MTI Itthon

Századvég: "Az átlag európai ember támogatja a halálbüntetést"

A Kossuth rádióban megszólaltatott elemzők szerint a parlamenten belül is helye van a halálbüntetésről szóló vitának, csak az a veszély, hogy a választók csalódnak, ha mégsem valósul meg a terv. Lánczi Tamás, a Századvég vezető elemzője szerint az európai elit abban érdekelt, hogy ez a vita ne kerüljön felszínre, mert érzi, hogy nincsenek erős pozíciói, és saját választóikkal szemben kellene politizálniuk.

Nagy Attila Tibor Itthon

Baloldali (ki)útkeresés

AZ MSZP megerősödése vagy meggyengülése, esetleg stagnálása alapvetően befolyásolhatja a Fidesszel szembeni versenyképes ellenzéki alternatíva esélyét, hacsak egy új, potens parlamenten kívüli szereplő nem borítja fel az erőviszonyokat, vagy az ellenzéki térfélen váltja le egy másik párt a szocialistákat a népszerűségi rangsorban - véli Nagy Attila Tibor, a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa.

Nagy Attila Tibor Vélemény

Nagy Attila Tibor: Kap-e támogatást a Fidesz újjászervezési víziója?

A Fidesz-kormány a baloldalnál jobban válogatja meg szavait, gondosan kerülve a reform szó használatát, és hatékonyabb a távlatok felmutatásában, a választók lelkesítésében is. Orbán Viktor „gazdasági fordulatról”, „forradalomról” beszél, megjeleníti a munkanélküliséget és az államadósságot, amelyeket harcban kell legyőzni. Vajon ez elegendő lesz-e ahhoz, hogy a lakosság ne blokkolja az ország újjászervezését célzó Fidesz-víziót? – veti fel a Méltányosság Politikaelemző Központ kutatója.

Nagy Attila Tibor Itthon

Jó politikus-e Tétényi Éva?

A következő parlameti választások ugyan még odébb vannak, de már most érdemes elgondolkodni, milyen politikusi képességei vannak valójában Tétényi Évának, Esztergom országosan ismert polgármesterének - veti fel a kérdést Nagy Attila Tibor, a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa.

Nagy Attila Tibor Vélemény

Gyurcsány és a börtön

A volt miniszterelnök elleni eljárás akár évekig tartó újabb feszültségeket vihet a politikai rendszerbe, még távolabbra viheti egymástól az országos politika főbb szereplőit, tovább pusztíthatja a jogállamiságba vetett hitet - írja Nagy Attila Tibor, a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa.

Fürjes Judit Vélemény

Miről árulkodik alkotmányunk arca? – beszélgetés a preambulumról

Az alkotmányt bevezetője, azaz a preambulum testesíti meg, ad neki arcot. Sok múlik tehát azon, milyen szándék munkálkodik megalkotásánál. A Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársai április 28-án mutatják be Az alkotmány arca című tanulmánykötetüket – a kötetről beszélgettünk a szerzőkkel.

Nagy Attila Tibor Vélemény

Könnyebb lesz az elbocsátás – mit kockáztat a kormány?

A kormány belefogott az ország társadalmi átalakításának meglehetősen nehéz programjába. Várható, hogy ez további komoly társadalmi feszültségekkel fog járni. Az egyik ilyen terület a munka világa: a közszférában a kormány következetesen törekszik a dolgozók elbocsátásának megkönnyítésére, és most már a magánszektor van soron – állapítja meg Nagy Attila Tibor, a Méltányosság Politikaelemző Központ kutatója.

hvg.hu Itthon

Alkotmányozás: ki nyerhet vele?

Nincs nap, hogy ne tennének egymást bíráló kijelentéseket a parlamenti pártok az alkotmányozással kapcsolatban. A tervezett forgatókönyv szerint április 18-án elfogadja a parlament Magyarország új alkotmányát, de nem tudni, hogy melyik párt kovácsol majd a most zajló folyamatokból politikai tőkét: az új alaptörvényt kierőszakoló Fidesz vagy a vitában részt nem vevő ellenzék.

Nagy Attila Tibor Vélemény

Nagy Attila Tibor: Árulkodó Gyurcsány-interjú

Az InfoRádió Aréna című, 2011. március 28-i adása, amelynek Gyurcsány Ferenc volt a vendége, magába sűrítette a magyar baloldal megannyi problémáját. Gyurcsány elismerte: a szocialista párt két fő ideológiai táborra oszlik, az egyik szerint a balközép és a baloldali politika megfér egymás mellett egy pártban, a másik szerint viszont a szavazókat csak egy egyértelműen baloldali politikát folytató párt lesz képes visszanyerni -- mutat rá a Méltányosság Politikaelemző Központ kutatója.

Nagy Attila Tibor Vélemény

Nagy Attila Tibor: Új politikai rendszer közeleg?

A Fidesz-kormány működésének még csak az első évében vagyunk, de a sok, már véghezvitt és tervezett változtatás egyértelműen új politikai rendszer irányába mutat. A most épülőben lévő új alkotmányos rendszer hosszú évekre, akár évtizedekre szóló jogokat biztosít és kötelességeket ír elő, keretekbe (és korlátokba) helyezheti a következő törvényhozások, kormányok és az egész ország életét – jósolja a Méltányosság Politikaelemző Központ kutatója.

hvg.hu Itthon

Mire megy a Jobbik a cigányozással?

A Jobbik ismét előhúzta a „cigánykártyát", a témát, amit a Fidesz biztosan nem nyúl majd le tőle. A magyar társadalomban ráadásul olyan nagy a cigányellenesség, hogy a radikális párt népszerűsége akár még nőhet is azáltal, hogy újra feltették a régi lemezt.

Nagy Attila Tibor Vélemény

Digitális térben vívja harcát az Orbán-kormány

Orbán Viktor kormánya az internet felületein is megméretik. Digitális legitimációt kell szereznie, s ez még inkább megkívánja egy felkészült, világra nyitott kormányzati tisztviselői kar meglétét. Hogy a korábbinál magasabb szintű a kormányzás? Ma még nem lehet eldönteni, írja Nagy Attila Tibor, a Méltányosság Politikaelemző Központ kutatója.

hvg.hu Itthon

Körvonalazódik Orbán új rendszere

A második Fidesz-kormány első hét hónapja azt igazolja, hogy lezárult a rendszerváltozással létrejött liberális jogállam korszaka, de az még nem látható pontosan, mi kerül a helyébe - mondta a hvg.hu-nak Nagy Attila Tibor. A Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársát arra kértük, értékelje az idei évet.

hvg.hu Itthon

Segít-e az MDF-en, ha nevet vált?

Nevet vált az MDF, de a hvg.hu által megkérdezett elemző szerint ez önmagában keveset hoz a konyhára, ha a szükséges változtatások elmaradnak. Az viszont erősen kérdéses, hogy ezeket a változásokat éppen Makay Zsolttal lehet majd levezényelni.

Nagy Attila Tibor Vélemény

Kinek tetszik és kinek nem a Fidesz kormányzati stílusa?

A közvélemény többségének eddig összességében tetszik az Orbán-kormány határozott, a rendszert gyors döntésekkel átalakító kormányzati stílusa. Van azonban a növekvő állami hatalomnak kockázata is: ha a felsőbb szinten vezetők hibáznak, a hatalom központosított jellege és a visszacsatolás nehézkessége miatt nehezebb a hibákat korrigálni, illetve már eleve elkerülni. Mint Nagy Attila Tibor, a Méltányosság Politikaelemző Központ kutatója megállapítja: Orbán Viktor kormányzásának nagy kérdése, lehet-e jól kormányozni az IMF-fel és a multinacionális cégekkel szemben.

Kalifornia a járvány új nagy központja

Kalifornia a járvány új nagy központja

Duna-átúszás, Gellért-hegy-futás: bárki nevezhet az utcalimpiára

Duna-átúszás, Gellért-hegy-futás: bárki nevezhet az utcalimpiára

Nyári egyetemet rendeznek Gyurcsányék

Nyári egyetemet rendeznek Gyurcsányék

Érdemes megadni az alvázszámot is egy használtautó-hirdetésben?

Érdemes megadni az alvázszámot is egy használtautó-hirdetésben?

Úgy kell ide bejönniük, hogy a félelem nem ül a nadrágjuk szélén

Úgy kell ide bejönniük, hogy a félelem nem ül a nadrágjuk szélén

Szokatlan ízű az idei év fagyija

Szokatlan ízű az idei év fagyija

Felmérték, hogyan tűnhetne el a hálapénz

Felmérték, hogyan tűnhetne el a hálapénz

Megosztott autók céges használatra – Magyarországon újít a Share Now

Megosztott autók céges használatra – Magyarországon újít a Share Now

A címlapról ajánljuk