szerző:
hvg.hu

Az új zenéket a fiatalok háromnegyede a barátoktól, ismerősöktől szerzi be, de a „Z-generáció” tagjaihoz méltóan minden második fiatal már az interneten, ingyenes fájlcserélő programokon keresztül jut hozzá újabb és újabb dallamokhoz - közölte az Ipsos piackutató cég. Bár a kutatás szerint a 15-25 évesek 95 százaléka hallgat zenét, táncolni már csak kicsit több mint fele szokott, azon belül is általában a lányokra és vidékiekre jellemző ez leginkább.

A hagyományos CD-vásárlás még nem ment ki teljesen a divatból, minden negyedik fiatal CD-boltban vásárol, és minden huszadik interneten rendeli meg a zenei albumokat - közölte kutatására hivatkozva az Ipsos.

A gyors technológiai fejlődésnek köszönhetően a fiatalok meglehetősen sok zenehallgatási eszköz közül választhatnak, és választanak is. A legtöbben számítógépen hallgatnak zenét (60 százalék), ezt követi az mp3 lejátszó (43 százalék), majd holtversenyben a rádió és mobiltelefon (38-39 százalék).

Minden harmadik fiatal CD-n, DVD-n vagy televízión ismerkedik a zene világával. Viszonylag kevesen (a fiatalok csupán 14 százaléka) játszanak vagy játszottak valamilyen hangszeren. Az önkifejezés effajta formáját legtöbbjüknél a gitározás és a zongorázás jelenti.

A bulikon és fesztiválokon kívül sokan bálokon vagy tánciskolában szeretnek táncolni - ezek a legfontosabb megállapításai annak a közvélemény-kutatásnak, amelyet az elmúlt 3 hónapban készített az Ipsos, a 15-25 év közöttieket reprezentáló 500 fő személyes módon történő megkérdezésével.

Zenehallgatással hétköznap a legtöbben (40 százalék) 1-2 órát töltenek, de hétvégén akár napi több mint öt órát is erre szán minden tízedik fiatal – főleg a tizenévesek. A bevált stílusirányzatok, mint a pop, rock vagy diszkózene mellett a zenei paletta széles spektrumát ismerik a mai fiatalok.

Az új zenéket háromnegyedük a barátoktól, ismerősöktől szerzi be, de a „Z-generáció” tagjaihoz méltóan minden második fiatal már az interneten, ingyenes fájlcserélő programokon keresztül jut hozzá újabb és újabb dallamokhoz. Fizetős oldalakat viszont alig 6 százalékuk használ. A hagyományos CD-vásárlás még nem ment ki teljesen a divatból, minden negyedik fiatal CD-boltban vásárol, és minden huszadik interneten rendeli meg a zenei albumokat.

A gyors technológiai fejlődésnek köszönhetően a fiatalok meglehetősen sok zenehallgatási eszköz közül választhatnak, és választanak is. A legtöbben számítógépen hallgatnak zenét (60 százalék), ezt követi az mp3 lejátszó (43%), majd holtversenyben a rádió és mobiltelefon (38-39 százalék). Minden harmadik fiatal CD-n, DVD-n vagy televízión ismerkedik a zene világával.

A zenehallgatás során sok fiatal választása esik a magyar előadókra, bár 10-ből 7 fiatalnál a külföldi zenék vannak túlsúlyban. A külföldi előadók közül PitBull, Madonna, Rihanna és David Guetta mellett Lady Gaga az abszolút kedvenc, míg a magyarok közül a Tankcsapda, Ákos, Tóth Gabi és Majka vezet - írja az Ipsos közleménye.  

Baráti társasággal és házibulikon szeretnek a legtöbben (68 százalék) zenét hallgatni. Minden hatodik fiatal számítógépezés, internetezés közben feltétlenül hallgat zenét, amit érdekes módon jobban szeretnek a szórakozóhelyen vagy koncerten történő zenehallgatásnál is.

Ez jól mutatja, hogy a zenehallgatás nem önálló, más tevékenységet kizáró programként jelenik meg a fiatalok körében, hanem sokkal inkább a mindennapi élet része. A 15-25 évesek fele például pihenéshez, kikapcsolódáshoz is zenét hallgat, nagy részük pedig házimunka vagy takarítás közben rakja be kedvenc számait (39 százalék). A fiatalokra jellemző megosztott figyelem a tanulásnál, munkánál is megjelenik: 31 százalékuk tanuláshoz, 10 százalékuk olvasáshoz is zenét hallgat. Ez a fajta tanulás-zene párosítás leginkább a budapesti tizenévesek stílusjegye.

Viszonylag kevesen (a fiatalok csupán 14 százaléka) játszanak vagy játszottak valamilyen hangszeren. Az önkifejezés effajta formáját legtöbbjüknél a gitározás és a zongorázás jelenti. Leggyakrabban zeneiskolában tanultak meg hangszeren játszani (46 százalék), harmaduk pedig otthon a szülőktől vagy ismerősöktől. Többségük maximum 1-2 vagy 3-4 évig kitartó, utána abbahagyják a tanulást. 

Hasonló a helyzet a tánctanulással is: 1-2 év után a tanulók fele abbahagyja. A megkérdezett fiatalok legnagyobb hányada néptáncot tanult, melyet a modern és latin-amerikai táncok követnek. Bár a 15-25 évesek 95 százaléka hallgat zenét, táncolni már csak kicsit több mint fele szokott, azon belül is általában a lányokra és vidékiekre jellemző ez leginkább. A bulikon és fesztiválokon kívül sokan bálokon vagy tánciskolában szeretnek táncolni.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Karácsonnyal veszekszik a főváros patkányügyben

Karácsonnyal veszekszik a főváros patkányügyben

Litvánia inkább kitiltotta az utazgatni készülő holokauszttagadó brit történészt

Litvánia inkább kitiltotta az utazgatni készülő holokauszttagadó brit történészt

Szellemi gyorsétterem

Szellemi gyorsétterem

Ön mihez kezdene 215 milliárd forinttal? Ez a 24 éves fiú épp ennyit nyert a lottón

Ön mihez kezdene 215 milliárd forinttal? Ez a 24 éves fiú épp ennyit nyert a lottón

919 forintot keresett önön minden hónapban a Facebook

919 forintot keresett önön minden hónapban a Facebook

Perre megy az Apple-lel egy amerikai tini, 1 milliárd dollárt követel

Perre megy az Apple-lel egy amerikai tini, 1 milliárd dollárt követel