#igazságszolgáltatási reform

hvg.hu Világ

Elmeszelte az EU bírósága a lengyel igazságszolgáltatási reformot

Lengyelország megsértette az Európai Unió alapértékeit, amikor az igazságügyi reform keretében csökkenteni kívánta a bírák nyugdíjazási korát – így döntött az Európa Unió Bírósága. A varsói illetékesek közölték, mindenképpen véghez viszik az igazságszolgáltatási rendszer átalakítását.

hvg.hu Itthon

"Magánvélemény" hatására módosít törvényeket a kormány

„Teljesen együttműködő” volt a magyar kormány az Európa Tanáccsal a médiatörvény és az igazságügyi reform kifogásolt szakaszaival kapcsolatban – mondta a hvg.hu-nak a szervezet szóvivője. Újabb vizsgálatok egyelőre nem várhatók más törvényeket miatt, de a médiaszabályozásban minél előbb változásokat szeretne látni az Európa Tanács. A kormány korábban "magánvéleménynek" nevezte a kritikákat.

MTI Itthon

Az LMP nem vesz részt az igazságszolgáltatási törvény vitájában

Az LMP nem vesz részt az igazságszolgáltatási törvénycsomag vitájában, azt ugyanis sürgős és kivételes eljárásban tárgyalják - mondta hétfői, parlamenti sajtótájékoztatóján Schiffer András. A törvénycsomag vitája hétfőn, illetve kedden lesz a Házban.

Kósa András Itthon

Brüsszel üzen: "Kádár Magyarországa kapott IMF-hitelt", de egy tagállam más tészta

Az Európai Bizottság kész arra, hogy minden vitás ügyet végigvigyen, amíg az a testület szerint megnyugtató módon nem oldódik meg. A magyar kormányt sürgetné az idő, ezért is állnak értetlenül a miniszterelnök hozzáállását látva. Körülnéztünk Brüsszelben, milyen fogadtatásra számíthat Orbán Viktor José Manuel Barroso bizottsági elnöknél.

Folk György / Brüsszel Itthon

Indul az EU-Fidesz ütközet: újabb eljárások néznek ki a kormány ellen

Az előzetes ígéreteknek megfelelően kedden délután három ügyben is kötelességszegési eljárást indít várhatóan hazánk ellen az Európai Bizottság, hogy aztán szerdán az EP-képviselők szedjék ízekre a magyar kormány vitatott törvényeit strasbourgi plenáris ülésükön. Orbán személyesen védi álláspontját.

M. László Ferenc Itthon

A Fidesznek címzett kritikái miatt váltják le Orbánék a főbírót

Eldőlt a legfőbb bíró sorsa: a Fidesz által korábban még támogatott Baka András négy évvel mandátumának lejárta előtt, januári hatállyal távozik hivatalából – ezt az új alkotmány átmeneti rendelkezései véglegesítik. A kormánypártok hónapokig lebegtették a döntést, amit végül a Fideszben túlzónak vélt kritikus megjegyzései miatt hoztak meg. A főbíró az igazságszolgáltatáson belül is elszigetelődött.

MTI Itthon

Dolgos nap vár a képviselőkre a parlamentben

Döntően részletes vitákat folytat le ma az Országgyűlés, ezek sorában a képviselők megvitatják az igazságszolgáltatási reformhoz érkezett módosító indítványokat is.

MTI Itthon

Átvette Baka András javaslatit az MSZP

A Legfelsőbb Bíróság elnökének javaslatait is beterjesztette a parlamentnek az MSZP, hogy az igazságszolgáltatási reform részletes vitájában azokról is tárgyalhassanak a képviselők.

MTI Itthon

Répássy: nem csorbul a bírói függetlenség

A magyar igazságügyi reform nemzetközi összehasonlításban is megállja a helyét, a bírói függetlenséget a legcsekélyebb mértékben sem csorbítja az új szabályozás - jelentette ki Répássy Róbert igazságügyi államtitkár a bíróságok szervezetéről és a bírák jogállásáról szóló törvényjavaslat csütörtöki, együttes általános vitáját megnyitó expozéjában.

Kapcsándi Dóra Itthon

Büntetni kellene a hibázó bírót - vélemény a reformról

Baj, hogy ma egy-egy nyilvánvalóan nagyot hibázó bíró előmenetelén nem látszik meg a mulasztás, szükség lenne szankcióra – mondta a hvg.hu-nak Makai Lajos, a Magyar Bírói Egyesület (MABIE) elnöke. A Pécsi Ítélőtábla bíráját a kormány reformjairól, az új főbíróról és azokról a szegedi ügyekről is kérdeztük, melyekben valószínűleg bírók is érintettek.

MTI Itthon

Kész az igazságszolgáltatási reform második része

Elkészült a kormányoldal által javasolt igazságszolgáltatási reform "második" része: ennek nyomán létrejöhet egy új kerületi bíróság a fővárosban, emelkedhet a bírósági ügyintézői, a bírósági titkári és az ügyészi státuszok száma, változhat a bírák esetében az úgynevezett címpótlék adományozása, az ügyészek pedig bérfelzárkóztatásban részesülnének.

Találtak egy 78 000 éves sírt, benne egy 3 éves gyerek maradványaival

Találtak egy 78 000 éves sírt, benne egy 3 éves gyerek maradványaival

Oltópont nyílik a Drakula-kastélyban

Oltópont nyílik a Drakula-kastélyban

Május 22-én újranyit a Játékszín

Május 22-én újranyit a Játékszín

Botrány lett az ausztrál olimpikonok csoportképéből

Botrány lett az ausztrál olimpikonok csoportképéből

Élete századik pole pozícióját szerezte Lewis Hamilton

Élete századik pole pozícióját szerezte Lewis Hamilton

A portói éjszakából jelentkezett be Orbán Viktor

A portói éjszakából jelentkezett be Orbán Viktor

Vasárnap hajnalban érkezhet a Föld légkörébe a kínai rakéta irányíthatatlanná vált darabja

Vasárnap hajnalban érkezhet a Föld légkörébe a kínai rakéta irányíthatatlanná vált darabja

Ha a Kőbánya alsónál közlekedő villamosok számait tette meg a lottón, minimum hármasa van

Ha a Kőbánya alsónál közlekedő villamosok számait tette meg a lottón, minimum hármasa van

A címlapról ajánljuk