Szerbhorváth György Itthon

A beszólás és a beleszólás joga

Az biztos, hogy jövőre sokkal többen fognak a magyar kormányzati erőkre „rálevelezni”, mint 2014-ben. De a Fidesz győzelme nem rajtuk fog múlni.

nyüzs Nyüzsi

A Fidesz elismerte: Gyurcsány és Bajnai ördögi tervéből született Orbán kétharmada!

A Nemzeti Választási Iroda vezetője gyakorlatilag bejelentette, hogy munkatársaival szervezett csalásra készül 2014-ben. Aztán azt jelentette be, hogy mégsem, vagy nem annyira. A Fidesz pedig természetesen Portik Tamás, Szilvásy György, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon ördögi négyesét húzta elő. Ezek a férfiak a Fidesz szerint már 2010-ben is manipulálták a választást.

MTI Itthon

Három hét múlva kiküldik a határon túliaknak a választási regisztrációt

Várhatóan három hét múlva kezdi el postázni a Nemzeti Választási Iroda (NVI) a határon túli, kettős állampolgárságú magyarok regisztrációs nyomtatványait a 2014 tavaszi országgyűlési választásra - erről az intézmény vezetője számolt be az Országos Választási Bizottság (OVB) hétfői ülésén.

MTI Itthon

Újragondolná a határon túliak választójogát az ellenzéki kerekasztal

Gyökeres változást tartanak szükségesnek a magyarságpolitikában az MSZP kezdeményezésére tárgyaló ellenzéki szervezetek. Hétfői egyeztetésükön kinyilvánították, hogy szerzett jogokat nem vennének vissza, ám a határon túliak szavazati jogával kapcsolatos kérdéseket "tisztáznák".

M. László Ferenc Itthon

Orbán és Kövér vitájától függ a kisebbségek ügye

Komoly dilemmát okoz a Fideszben, hogyan teljesítse a párt a hazai kisebbségeknek – többek között a cigányságnak, németeknek, szlovákoknak, horvátoknak – a kedvezményes mandátumról tett ígéretét. A hvg.hu úgy tudja, a párt elnökségének hétfő ülésén Orbán Viktor és Kövér László között élénk vita folyt a kérdésről. A házelnök szerint félmegoldás lenne, ha csak a legnagyobb közösségek jutnának képviselethez a parlamentben.

hvg.hu Itthon

Lázár megmondta, mihez ragaszkodik a Fidesz

Nincs kőbe vésve a Fidesz választási reformkoncepciója, a kormánypárt néhány alapvető tézistől eltekintve nyitott az ellenzék javaslataira – jelentette ki Lázár János egy keddi bizottsági meghallgatáson, ahol a többi parlamenti párt képviselőinek válaszolt. Pártja többek között kész csökkenteni a bejutási küszöböt, változtatni a kopogtatócédula-gyűjtés jelenlegi rendszerén, igaz, Lázár a legfontosabb kérdésekre nem válaszolt. Így arra sem, miért akarja túlkompenzálni a győztes képviselőket a Fidesz, és miért ragaszkodik a második forduló eltörléséhez.

M. László Ferenc Itthon

Áder a Fidesz választási rendszeréről: "a furcsa helyzeteket szeretnénk elkerülni"

Nem fogja torzítani a 2014-ben alkalmazandó választási rendszert, hogy nemcsak a vesztes képviselőjelölteket, de a győzteseket is kompenzálni szeretné a Fidesz - állította a hvg.hu-nak Áder János. A reform kidolgozásával megbízott európai parlamenti képviselő számításokkal illusztrálja, hogyan fog működni a kompenzációs rendszer, miként kaphatnak kedvezményes mandátumot a kisebbségek.

M. László Ferenc Itthon

Extrán jutalmazná a Fidesz a következő választás győzteseit

A választókerületükben kiugróan magas eredményt elérő képviselőket is díjazná a Fidesz elnökségében felmerült ötlet – tudta meg a hvg.hu. A javaslat szerint nemcsak a vesztes, hanem a fölényesen győző képviselők után is kaphatnának töredékszavazatokat a parlamenti küszöböt megugró pártok a következő választáson. A nagyobbik kormánypárt vezetősége múlt héten véglegesítette a Fidesz választójogi koncepcióját, így az is eldőlt, hogy a határon túli magyaroknak csak egy voksa lesz, és 2014-re 108 egyéni kerületet hoznak majd létre az országban.

hvg.hu Itthon

Csak egy szavazatuk lesz a határon túli magyaroknak

A határon túli magyarok várhatóan nem szavazhatnak majd egyéni jelöltekre a 2014-es választásokon, csak a listákra voksolhatnak – közölte Salamon László egy interjúban. A KDNP-s szakpolitikus szerint ez nem sérti a választójog teljességének alkotmányos elvét. Salamon hangsúlyozta, az új választókerületek határait a parlamentnek kell kétharmados törvénnyel szabályoznia.

Fürjes Judit Vélemény

Semjén Zsolt: „Az állampolgárságtól elválaszthatatlan a szavazati jog”

A szavazati jog nem függhet a lakóhelytől, vagy attól, hogy valaki melyik államban adózik, állítja a hvg.hu-nak adott interjúban Semjén Zsolt, a KDNP elnöke. „Érdekesnek” tartja a gyerekek után járó választójog megadását, ellenzi a „magzati korukat élő honfitársak halálra ítélését”, de nem szorgalmaz abortusztilalmat, tudván, hogy azt a társadalom nem fogadná el.

Budapesten rendezik a 2021-es cselgáncs-világbajnokságot

Budapesten rendezik a 2021-es cselgáncs-világbajnokságot

Tovább hízik a káderképző kisgömböc: ingatlanok után újságarchívumot vett az MCC

Tovább hízik a káderképző kisgömböc: ingatlanok után újságarchívumot vett az MCC

Ezerféleképp szeletelik fel az amerikai társadalmat a demokraták és a republikánusok

Ezerféleképp szeletelik fel az amerikai társadalmat a demokraták és a republikánusok

Hadat üzentek a gyerekmunkának, de csak rosszabb lett a helyzet

Hadat üzentek a gyerekmunkának, de csak rosszabb lett a helyzet

Ismét Hamilton rajtolhat az élről

Ismét Hamilton rajtolhat az élről

Klicsko maradhat a kijevi polgármester

Klicsko maradhat a kijevi polgármester

Szkafanderes tudósok szippantották ki az első ismert amerikai lódarázsfészket - fotók

Szkafanderes tudósok szippantották ki az első ismert amerikai lódarázsfészket - fotók

Így érhetjük el a legvágyottabb énünk

Így érhetjük el a legvágyottabb énünk

A címlapról ajánljuk