MTI Vállalkozás

Kétszázmilliárdra perli az államot egy energiamulti

Pert indított a magyar állam ellen az Engie (korábbi nevén GDF Suez) az ICSID nevű washingtoni választott bíróságon a befektetővédelmi elvek megsértésére hivatkozva – erősítették meg a Népszabadság értesülését a GDF Suez Energia Holding Hungary Zrt.-nél, amely a tevékenységét lényegében az Égáz-Dégáz észak-dunántúli és dél-alföldi hálózatának üzemeltetésére korlátozza.

hvg.hu Gazdaság

Figyelő: Lagzi Lajcsi lakóparkjának 14 lakásában lophatták a gázt

A Lagzi Lajcsi lakóparkja ellen energialopás gyanújával indított vizsgálatot nem az áram- és gázszolgáltató kezdeményezte, de végül ők tizennégy lakásban találtak áramlopásra utaló nyomot – írja a Figyelő, amely szerint a lakodalmas zenész-vállalkozót állítólag a lakóparkot építő kivitelező dobta fel a rendőrségen.

Szabó M. István Gazdaság

Lázár egyengeti az utat az áramszolgáltatók kapitulációja előtt

A egyetemes gázszolgáltatók után az áramszolgáltatók is csak nyugodtan dobják be a törölközőt – ebben segítheti a cégeket a villamos energia törvényhez (vet) hétfőn benyújtott módosító csomag. Jogszabályi rásegítéssel dagadhat tovább az állami közműcég.

hvg.hu Vállalkozás

Debrecen és Nyíregyháza után Százhalombattát is bevette a Veolia

Megállapodást kötött a Veolia Energia Magyarország Zrt. és a GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt. a százhalombattai fűtőmű adásvételéről. A szerződés értelmében a fűtőművet üzemeltető Dunai Hőtermelő Kft. százszázalékos üzletrésze a Veolia Energia Magyarország Zrt. tulajdonába kerül, amennyiben a Gazdasági Versenyhivatal és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal is jóváhagyja az ügyletet. A százhalombattai fűtőmű összesen 4200 lakás számára szükséges hőmennyiség előállításáról gondoskodik a Duna menti városban. Új tulajdonosként a Veolia Energia Magyarország Zrt. legfontosabb célja az ellátásbiztonság erősítése és a költséghatékonyság javítása, a helyben élők érdekeinek figyelembe vétele mellett – emelték ki a társaság képviselői.

Szabó M. István Gazdaság

Nem Orbán összevont szemöldökétől rezeltek be

Nem csak az állam kiüldözési harcával magyarázható, hogy minden magánkézben levő gázcég kivonul a lakossági szolgáltatásból. A veszteségek ide-oda tologatásával pár évig ki tudja húzni az Orbán-kormány anélkül, hogy emelni kelljen a gáz árát Felsmann Balázs, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója szerint. A volt energetikai szakállamtitkár úgy látja, a mostani "államosítási" hullám azért jön kapóra Orbánéknak, mert nem lesz majd, aki panaszkodhatna Brüsszelben, ha sérelem éri. Interjú.

Szabó M. István Gazdaság

Mindenkinek az állam ad majd gázt - mit kell tudnia a fogyasztónak?

Minden magáncég kiszáll a lakossági gázszolgáltatásból, az áramnál a fél ország kerülhet át az államhoz. Ki kell jelentkezni az eddigi szolgáltatótól? Lesz gázóracsere? Mit lehet tenni, ha az állam visszaél a monopolpozíciójával? Többet kell majd utazni, mire az ember ügyfélszolgálatot talál? El lehet hagyni a havidíjak befizetését, úgyis kivonul a lakossági üzletágból a mostani energiacég? Összeszedtük, mire kell felkészülni.

MTI / hvg.hu Gazdaság

Meghirdették az E.On és GDF ügyfeleit, lecsaphat az állami rezsicég

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (Mekh) nyilvános felhívást tett közzé a földgáz egyetemes szolgáltatók körében az engedélye visszavonását kérő két társaság, az E.on Energiaszolgáltató Kft. és a GDF Suez Energia Magyarország Zrt. felhasználóinak ellátására. Közben az állami közműszolgáltató közölte, ettől függetlenül is már több tízezer gázfogyasztó kérte az átlépését az állami tulajdonú Főgázhoz.

MTI Vállalkozás

Kétszer is kérték a franciák, hadd vonuljanak ki a lakossági gázpiacról

A francia GDF Suez kétszer is kérte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivataltól (MEKH) a gázszolgáltatói engedélyének visszavonását – közölte a MEKH, amely most a franciáké mellett az E.On hasonló kérését is vizsgálja. Egyelőre nem tudni, tényleg az állami Főgázhoz kerülhetnek-e a franciák és németek jelenlegi ügyfelei, az átadás-átvétel mindenesetre hónapokat vehet igénybe.

hvg.hu Gazdaság

És akkor minden bankot megvesz a kormány

Bevásárolja magát a kormány az Erstébe, csökken a bankadó, új kiskereskedelmi lánc érkezik Magyarországra, jó lett a tavalyi GDP-adat, de még ezzel is nagyon messze vagyunk a fejlett országoktól, akár a teljes közúthálózatot fizetőssé tehették volna, a MET újra bevásárolt, jó nagyot emelt a Telenor, a Jófogás pedig megvette az OLX-et. A hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

MTI Vállalkozás

Kiszáll a szabadpiaci gázbizniszből a GDF Suez, újra a MET a vevő

A GDF Suez Energia Holding Hungary Zrt. július 1-jével megszünteti szabadpiaci földgáz-kereskedelmi tevékenységét Magyarországon, a cég a MET Magyarország Zrt.-vel megállapodott a szabadpiaci gázkereskedelmi portfóliójának átvételéről – tudatta a két cég közös közleményben. A vételár üzleti titok.

1 2 3
12,3 millió forintért keltek el Hitler jegyzetei

12,3 millió forintért keltek el Hitler jegyzetei

Jobban sújtja a bevándorlók munkahelyeit a koronavírus,  Magyarország viszont a kivételek között

Jobban sújtja a bevándorlók munkahelyeit a koronavírus, Magyarország viszont a kivételek között

Biztosítási alkuszok szövetsége: drágulhat a kötelező biztosítás díja

Biztosítási alkuszok szövetsége: drágulhat a kötelező biztosítás díja

Több mint tízezren álltak az ünnepen a színművészeti hallgatói mellé

Több mint tízezren álltak az ünnepen a színművészeti hallgatói mellé

Mozibolondoknak és adományozni szerető könyvrajongóknak ajánljuk

Mozibolondoknak és adományozni szerető könyvrajongóknak ajánljuk

Orbán általános maszkviselést akar

Orbán általános maszkviselést akar

Egyetlen nap alatt ezernél is többen kerültek kórházba Ukrajnában a koronavírus miatt

Egyetlen nap alatt ezernél is többen kerültek kórházba Ukrajnában a koronavírus miatt

Újra gyengült a forint péntek reggelre

Újra gyengült a forint péntek reggelre

A címlapról ajánljuk

Már a Horthy-rendszerben elárasztotta Budapestet a kokain

Budapesten is elterjedt az 1920–1930-as években Európa-szerte népszerű kokain. Kokós Lexi kokainkirály pályafutásán át ezt a mozzanatot is feldolgozta cikkünk szerzője, Dezső András, a fehér por máig tartó magyarországi történéseiről szóló, Magyar kóla című könyvében.