szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az ellenzék egyik vezetője szerint Kairóban megkezdődtek a konzultációk egy új kormány megalakításáról. A Muzulmán Testvériség szóvivője szerint az egyiptomi katonai vezetők már őrizetbe is vették a megbuktatott államfőt.

Mohamed Murszit és az elnöki stáb több tagját házi őrizetben tartják – közölte a szóvivő csütörtök hajnali Twitter-üzenetében. Értesülések szerint a megbuktatott elnököt és közeli munkatársait az elnöki köztársasági gárda tiszti klubjában tartják fogva.

Az egyiptomi hadsereg főparancsnoka, Abdel-Fattah esz-Szíszi szerda délután jelentette be az addigi államfő, Mohamed Murszi leváltását, egy ideiglenes elnök kinevezését és az alkotmány felfüggesztését. Közölte, hogy egy átmeneti időszakra szakértői kormány alakul, majd előrehozott elnök-, illetve parlamenti választásokat tartanak.

Amr Musza, az Arab Liga volt főtitkára csütörtök hajnalban arról számolt be, hogy a konzultációk állítólag már meg is kezdődtek a szakértői kormány megalakításáról. Részleteket nem közölt.

Híradások szerint a kairói Tahrír téren csütörtök hajnalban is ezrek ünnepelték Murszi megbuktatását. Eközben az északi Marsza Matruh városából arról érkezett hír, hogy a Murszi ellen tüntetők és a megbuktatott elnök hívei közötti összecsapásokban nyolc ember vesztette életét.

Az Egyiptomban történtekről részletesen itt olvashat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!