szerző:
L.L.
Tetszett a cikk?

Ridley Scott földöntúli lényeket küld az emberekre, a szomorú bohóc egy szürreális világban harcol szerelméért, a pedofil férfi pedig egy 10 éves kisfiút tart fogva. Filmes ajánlók a hétre.

Prometheus

„Mi az? Mosolyogsz?”

Meg kell állítani. Különben nem lesz hova hazamenni.

A Nyolcadik utas a halál és a Szárnyas fejvadász sikere után nagy fába vágta a fejszéjét Ridley Scott, akinek legújabb, Prometheus című filmje hosszas előkészületek után csak elkészült, június 7-től pedig a magyar mozikban is látható. A sztori nem tér el a klasszikus Alien-topictól, nem véletlenül, ugyanis a történet eredetileg az Alien előzménye, de Scott úgy döntött, hogy Noomi Rapace főszereplésével önálló filmet készít belőle.

©

Két archeológus, Elizabeth Shaw (Noomi Rapace) és Holloway (Logan Marshall-Green) 2089-ben ősi piktogramokat fedeznek fel, melyek arra utalnak, hogy  földönkívüli lények már évezredekkel ezelőtt ellátogattak a Földre. Négy évvel később, a Prometheus fedélzetén 17 fős stáb száll le egy ismeretlen bolygóra, hogy kiderítse, honnan származnak a rejtélyes nyomok. És hogy mi vár rájuk? „A végzetet találták.” Amikor elhangzik, hogy „Meg kell állítani. Különben nem lesz hova hazamenni”, már biztos, hogy borzalom vár a maroknyi csapatra, melynek küldetése természetesen az emberi faj megmentése pusztító szörnyektől, emberfeletti lényektől. És hogy Scott tud-e újat mutatni? A kritikusok véleménye megoszlik. Abban a legtöbb szakmai ítész egyetért, hogy a Prometheus látványos és akciódús mozi, vizuális téren abszolút megfelel a várakozásoknak. A cselekménye viszont egyesek szerint nem olyan ütős, mint a korábbi Aliené, vagy a Szárnyas fejvadászé.

„A látványos vizuális effektek, az akciódús cselekmény, a szörnyek támadása lebilincseli majd az izgalmakat kedvelő nézőket” - írta a Hollywood Reporter kritikusa. A Guardian erős színészi játékról, szuper látványvilágról és izgalmas, olykor gyomorforgató jelenetekről írt. Ugyanakkor a brit lap kritikusa nehezményezte, hogy néhány jelenet előre kiszámítható. „Biztosan lesznek, akik mesterkéltnek tartják majd, de az utolsó néhány perc olyan elemi, és gyomorforgató, hogy összességében jól illik az Alien-mozik sorába.” A Moviedex kritikusa viszont egyáltalán nem esett hasra a legújabb Scott-horrortól: „Az űrben senki nem hallja a csalódottságot” - írta. (Bemutató: június 7.)

Főszereplők: Noomi Rapace, Logan Marshall-Green, Michael Fassbender, Charlize Theron

Rendezők: Ridley Scott

IMDb-értékelés:  8,1/ 10

Egy őrült szerelem balladája

„Megnevetteti a gyerekeket? - Nem. Én egy szomorú bohóc vagyok. Nem vicces.”

Nincs cirkusz bohóc nélkül. De mi van, ha a nevettetés mestere egyáltalán nem az a vidám alkat, sőt? Saját bevallása szerint szomorú. Álex de la Iglesia filmjének főhőse, Javier a szimbolikus jelentésű Szomorú Bohóc cirkuszhoz csapódik. 1973-ban ért véget Spanyolországban a Franco-féle diktatúra, ami nem csak a polgárháborúban harcolók, hanem leszármazottaik életére is rányomta bélyegét. Javier is ezzel küzd - apja, a vidám bohóc meghalt -, ennek ellenére viszonylag hamar sikerül beilleszkednie a cirkusz életébe. Egészen addig elfogadható mederben csordogálnak az események, amíg beleszeret az őt rendszeresen megalázó, agresszív és kegyetlen Boldog bohóc, Sergio feleségébe. Natalia akrobata, kitartásával és tehetségével arra készteti Javiert, hogy megküzdjön érte az őrjöngő férjjel.

„Egzotikus, szürreális, vidám, véres és robbanékony” - írta a filmről a Toronto Star kritikusa. Feltűnő kosztümök, groteszk durvaság és válogatott furcsaságok - összegezte benyomásait a New York Post újságírója. Az biztos, hogy a különleges közeg és a kegyetlen, zsigerekig hatoló történet nem emészthető könnyen. (Bemutató: június 7.)

Főszereplők: Carlos Areces, Antonio de la Torre, Carolina Bang

Rendező: Álex de la Iglesia

IMDb-értékelés: 6,5/ 10

Michael

Megrázó történetet mesél el Markus Schleinzer első nagyjátékfilmje. Főszereplője a látszólag normális életet élő 35 éves biztosítási ügynök, Michael. A férfi pedofil: pincéjében egy 10 éves kisfiút tart fogva. A film a férfi és a fiú kapcsolatának utolsó 5 hónapját eleveníti fel, Michael szemszögéből - őszintén, játékosan, brutálisan. A történet felidézi azokat a pedofil-ügyeket, amelyek az elmúlt években megrázták Ausztriát. (A jelenleg televíziós műsorvezetőként dolgozó Natascha Kampusch-t 10 éves korától 18 éves koráig tartotta fogva Wolfgang Priklopil, aki a lány kiszabadulásakor - 2006-ban - öngyilkos lett.) Bemutató: június 7.

Főszereplők: Michael Fuith, David Rauchenberger, Christine Kain

Rendező: Markus Schleinzer

IMDb-értékelés: 7/10

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Piri Kati, holland EP-képviselő: Hollandul gondolkodom, magyarul érzek

Piri Kati, holland EP-képviselő: Hollandul gondolkodom, magyarul érzek

"Felcsúti Pert" ígért Fekete-Győr a programjában

"Felcsúti Pert" ígért Fekete-Győr a programjában

Ez történt: Lenyűgöző fotókat kaptunk a Marsról

Ez történt: Lenyűgöző fotókat kaptunk a Marsról