#Elek Istvan

Tóth Richárd Itthon

„Pechje van Orbánnal Magyarországnak”

Összeült három rendszerváltó politikus a rendszerváltás után harminc évvel, hogy hátra, majd előre is nézzenek. Magyar Bálint eljutott odáig, hogy ha „szaros a gatya, le kell váltani”, nem kell megvárni, míg kitisztul a fenék.

hvg.hu Itthon

Orbán volt tanácsadója szerint esély lenne az ellenzéki kétharmadra

Az ellenzéki pártoknak be kéne látniuk, hogy csak együtt erősek, de még nem késő lépniük – mondta el Elek István a Népszavának. A vidékre visszavonult politikus, volt miniszterelnöki tanácsadó 79 körzetben indítana közös jelöltet a Fideszt leváltani akarók nevében. Ebbe bevonná a Jobbikot is. Vona Gábornak konkrét terveiről ír hamarosan levelet.

Zubor Zalán Itthon

"A liberális megszorító jelző" – Konzervatívok az Orbán-beszédről

Hegemóniára törekvő demokráciafelfogás, az erősek mérték- és gátlástalansága vagy az európai szabadságprogram csúcsteljesítménye? A liberális demokrácia, illetve az orbáni értelemben vett "liberális" értelmezésére kértünk magukat konzervatívnak tekintő közírókat, politikai szakértőket, eszmetörténészeket. Bár a legtöbben nem álltak kötélnek, a gyökeresen eltérő definíciókat adó válaszokból az is kiderül, milyen színes világ a konzervatívoké is.

Elek István Vélemény

Elek István válasza Debreczeni Józsefnek: „Nem, nem agybaj, inkább lényeglátó realizmus”

Azon kevesek közé tartozom, akik több mint harminc éve következetesen képviselik a politikai közép tényezői közötti együttműködés gondolatát. Már minden más, ésszerűnek tetsző változattal megpróbálkoztunk, csak ezzel nem. Volt részünk egyszerű többségű jobbra és balra húzó kormányzásban, jobbközép és balközép koalícióban. Volt szerencsétlenségünk élvezhetni kétharmados liberális baloldali kormány áldásait is. Most pedig itt van ez a minden eddigi kormány teljesítményét alulmúló, kétharmados jobboldali kormányzás. Egyik sem hozott széles társadalmi elismeréssel övezett szilárd demokráciát. Csak a politikai táborok középre húzó erőit együttműködésre késztető kormányzással nem tettünk még kísérletet. Miért ne tehetnénk? Ha már eddig minden jobbnak látszó ötletünkkel megbuktunk.

Debreczeni József Pro és Kontra

Mi jön a Fidesz után? – Debreczeni József válasza Elek Istvánnak

Elek István szerint a Fidesz bukása után csak a hazai politikai erők széles együttműködése jelenthet kiutat a magyar politikai rendszer válságából. A Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció alelnöke szerint a Fidesz se nem képes, se nem méltó arra, hogy demokratikus erők együttműködjenek vele, ezért agyrémnek tartja Eleknek a Fidesszel kötendő nagykoalícióra vonatkozó elképzelését.

Elek István Vélemény

Elek István: A Fidesz bukása és a megegyezés kényszere

Az elmúlt bő másfél év kétharmados önkényeskedése, akarnoksága által előidézett kiábrándulást, az alkotmányos, jogállami, gazdasági, társadalmi romlást, kulturális leépülést, valamint a cseppet sem biztató európai és globális fejleményeket látva a realista forgatókönyv csak a hazai válság mélyülésével számolhat a következő években.

Elek István Vélemény

Elek István: Értsük jobban Bibót!

Kétségei vannak Elek Istvánnak, hogy Tamás Gáspár Miklós világosan látná Bibó István jelentőségét. Bár szerinte valóban közelebb áll annak harmadikutasságához, mint a rendszerváltás táján, de még mindig nem elég közel. Értelmezési vita.

Elek István Vélemény

Elek István: Bogár László és a hatalom

Bogár László nem most döbbent rá, hogy nem lehet más a politika. Ő már az előző évtized közepén is azt gondolta, hogy erkölcsét, módszereit, eszközeit, stílusát tekintve legalábbis nem lehet más. Az orbáni történelmi szerepről szóló szövegeiben, azt hiszem, a leginkább a páratlan orbáni hatalommaximalizálási gépezet iránt kifejeződő önkéntelen tisztelet és a szellemi igazolására való készség irritált. Ettől, hogy finoman fogalmazzak, a szőr is felállt a hátamon.

Elek István Publicisztika

Elek István: A kormánykoalíció és a hübrisz

A Fidesznek a választási rendszer átalakításáról szőtt új tervei hatalomgyakorlásának társadalomlélektanilag kitüntetett pillanata. Miközben a nemzeti együtt nem működés rendszere betonba öntésének munkafolyamatát e húzással kíséreli meg bevégezni a kormánykoalíció, addig az önhantolás földmunkájába fogott bele.

Elek István Vélemény

Elek István: Végjáték a szocialistáknál

Végjáték az MSZP-ben? Szerintem igen. A végjáték lehet persze hosszan elnyúló is. Az elmúlt hetekben a párton belüli erőviszonyok a gyurcsányisták szempontjából, úgy sejlik, inkább romlottak, mintsem javultak. Miközben az internetes blogokon folyó viták tanúsága szerint is tovább mérgesedett a felek közötti konfliktus.

Elek István Vélemény

Elek István: Orális szex kontra verbális erőszak

Mindig mondom én, hogy nem könnyű a politikusok dolga. Itt volt például a hét nagy kérdése, hogy a nemzeti együttműködés kormányának szemszögéből verbális erőszaknak számítandó-e, ha egy színházigazgató az évadzáró sajtótájékoztatóján orális szexet kíván egy újságírónőnek, onnantól egész életében? És méltatlanná válik-e ezáltal „egy kiemelt nemzeti intézmény” vezetésére? Vagy éppenséggel az számít az emberi méltóságot sértő verbális erőszaknak, amivel utóbb védekezik az illető, hogy csupán „olyan” orális szexet kívánt neki, amely nem is valódi, hanem annak csak az imitációja?

Elek István Vélemény

Elek István: Kapkodás, igénytelenség, rögtönzés – a kormány a helyén van

A Fidesz legújabb alkotmánymódosítási kísérlete ismét modellszerűen bemutatja azt az elképesztő kormányzati politikai kultúrát, amelyet a múlt év tavaszi hatalomváltás óta élvezhetünk. Kapkodás, rögtönzés, az együttműködésre való képtelenség kívül is, belül is, a szövetségesekkel és az ellenzékkel is. Igénytelenség a módszerekben is, a stílusban is. Szóval hatalmi rövidlátás diktálta meztelen erőpolitika, akarnokság.

Elek István Vélemény

Elek István: Bibó István a hazug rendszerek bukásáról

A hazugságra épített rendszer előbb-utóbb összeomlik, jövendölte Bíbó István, aki pontosan 32 éve halt meg. A XX. századi magyar politikai közgondolkodás és közérdekű cselekvés nagy alakja, erkölcsi zsenije, vagy inkább nagy magányosa volt.

Elek István Vélemény

Elek István: A kormány töketlenkedett, a felelősséget viszont hárítja

Olvasva Kocsis Máté fideszes képviselő múlt pénteki nyilatkozatát a Gyöngyöspatán történtekről, majd hallva a keddi napirend előtti felszólalását a parlamentben, legszívesebben odaszóltam volna neki: fiatal barátom, ilyen becsületes ábrázattal hogy vagy képes erre az arcátlan demagógiára?

Elek István Vélemény

A Heti Válasz alapítója eszményei meghiúsulásáról

Kell egy lap, egy környezettudatos szabadelvű konzervatív hetilap -- írta tíz éve, a Heti Válasz programadó cikkében Elek István, aki 2001-ben alapítóként, 2002 nyarától 2004 tavaszáig pedig főszerkesztőként jegyezte a hetilapot. Ám 2002 tavaszától szellemi programjának megvalósítása megnehezült, végül a hetilapot eladták. Alábbi cikkében a lap születésének körülményeiről ír.

Elek István Vélemény

Elek István: Csengey Dénes élete és halála

Húsz éve, 1991. április 8-án halt meg Csengey Dénes író, politikus, az MDF alapító tagja. Nem lehet megrendülés nélkül olvasni az első szabad választás előtt néhány hónappal, de persze már a négy igenes népszavazási kampány rossz vitái, illúziórombolóan csúnya jelenetei után papírra vetett, Magyarország jövőjét a rosszabbik magunktól féltő, óvó sorait.

1 2 3
Putyin profinak nevezte Bidenék több lépését is és várja a találkozót

Putyin profinak nevezte Bidenék több lépését is és várja a találkozót

Mától lehet pályázni elektromos autókra

Mától lehet pályázni elektromos autókra

Kórházban marad Eriksen, próbálják megérteni, mi történt vele

Kórházban marad Eriksen, próbálják megérteni, mi történt vele

Uniós oltalmat kapott két "Balatoni hal"

Uniós oltalmat kapott két "Balatoni hal"

Egy horror lett a pandémia legjövedelmezőbb filmje

Egy horror lett a pandémia legjövedelmezőbb filmje

A török önkéntes, aki új esélyt ad a sérült állatoknak

A török önkéntes, aki új esélyt ad a sérült állatoknak

Migrációval hangolt a NATO-csúcsra Orbán

Migrációval hangolt a NATO-csúcsra Orbán

Radar360: Egymást váltják a tüntetések a Parlament előtt

Radar360: Egymást váltják a tüntetések a Parlament előtt

A címlapról ajánljuk
Még több hír a VOLKSWAGEN támogatásával