szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az USA és Kanada zeneipari forgalmát vizsgáló Nielsen SoundScan 2013-as évet tárgyaló jelentése a hagyományos digitális zeneletöltés visszaszorulását és a streaming-szolgáltatások előtérbe kerülését jelzi. A riport szerint Justin Timberlake és Robin Thicke voltak 2013 legnépszerűbb előadói.

2003, az iTunes zeneáruház megnyitásának éve óta most fordult elő először, hogy csökkent a legális zeneletöltések száma. Az egyes dalok esetében 6 százalékos, míg a teljes albumoknál 8 százalékos a visszaesés 2012-es adatokhoz képest. A háttérben nyilvánvalóan a különböző streaming-szolgáltatások (Spotify, Deezer, Rdio) népszerűségének növekedése áll – írja az amerikai Rolling Stone magazin online kiadása.  

Erre a tendenciára lehet következtetni abból is, hogy egyre több előfizetős zeneszolgáltató tűnik fel a piacon, nemrégiben a neves producer és előadó Dr. Dre, eddig csak fejhallgatókat forgalmazó vállalata is saját szolgáltatást (Beats) indított az USA-ban. A változó fogyasztói trend miatt lépett be erre a piacra tavaly májusban az Apple az iTunes Radióval, és ugyancsak ezt fontolgatja a Google is, egy új YouTube-streaming-szolgáltatás indításával. Ez alaposan átalakíthatja a zenepiacot, de az már most egyértelműen látszik, hogy az előfizetős zeneszolgáltatók szaporodása egyértelműen visszaszorítja az illegális letöltéseket. 

A fogyasztói riport másik érdekessége, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan továbbra is nő a hagyományos vinyl lemezek iránti kereslet, ebben a szektorban ráadásul jelentős, 33 százalékos növekedésről beszélhetünk. 

A letöltések visszaesésének másik oka lehet, hogy Adele óriási sikerű albuma a 21 iránt 2013-ban már jóval kisebb érdeklődés mutatkozott, és ehhez hasonló siker tavaly már nem volt. Míg Adele albumából 2012-ben 5,2 milliót adtak el, addig Justin Timberlake The 20/20 Experience című lemeze 2012-ben már 2,4 millió eladott példánnyal is a legnépszerűbb kiadvány lehetett. A 2013-as dobogóra még Eminem, és a countrey előadó Luke Bryan aktuális lemezei kerültek fel, a legnépszerűbb dal pedig Robin Thicke popslágere, a Blurred Lines volt, 6,5 millió eladott példánnyal.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!