#Mohamed Murszi

hvg.hu Nagyítás

Fotók: százezrek a Tahrír téren - megbuktatták az egyiptomi elnököt

Felfüggesztették az alkotmányt Egyiptomban, és az alkotmánybíróság elnökét nevezték ki ideiglenes államfőnek. Szakértői kormány alakul. Murszi nem mondott le, de a hadsereg már kora este közölte vele: nem tekintik elnöknek. Békés ellenállásra szólított fel az "államcsínnyel" szemben. Az egyiptomi fellebbviteli bíróság közben bejelentette, hogy érvényben tartja az egyiptomi kormányfőre korábban kiszabott börtönbüntetést, és ezzel elmozdítja a posztjáról.

hvg.hu/MTI Világ

Megbuktatták az egyiptomi elnököt, aki államcsínyről beszél

Felfüggesztették az alkotmányt Egyiptomban, és az alkotmánybíróság elnökét nevezték ki ideiglenes államfőnek. Szakértői kormány alakul, a hadsereg nem akar a hatalomban maradni. Az új egyiptomi vezetés egyik első intézkedéseként lekapcsolta a Muzulmán Testvériség televízióját és letartóztatási parancsot adott ki a szervezet 300 tagja ellen. Mohamed Murszi békés ellenállásra szólított fel az "államcsínnyel" szemben, de egyes hírek szerint már házi őrizetbe vették. A Tahrír téren százezrek ünnepelnek, Murszi hívei dühödtek, az összecsapásoknak már áldozatai is vannak.

hvg.hu Világ

Egyiptom: lejárt az elnöknek adott ultimátum

Szerdán délután magyar idő szerint fél 5-kor lejárt a hadsereg által Mohamed Murszi egyiptomi elnöknek adott ultimátum, a hadsereg szóvivője pedig a Facebookon közölte, vallási és ellenzéki politikai vezetőkkel egyeztetnek a válság megoldásáról. Murszi elnök koalíciós kormány megalakítását ajánlotta fel.

MTI / hvg.hu Világ

Egyiptom: pattanásig feszült a helyzet az ultimátum lejárta előtt

Az egyik ellenzéki párt felkérte a hadsereget szerdán, hogy védje meg az egyiptomiak életét az "őrülten" viselkedő Mohamed Murszi elnöktől, aki viszont néhány órával a hadsereg ultimátumának lejárta előtt közölte, akár az élete árán is kész megvédeni az egyiptomi demokráciát. A hadsereg ultimátuma magyar idő szerint fél ötkor lejár.

MTI Világ

Menetrend: Így venné át Egyiptom vezetését a hadsereg

Szerda délután lejár a hadseregnek a belpolitikai válság rendezését célzó ultimátuma. Az egyiptomi elnök vagy lemond magától, vagy elzavarják – írja az al-Ahram című lap. A hadsereg a tervek szerint felállítana egy háromtagú elnöki tanácsot az alkotmánybíróság elnökének vezetésével, majd létrehozna egy semleges átmeneti kormányt, amelyet egy katonai vezető irányítana.

MTI Világ

Facebookon üzent az egyiptomi hadsereg: "Kész vérét áldozni"

A legbefolyásosabb ellenzéki szervezetnek számító Nemzeti Megmentés Frontja úgy értékeli, hogy az elnök beszéde nyílt felhívást jelentett a polgárháborúra. A forrongó Egyiptomban lőttek egymásra a szembenálló felek, újabb 16 ember halt meg. Közben a fellázadt hadsereg a Facebookon erősítette meg ultimátumát. Murszi elnök a Twitteren válaszolt.

MTI Világ

Feloszlathatja holnap a parlamentet az egyiptomi hadsereg

Az egyiptomi hadsereg felfüggesztené az alkotmányt és feloszlatná a parlamentet, ha az iszlamista Mohamed Murszi államfő és liberális ellenzéke nem tud megállapodni a belpolitikai válság rendezéséről legkésőbb szerdán – közölte egy katonai forrás kedden.

Zubor Zalán Világ

Katonai puccs jöhet Egyiptomban?

Megbuktathatja a hadsereg Murszi egyiptomi elnököt, ha ma öt óráig nem egyezik meg a lemondását követelő tüntetőkkel. A katonaság két napja lényegében az ellenzék mellé állt, de Murszi támogatói is fegyverkeznek. Az ellenzékiek között kevés a közös pont, csak Murszi megbuktatásában és a szekularizációban értenek egyet.

MTI Világ

Etiópa-ellenes akciókra buzdítják az egyiptomi államfőt

Etiópiával szembeni ellenséges lépésekre, köztük szabotázsakcióra buzdították Mohamed Murszi egyiptomi államfőt hétfőn országa egyes politikusai a Nílus folyását akadályozó zsilip építésének leállítása érdekében.

MTI Világ

Összecsapások voltak egyiptomi városokban

A Mohamed Murszi államfő ellen tüntetők két észak-egyiptomi városban is összecsaptak pénteken az elnököt támogató iszlamistákkal, illetve a kivezényelt rendőrökkel.

MTI Világ

Fél évet csúszhatnak a választások Egyiptomban

Elképzelhető, hogy az egyiptomi parlamenti választásokat csak októberben, vagyis az eredetileg tervezettnél hat hónappal később lehet megtartani - mondta Mohamed Murszi államfő a MENA állami hírügynökség szerdai jelentése szerint.

MTI Világ

Kiakadt az ellenzék és a sajtó az egyiptomi államfő fenyegetőzésén

Az ellenzék és a sajtó is tiltakozott hétfőn Mohamed Murszi egyiptomi elnök fenyegetései ellen. Az államfő vasárnap este egy homályos nyilatkozatban kilátásba helyezte, hogy intézkedéseket rendel el "a nemzet védelmében". Azzal fenyegetőzött, hogy megteszi a szükséges lépéseket minden olyan politikussal szemben, akiről kiderül, hogy köze van az erőszakhoz és a zavargásokhoz.

MTI Világ

Mursziékat bírálta a jordán király, de utólag visszakozott

Hevesen bírálta a közel-keleti vezetőket egy interjúban II. Abdalláh jordániai király. Mohamed Murszi egyiptomi elnök csak felszínesen látja az izraeli-palesztin konfliktust, Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök pedig "autóbuszos utazásnak" tekinti a demokráciát - mondta az uralkodó a The Atlantic amerikai folyóirat.

MTI Világ

Befagyasztották a választási előkészületeket Egyiptomban

Az egyiptomi választási bizottság felfüggesztette csütörtökön a választási előkészületeket, és érvénytelenítette a voksolás menetrendjét, miután előző nap egy bíróság elrendelte a parlamenti választások kiírásáról szóló, Mohamed Murszi államfő által kiadott rendelet hatályon kívül helyezését.

MTI Világ

El-Baradei bojkottálja az egyiptomi választásokat

Mohamed el-Baradei ellenzéki vezető az egyiptomi választások bojkottjára szólított fel szombaton, míg a kopt közösség az első forduló időpontjának a megváltoztatását akarja, mert az egybeesik a kopt keresztények húsvéti ünnepével.

1 2 3 4 5 6 7
Megvan, ki fogja játszani Hófehérkét

Megvan, ki fogja játszani Hófehérkét

Eldőlt: 2021-ben is nyelvvizsga-amnesztiát kapnak az egyetemisták

Eldőlt: 2021-ben is nyelvvizsga-amnesztiát kapnak az egyetemisták

Van egy rejtett beállítás a Windowsban, kapcsolja be

Van egy rejtett beállítás a Windowsban, kapcsolja be

A lenyúlás lett a hívószó a múzeumoknál is

A lenyúlás lett a hívószó a múzeumoknál is

Izgalmas lett a svéd-lengyel vége, a spanyolok kiütéssel mentek tovább

Izgalmas lett a svéd-lengyel vége, a spanyolok kiütéssel mentek tovább

„A cselédjeikre emlékeztetnéd a nézőket” – Salma Hayek a filmesek rasszizmusáról beszélt

„A cselédjeikre emlékeztetnéd a nézőket” – Salma Hayek a filmesek rasszizmusáról beszélt

Az NNK szerint minden vizsgált városban alacsony a koronavírus koncentrációja a szennyvízben

Az NNK szerint minden vizsgált városban alacsony a koronavírus koncentrációja a szennyvízben

Máris megjött Orbán válasza von der Leyennek: Szégyenletes, ahogyan az Európai Bizottság elnöke támadja a magyar törvényt

Máris megjött Orbán válasza von der Leyennek: Szégyenletes, ahogyan az Európai Bizottság elnöke támadja a magyar törvényt

A címlapról ajánljuk
Még több hír a VOLKSWAGEN támogatásával