Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"69a937e9-d9d5-485a-837c-5d8dfa67e676","c_author":"HVG","category":"360","description":"Korántsem okoznak annyi súlyos agykárosodást a sorozatos traumák és sérülések, amelyek a kontaktsportokban a játékosok fejét érik, mint ahogy az az utóbbi évek híradásai alapján tűnik – állítja egy brit biomatematikus.","shortLead":"Korántsem okoznak annyi súlyos agykárosodást a sorozatos traumák és sérülések, amelyek a kontaktsportokban a játékosok...","id":"20250417_hvg-kontaktsport-fej-agykarosodas-kutatasok","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/69a937e9-d9d5-485a-837c-5d8dfa67e676.jpg","index":0,"item":"730425cf-2cad-4a72-9d53-79571e0982d6","keywords":null,"link":"/360/20250417_hvg-kontaktsport-fej-agykarosodas-kutatasok","timestamp":"2025. április. 17. 16:15","title":"Félreértés is lehet, mennyire veszélyesek a fejet igénybe vevő sportok","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"1b1631e7-c64d-4d00-802c-aba3c27ec724","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Takács Péter szerint higiéniai okokból van szükség a nejlonra. ","shortLead":"Takács Péter szerint higiéniai okokból van szükség a nejlonra. ","id":"20250417_takacs-peter-kulja-andras-foliaba-tekert-betegek","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/1b1631e7-c64d-4d00-802c-aba3c27ec724.jpg","index":0,"item":"5d61cb2f-7762-4be7-9e64-2fe9f4c24d6d","keywords":null,"link":"/itthon/20250417_takacs-peter-kulja-andras-foliaba-tekert-betegek","timestamp":"2025. április. 17. 11:30","title":"Fóliába tekerve feküdtek a kórházban az emberek, az államtitkár szerint bizonyos esetekben ez a gyakorlat a sürgősségi osztályokon","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"157cb675-e953-4101-ba98-7efe1cc54a97","c_author":"HVG","category":"kkv","description":"Nem meglepő, hogy a Megafon költötte a legtöbbet.","shortLead":"Nem meglepő, hogy a Megafon költötte a legtöbbet.","id":"20250417_kormanypropaganda-kollar-kinga-bayer-zsolt-tuntetes-megafon-kozossegi-media-hirdetes","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/157cb675-e953-4101-ba98-7efe1cc54a97.jpg","index":0,"item":"f2207a5f-62a5-48f8-9358-f412b3d56bbe","keywords":null,"link":"/kkv/20250417_kormanypropaganda-kollar-kinga-bayer-zsolt-tuntetes-megafon-kozossegi-media-hirdetes","timestamp":"2025. április. 17. 12:19","title":"Húszmilliót költöttek a kormánypropaganda szócsövei Kollár Kinga lejáratására a közösségi médiában","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"490589f8-7789-4b7c-bbba-37c18b92ecd6","c_author":"HVG","category":"cegauto","description":"A Venom F5 eddig sem volt gyenge, de az Evolution csomag megint egy másik szint. ","shortLead":"A Venom F5 eddig sem volt gyenge, de az Evolution csomag megint egy másik szint. ","id":"20250417_2031-loero-Hennessey-Venom-F5-Evolution","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/490589f8-7789-4b7c-bbba-37c18b92ecd6.jpg","index":0,"item":"a400dca2-6f08-4a83-ae82-4efe81e6142b","keywords":null,"link":"/cegauto/20250417_2031-loero-Hennessey-Venom-F5-Evolution","timestamp":"2025. április. 17. 20:20","title":"2031 lóerő, villany nélkül – itt a világ legerősebb belső égésű motoros autója","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"021d8ad2-5a4e-4a15-ad15-f45a3f5c8310","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"A K2-18b nevű exobolygó légkörében olyan kémiai anyagot találtak a Cambridge-i Egyetem tudósai, amit a Földön csak az óceánban lévő mikroorganizmusok termelnek meg.","shortLead":"A K2-18b nevű exobolygó légkörében olyan kémiai anyagot találtak a Cambridge-i Egyetem tudósai, amit a Földön csak...","id":"20250417_k2-18b-exobolygo-idegen-elet-foldon-kivuli-elet","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/021d8ad2-5a4e-4a15-ad15-f45a3f5c8310.jpg","index":0,"item":"8e0c71cd-9036-4b60-b153-e30695a94896","keywords":null,"link":"/tudomany/20250417_k2-18b-exobolygo-idegen-elet-foldon-kivuli-elet","timestamp":"2025. április. 17. 10:59","title":"Az élet nyomaira bukkanhattak egy idegen bolygón, 124 fényévre a Földtől","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"0008ffce-1bef-41c4-8be5-61851407a68e","c_author":"Kengyel Judith Gabriella - Szondy Máté - Zsila Ágnes","category":"360","description":"A Pride betiltása után az ELTE oktatói és kutatói szolidaritási nyilatkozatban álltak ki az egyetem azon hallgatói és munkatársai mellett, akik fenyegetve érezhetik magukat a diszkrimináció és a szabad véleménynyilvánítás korlátozása miatt. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem pszichológus oktatóiként ezzel egyetértésben szeretnénk kifejezni, hogy a keresztény értékrenddel összhangban a szeretet minden formáját támogatjuk, míg a gyűlöletnek és a kirekesztésnek minden formáját elutasítjuk. Kengyel Judith Gabriella, Szondy Máté és Zsila Ágnes pszichológus egyetemi oktatók írása. ","shortLead":"A Pride betiltása után az ELTE oktatói és kutatói szolidaritási nyilatkozatban álltak ki az egyetem azon hallgatói és...","id":"20250418_lmbtq-keresztenyseg-Pride-kereszteny-allasfoglalas-pazmany-pszichologusok","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/0008ffce-1bef-41c4-8be5-61851407a68e.jpg","index":0,"item":"b4312352-927d-40aa-8417-1c19850b4bbc","keywords":null,"link":"/360/20250418_lmbtq-keresztenyseg-Pride-kereszteny-allasfoglalas-pazmany-pszichologusok","timestamp":"2025. április. 18. 12:00","title":"Kiállhat-e egy hívő keresztény ember az LMBTQ-közösség mellett? ","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"837c823b-5221-461b-a44d-3a01543ab64e","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"Hadházy tüntetéssorozatának hatodik köre ezúttal nem az Erzsébet hídon, hanem a várban, a Karmelitánál kezdődött. Néhány százan vonultak át a hídra, ahol előbb Hadházy szólalt fel röviden, aztán aki akart, felmehetett a színpadra, hogy elmondja, miért jött ki tüntetni. A független képviselő azt ígérte, jövő héten is demonstrálnak majd. ","shortLead":"Hadházy tüntetéssorozatának hatodik köre ezúttal nem az Erzsébet hídon, hanem a várban, a Karmelitánál kezdődött...","id":"20250416_Hatodik-alkalommal-tuntetnek-a-gyulekezesi-jog-korlatozasa-ellen-a-Karmelitatol-az-Erzsebet-hidig-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/837c823b-5221-461b-a44d-3a01543ab64e.jpg","index":0,"item":"fc8a6124-8023-4d1c-9e64-975852433819","keywords":null,"link":"/itthon/20250416_Hatodik-alkalommal-tuntetnek-a-gyulekezesi-jog-korlatozasa-ellen-a-Karmelitatol-az-Erzsebet-hidig-ebx","timestamp":"2025. április. 16. 16:50","title":"Aki akart, felmehetett a színpadra – hatodik alkalommal zárták le tüntetők az Erzsébet hidat","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"c469123b-3633-4926-8e4b-2e3a6a35cb90","c_author":"hvg360","category":"360","description":"A német médium szerint vannak olyan pontok, ahol Magyar álláspontja ugyanolnya problémás, mint Orbáné. ","shortLead":"A német médium szerint vannak olyan pontok, ahol Magyar álláspontja ugyanolnya problémás, mint Orbáné. ","id":"20250418_magyar-peter-orban-viktor","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/c469123b-3633-4926-8e4b-2e3a6a35cb90.jpg","index":0,"item":"061c9032-d293-4101-b7da-ed014a5a340c","keywords":null,"link":"/360/20250418_magyar-peter-orban-viktor","timestamp":"2025. április. 18. 09:00","title":"Magyar Péter sikerességének titkát fejtegeti a Deutsche Welle","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Padlizsánkrémet tunkolni, mártogatni menő. Kavarni sem rossz. Variálni még jobb.
A vinetta titkát nem is olyan régen még szőttest áruló erdélyi nénikéknél firtattuk, hogy aztán házibulin viríthassunk jó nagy tál padlizsánkrémet, ami mellé csak kenyeret kellett vágni, és le volt tudva a kaja. Ma már nincs az a borbár, ahol minimum ne ezt ajánlanák a poharazás mellé. Kíváncsiak lennénk, hányan választanák az étlapról, falitábláról, pincér ajánlatából a tojásgyümölcspürét vagy a törökparadicsom-ikrát.
S tudnák-e, hogy padlizsánkrém érkezik az asztalra. Nomen est omen, a törökparadicsom név utal arra is, hogy mi Törökországot tekintjük a padlizsán őshazájának, pedig hát, ugye: India. Jó öreg kontinensünkön először a mediterrán országokat kebelezte be a padlizsán.
Gy.Zs.
Ették már az ókori görögök, rómaiak is - bár termeszteni csak a XV. században kezdték Itáliában - aztán jött a francia behódolás, majd a spanyol és így tovább. Hamarosan Erdély és a Balkán is padlizsánlilába borult. Nálunk a 19. században legalább olyan divatos volt, mint most, amikor már mindenki padlizsánkrémet akar kavarni. Persze, hogy kell a tökéletes alaprecept, amit mi már tavaly nyáron megosztottunk olvasóinkkal. Ismétlés a tudás anyja-atyja. Csak egy gyors emlékeztető, hogy aztán elkezdhessünk variálni.
Hozzávalók:
4 közepes padlizsán, 5-6 gerezd fokhagyma, 2 közepes fej vöröshagyma, 2 dl olívaolaj, frissen őrölt bors, só.
Elkészítés:
A padlizsánt sütőben, vaslapon vagy roston addig sütjük, míg szép pörzsölt, foltos, ráncos lesz a bőre (neki kifejezetten jól áll). Felhasítjuk, kifordítjuk és a padlizsánhúst az olaj folyamatos adagolása mellett összekeverjük, törjük, pépesítjük (döntsük el, krémesebbre vagy rusztikusra vesszük a figurát) a zúzott fokhagymával, apróra vágott hagymával, és ízlés szerint fűszerezzük.
A hozzávalók aránya amúgy is ízlés szerint változhat. Olajügyben azért például, mert attól függ, mennyire olajos maga a padlizsán; a fokhagyma-hagyma arány pedig nemcsak randevú előtti-alatti-utáni időzítéstől függhet, hanem eleve a szánk ízétől és az emésztésünktől. De egy biztos, nélkülük nem nagyon van padlizsánkrém, legfeljebb diétás, de az meg minek.
Ha már így birtokában vagyunk az alapoknak, jöhetnek a variációk. A hozzánk legközelebb eső autentikus ősforrás mindenképpen Erdély, ahol sokfelé kis citromlével vagy almaecettel, pláne tárkonyecettel is még megbolondítják a padlizsánkrémet, és előfordulhat, hogy a vöröshagymát metélőhagymára cserélik. Téli-nyári, négy évszakos kencéjük a zakuszka, aminek mindenhol megvan a saját családi receptje. Persze itt is az ízesítők variálása, aránya „háziasít”. A bab mellett mindenesetre a padlizsán viszi a prímet a kevercsben. Mi erre a vonalra voksolunk.
Nagy szemű fehér babot felteszünk főni, vagy veszünk kész konzervet, aminek lecsurgatjuk a levét és készen áll az átváltozásra. Ledarálunk piros pritaminpaprikát és fehér /zöld/paprikát, felaprítunk hagymát, fokhagymát, és az egész rakományt olívaolajjal bekeverve, paradicsommal összefőzzük. Akkor jó, amikor a paradicsom már elfőtte a levét. Összeadjuk az áttört, főtt babbal, meg az időközben megsütött, összetört padlizsánhússal.
Folyamatosan kevergetve jó krémesre főzzük, közben babérlevéllel, tárkonnyal, sóval, borssal fűszerezzük. Kis üvegekbe adagolva, hűtőszekrényben, hideg kamrában sokáig eláll, feltéve, ha a tetejét jótékonyan még betakarja olívaolaj.
Dunsztolhatjuk is, és akkor le van tudva a téli felkészülés a pirítósos vacsorákhoz. Egyébként nemcsak önmagában jó, de kísérőnek húsokhoz is. Nem véletlenül hagytuk ki a mennyiségeket, csak arányokat javaslunk: 3/3 bab, 2/3 padlizsán, 1/3-1/3 paprika és paradicsom (matek másként: 3:2:1:1 arány); olaj, fűszerezés ízlés és az adag nagysága szerint. Ha még tovább akarjuk tetézni a dolgot, akkor sárgarépát, fehérrépát is reszelhetünk a készülő zakuszkába, és van hogy párolt gombát darálnak még bele. Használnak friss paradicsom helyett paradicsomlét is.
Hasonló a szerb ajvár, amit huszonpár évvel ezelőtt még jugoszlávként ismertünk és szerettünk. Nemcsak a csevapcsicsát, de a sült krumplit is ebbe tunkoltuk. Itt is a padlizsán és a paprika viszi a prímet, fokhagymával, hagymával, olajjal.
Ha visszatérünk az alapokhoz, akkor az egyszerű padlizsánkrémünket is törökösíthetjük. Csak a végén joghurtot vagy kefírt, apróra vágott petrezselymet keverjünk hozzá, a tetejére szórjunk olívabogyót. Ehhez biztos a görögöknek is lenne egy-két szava. De nézzünk át inkább az Újvilágba, ahol némi mustárral, kevéske curryvel amerikanizálják a padlizsánkrémet. Ilyenkor még a friss kaprot is jól viseli.
Az arabok nagy kedvence, a baba ghanoush sem más, mint padlizsánkrém tahinivel(szezámmagkrém) dúsítva, római köménnyel, szumákkal (a cserszömörce bogyójából készült arab fűszer, amit végszükség esetén balzsamecettel helyettesíthetünk) ízesítve. Ezt a receptet most nem ismételjük meg, ahogy a Besenyő család Anti bácsija, úgy mi is megmondtuk már tavaly augusztusban.