég drágán tud eladni. Az is belefér, hogy a megváltozott viszonyokra tekintettel visszavegyen a tempóból. A csúcsokról azonban okosan kell visszatérni, mert az extraprofit extra megcsapolásra sarkallná az államkincstárat, és ezt a cégnek nagyon el kéne kerülnie. A menekülőút előre van.

MTI Világ

Nem lesz nagy dobás Orbán moszkvai útja?

Deák András, a Magyar Külügyi Intézet külső munkatársa szerint valószínűleg nem születnek igazán jelentős döntések Orbán Viktor miniszterelnök jövő heti moszkvai útján, de a jövő szempontjából hasznos lenne, ha meg tudnának állapodni arról, milyen keretek között tárgyalnak majd a magyar-orosz kapcsolatok fontosabb ügyeiről.

hvg.hu Itthon

Safarov-ügy: egy kávé mellett is születhet titkos alku

Négyszemközt, egy kávé mellett is megszülethet egy alku két ország vezetője között valamilyen ügyben anélkül, hogy a megállapodást írásban rögzítenék, de ha nem akarja az egyik fél, hogy "át legyen verve", érdemes bebiztosítania magát. Az azeri baltás gyilkos ügye kapcsán kérdeztünk szakértőket arról, miként játszódhat le egy titkos megállapodás a színfalak mögött. Annyi látszik, hogy alku nyoma nem látszik.

MTI Világ

Egy válasz arra, miért szakítottak Magyarországgal az örmények

Deák András Oroszország-szakértő szerint alapvetően a karabahi konfliktus határozza meg az örmény-azeri viszonyt, sőt ez a két ország belpolitikájában is rendkívüli jelentőségű. A szakértő úgy gondolja, azzal, hogy Örményország bejelentette, megszakítja diplomáciai kapcsolatait Magyarországgal, azt akarja elérni, hogy Ramil Sahib Safarov kiadatásának ügye napirenden maradjon.

Szabó M. István Gazdaság

Orbántól megtudtuk, mi az, ha az állam beszáll a Molba

Míg Gyurcsány Ferencnek öt évvel ezelőtt ugyanezért szinte a fejét vették, Orbán Viktor feltehetően nem kerül Európa szégyenpadjára amiatt, hogy kiábrándultan nyilatkozott a nagy közös álomról, a Nabucco gázvezetékről. Orbán bejelentésében, hogy a Mol kiszáll a Nabucco gázvezeték projektjéből, igazán csak az a mellbevágó, hogy ennek kommunikálását a kormányfő nem hagyta a cégre.

MTI Itthon

Presztízsveszteség vagy megkönnyebbülés a keleti partnerségi csúcs elhalasztása?

Magyarics Tamás, a Magyar Külügyi Intézet (MKI) igazgatója szerint a keleti partnerségi csúcs időpontja nem most került viták kereszttüzébe, szerinte nem kudarc a találkozó elhalasztása. Deák András, a Közép-Európai Egyetem (CEU) EU-bővítési tanulmányok központjának kutatási igazgatója viszont óriási presztízsveszteségnek tartja, hogy a lengyel soros EU-elnökség idejére csúszik át a találkozó.

Büntetés-végrehajtás: A Kínából érkezett maszkvarró mégse gyárt havi 2,8 millió arcmaszkot

Büntetés-végrehajtás: A Kínából érkezett maszkvarró mégse gyárt havi 2,8 millió arcmaszkot

A magyarok majd kétharmada még mindig uniópárti

A magyarok majd kétharmada még mindig uniópárti

Fűrésztelepről a fizika szakra – Elon Musk életútja, 3. rész

Fűrésztelepről a fizika szakra – Elon Musk életútja, 3. rész

Letartóztatták a dél-koreai koronavírus-járvány kitörésének fő felelősét

Letartóztatták a dél-koreai koronavírus-járvány kitörésének fő felelősét

Új rész készül a meseszerű Diablóhoz, már kipróbálhatja

Új rész készül a meseszerű Diablóhoz, már kipróbálhatja

A színművészeti hallgatói önkormányzata nem fogadja el Vidnyánszkyékat

A színművészeti hallgatói önkormányzata nem fogadja el Vidnyánszkyékat

Az én hetem: Parti Nagy Lajos talált magának egy csúnya négybetűs kulcsszót

Az én hetem: Parti Nagy Lajos talált magának egy csúnya négybetűs kulcsszót

Börtönt ostromoltak a terroristák Afganisztánban, legalább 75 bűnöző szabadult ki

Börtönt ostromoltak a terroristák Afganisztánban, legalább 75 bűnöző szabadult ki

A címlapról ajánljuk