hvg.hu Kult

Váratlan ajándék a Fidesz szülinapjára

“Én tanár vagyok én majd tanítom / A hasisomat Ibizán hasítom”. A garázs-hiphop Dekkoltás a nemzeti ünnep alkalmából ismét alkotott. A Habony éra és az ÁKOSshut után megérkezett a lényegretörő Happy Birthday Fidesz.

hvg.hu Kult

Egy dalba került a Várkert, Habony és Szaniszló

A WNTS nevű hiphop-punkrock formáció első szerzeménye már emlékezetes és kemény rímekkel küldte el melegebb éghajlatra a közmédiát. Azóta kijött még néhány hasonló dal, amelyekben feltűnik László Petra, Hosszú Katinka, egy vak komondor, a keményen dolgozó kisember, és Thomas, a gőzmozdony is.

Balla István-Németh Róbert Kult

De mit adtak nekünk a 80-as évek?

Néhány technológiai találmány, egy zenei tévé beindulása, valamint az angolszász országokban bekövetkezett konzervatív politikai fordulat határozta meg alapvetően a 80-as évek könnyűzenéjét. Megjelennek a gigasztárok (ráadásul az egyik nő, a másik fekete), berobban a hiphop, keménykednek az új metalzenekarok, indult a U2 és az R.E.M, és megrendezik a nagy segélykoncerteket – hogy csak néhány mazsolát említsünk a korszak popzenéjéből. Olvasás közben hallgasson zenét: közlünk egy összeállítást a 80-as évek terméséből.

Bicsérdi Ádám Kult

Bëlga: "Mondjuk, ha a Viktor idézne minket, annak jobban örülnék"

Félreértik, perelni akarják őket, egyesek tartanak tőlük: úgy tűnik, a Bëlga szellemisége majdnem két évtizedes munkásságuk után sem egyértelmű mindenkinek. Hamarosan új lemezük jelenik meg, amely a megszokott stíluskavalkád helyett színtiszta diszkó lesz Wahorn András vendégszereplésével. Interjúnkból kiderül, melyik számuknak kellene még valósággá válnia a jövőben, és kiderül az is, miért lett gyerekkoncert az egyik fellépésükből. Azt, hogy honnan a nevük, nem kérdeztük.

Bicsérdi Ádám Kult

Majka: "Miért baj az, hogy egy órára segghülye lehetsz?"

Sohasem rejtette véka alá véleményét, és azt sem titkolta, hogy mindkét politikai oldalon vannak számára szimpatikus személyiségek. Majoros Péter, vagy ahogy mindenki ismeri, Majka a Facebookon állt ki a menekültek mellett, amikor itthon ezerrel pörgött az uszítás, de megérti, hogy sok ismert személyiség nem mer hozzá hasonló nyíltsággal beszélni közéletről. Elárulta azt is, mi idegesíti a sajtóban, miért nem tartja komolyan vehetőnek a Jobbikot, és hogy miért nem lehet nálunk beszólogatni másoknak a tévében. Majkával közéletről, tévés álommunkáról és a rádiós szerkesztők hatalmának végéről beszélgettünk.

hvg.hu Kult

Luxusturnét tervez Dr Dre

Az idén új lemezzel visszatért hiphop-legenda három neves társával indulna koncertkörútra.

hvg.hu Kult

Új lemezt ad ki a hiphop-nagymester

Dr. Dre várva várt új nagylemezén Eminem, Kendrick Lamar és számos más rap-híresség is közreműködik, adja hírül a Rolling Stone magazin.

hvg.hu Kult

A hiphop vagy a Beatles a király?

A hiphop komolyabb hatással volt a könnyűzenére, mint a Beatles és a Stones, adja hírül a Guardian. Persze, hogy brit tudósok vizsgálták ezt a kérdést is, és persze, hogy sokan vitatják a kijelentést.

Hankó Viktor Kult

A hiphop egyáltalán nem halott – Cut Chemist-interjú

Két amerikai hiphoplegenda – DJ Shadow és Cut Chemist – mostani turnéján egy harmadik legenda, az elektro-funk ősatyja, a hiphop egyik legnagyobb alakja, Afrika Bambaataa előtt tiszteleg. Most vasárnap a Dürer-kertbe ér a koncertkörút, ennek apropóján beszélgettünk telefonon Cut Chemisttel.

hvg.hu Kult

Skizofréniát és depressziót is gyógyíthat a hiphop

Egy kutatócsoport váltig állítja, a hiphop zene akár mentális betegségek gyógyítására is alkalmas lehet. A csoportot alapító pszichiáterek szerint a műfaj erősebbé, magabiztosabbá teszi a hallgatóit, akik így könnyebben bírkoznak meg lelki problémáikkal.

hvg.hu Kult

Megdöbbentő videó készült a magyar nyomortelepről

Rendhagyó és félelmetesen valós videóval jelentkezik a Siska Finuccsi nevével fémjelzett Egyenlők rap-kollektíva. A nyomorúságos állapotairól híres tatabányai Mésztelepen forgatott klipet a nemzetközi divatfotós karrierjét építő, a benne lakozó tinisztárt végleg elföldelni látszó Éder Krisztián jegyzi.

Cz.T. Kult

Bëlga: "Mi megbocsátjuk a tévedéseinket"

Legyen bár túlgondolt fricska vagy legendás zenekar, tagadhatatlan, hogy a Bëlga másfél évtizede Magyarország legnépszerűbb társadalmi, illetve közéleti tükre. Rajongók két generációjának felnevelése után a formáció október 11-én mutatja be legújabb, Sanyi című lemezét. A jeles alkalomra a Bëlgát mozgató három rappert, Bauxitot, Tokyót és Még5Lövést kérdeztük forradalomról, géppuskákról és törpékről. Nagyinterjú.

MTI Shake

Videóklip miatt tartóztatták fel a TGV szuperexpresszt a rapperek

Párizsból 150 utassal Nizza felé közlekedő szuperexpressz kénytelen volt Marseille egyik hátrányos helyzetű negyedénél, az Air Bel nevű lakótelep magasságában megállni, miután a sínek mentén füstbombákat helyeztek el. A nyolc fiatal - köztük négy kiskorú - ellen vádat emeltek.

1 2 3 4 5 6
Kutyaviadal-szervezőkön ütött rajta a TEK

Kutyaviadal-szervezőkön ütött rajta a TEK

Kevesnek áll jól a videóhívás, egyre többen mennek plasztikai sebészhez

Kevesnek áll jól a videóhívás, egyre többen mennek plasztikai sebészhez

Koronavírus: 151 halott, 5595 új fertőzött

Koronavírus: 151 halott, 5595 új fertőzött

Eljönnek a magyarok gyerekeiért – fenyegetőzött Beregszászon egy maszkos férfi

Eljönnek a magyarok gyerekeiért – fenyegetőzött Beregszászon egy maszkos férfi

Amint lehetett, kitódultak az utcákra az olaszok

Amint lehetett, kitódultak az utcákra az olaszok

Jakab Péter Tiborcz Istvánról beszélt volna a parlamentben, de kikapcsolták a mikrofonját

Jakab Péter Tiborcz Istvánról beszélt volna a parlamentben, de kikapcsolták a mikrofonját

392 ezer forintos átlagkeresetet mért a KSH

392 ezer forintos átlagkeresetet mért a KSH

Hivatalos, hogy 22 év után véget ér a Barátok közt

Hivatalos, hogy 22 év után véget ér a Barátok közt

A címlapról ajánljuk
Még több hír a METRO támogatásával