szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az URH és az Európa Kiadó őstagjai vendégekkel és barátokkal kiegészülve adnak koncertet január másodikán. Az est házigazdája a Müller Péter Sziámi AndFriends, de színpadra lépnek a Pintér Béla társulat színészei is.

Két koncert lesz egyben január 2-án a Gödör Klubban: ÚjRH néven az URH és az Európa Kiadó őstagjai adnak koncertet, hazajön Ausztráliából Kiss Llászló is. Mellette Salamon András, Somoskői Lajos is játszik. Velük zenél és énekel Kamondy Ágnes, Víg Mihály,  Magyar Péter, Másik János, Keszei Krisztián, vendégek Hámori Gabriella, Bánfalvi Eszter és Kamarás Iván.

Ezután Müller Péter Sziámi barátai - Kirschner Péter, Varga Orsolya, Angler Ákos, Rentka Zsuzsi - és a Pintér Béla és Társulata színészei - Roszik Hella (ének, hegedű) és Thuróczy Szabolcs valamint Baka Rebeka és Bakos Zita - nyomják.

Kiss Llaci és Salamon András reinkarnációja került az első koncert középpontjába, mert bizonyos értelemben ők érkeznek a legmesszebbről. 1980-ban volt az URH, a magyar alternatív szcéna rövid életű, de mégis egyik legmeghatározóbb zenekarának első koncertje. Fél éves intenzív underground zenélés után az URH feloszlott és átalakult: lett belőle Európa Kiadó és Kontroll Csoport, majd Sziámi.

Kiss Llaci (zeneszerző-basszusgitár-ének) évtizedekig zenélt az Európa Kiadóban, de mivel Ausztráliában él, egyre ritkábban tudott fellépni itthon. Vele kapcsolatban fontos információ lehet, hogy trükk-animációs szakemberként dolgozott nagysikerű nemzetközi filmekben. Grafikusként is jegyzik, Párizs és Lille után márciusban lesz kiállítása Budapesten, melynek anyaga a Szépművészeti Múzeum gyűjteményébe kerül. A két legendás zenekar legjobb dalai közül jó néhányat ő írt és énekelt.

Salamon András (dob) az URH-ban, majd az Európa Kiadó első formációjában játszott, de egy idő után más pályára lépett; filmrendező lett, számos nagyhatású alkotást jegyez, tanít a Színművészeti Egyetemen és más főiskolákon.

Az est második részében az URH és a Kontroll énekes-szövegírójának zenekara, a  Müller Péter Sziámi  AndFriends lép fel. Ők is játszanak néhányat a mára ikonikussá vált URH és Sziámi dalokból, de a legütősebb új számok is terítéken lesznek. Ezen a koncerten szólóénekesi feladatot vállal a múködő Európa Kiadó gitárosa,  Kirschner Péter is, de a Nobilissimából ismert Baka Rebeka is Bakos Zita is  meglepetéssel készülnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!