szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Vasárnap délután végre elindulhatott a Déli-sarkra Harry herceg és veterán katonákból álló csapata - közölte a Walking With The Wounded veterán szervezet, amelynek javára az expedíció résztvevői adományokat gyűjtenek.

II. Erzsébet királynő unokájának és társainak 15 nap alatt mintegy 280 kilométert kell megtenniük, az első napra egy 12 kilométeres szakaszt terveztek.

A résztvevők három, 7-7 tagú csapatot alkotnak és versenyeznek egymással. A brit csapatban kapott helyet Harry herceg, rajtuk kívül egy amerikai, valamint egy ausztrál-kanadai csoport vesz részt az expedícióban. Harry herceg és veterán katonákból álló csapata pár napja még a 70. szélességi körnél lévő állomáson várta a hóvihar elvonulását, hogy megkezdje akklimatizálódási menetét a Déli-sark felé.

Az eredeti tervek szerint szombaton indult volna a 87. szélességi körről a tulajdonképpeni expedíció a Föld legdélebbi pontjára, a csapat azonban csak vasárnap délután kelhetett útra, így a korábban 335 kilométeresre tervezett utat majdnem 60 kilométerrel lerövidítették.

A természet már eddig is lassította az expedíciót: a csapatnak már korábban el kellett térnie az eredeti tervektől, mivel a hóvihar miatt Fokvárosból is csak később tudott elindulni repülőgépük.  A herceg mellett háborúban megsérült brit, amerikai, kanadai és ausztrál katonák vesznek részt az expedícióban. Néhányuk végtag-amputáción is átesett, mégis vállalkoztak a Déli-sark meghódítására, hogy adományokat gyűjtsenek a Walking With The Wounded veterán szervezet javára.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Köves Slomó: Demeter Szilárd eszmefuttatása ízléstelen és méltatlan

Köves Slomó: Demeter Szilárd eszmefuttatása ízléstelen és méltatlan

A Kulka név nem csak a színpadon, az orvostudományban is feledhetetlen

A Kulka név nem csak a színpadon, az orvostudományban is feledhetetlen

Megtalálták a világ legkisebb szitakötői közül is a legkisebbiket

Megtalálták a világ legkisebb szitakötői közül is a legkisebbiket