szerző:
hvg.hu

Bár a rák súlyos betegség, ma már számos fajtája jó eséllyel gyógyítható, a betegek életminősége javítható, amennyiben időben diagnosztizálják a kórt. Rengeteg tévhit kering azonban a betegségről.

A rák napjaink civilizációs betegsége, amely nem létezett korábban

A rák egyidős az emberiséggel, több ezer évvel ezelőtt az ókori egyiptomiak és a görögök is leírták, nyomait egy 3 ezer éves csontvázon is megtalálták. Az életkorral nő a daganatos betegségek kialakulásának esélye, a várható élettartam pedig jelentősen megnőtt az elmúlt évezredek során, ezért gyakoribb a rák ma, mint régebben. A DNS-ek pusztulása együtt jár a korral, ez pedig daganatos betegségek kialakulásához vezethet. Ma már sokkal kifinomultabb eszközök állnak rendelkezésre a diagnózis felállítására és sokkal inkább része a rák a közbeszédnek, mint korábban volt, ezért is tűnhet gyakoribbnak. És bár a helytelen életmód, a légszennyezettség és más civilizációs tényezők növelhetik a betegség kialakulásának esélyét, de szó sincs róla, hogy a rák korunk betegsége lenne. A túlélés esélye viszont jelentősen nagyobb ma, mint korábban volt.

A rák maga a halálos ítélet

Évekkel ezelőtt a daganatos betegségekre magas halálozási arány volt jellemző, mivel nem volt megfelelő terápia és a gyenge műszerezettség miatt számos diagnózist csak túl későn tudtak felállítani. Ma már a rákos betegségek egyre korábbi stádiumban mutathatók ki a modern diagnosztikának és a társadalmi kampányoknak köszönhetően. Egyre hatékonyabbak a terápiák is, amelyeket igyekeznek személyre szabottá tenni a nagyobb hatékonyság érdekében. Ez részben azt jelenti, hogy az időben diagnosztizált és kezelt betegek hosszabban élnek és a terápia befejeztével jobb eséllyel folytathatják normális életüket.

©
A rák tünete a fájdalom

A rák csak nagyon előrehaladott stádiumban jár fájdalommal. Az esetek többségében kezdetben vagy nincsenek tünetek, vagy ha vannak, azok nem nagyon különböznek egy egyszerű fertőzés tüneteitől. Épp ezért fontos a rendszeres megelőző szűrés. A legkisebb rosszullétet is komolyan kell venni, a szervezetünk legapróbb változása is jelzés lehet.

A betegséggel szemben nincs biztosítás

A komoly betegségek bizony számos költséggel járnak, az emberek többsége attól tart, hogy ha rákos lesz vagy súlyos szívbetegsége alakul ki, akkor túlságosan függnek majd a szeretteiktől, teherré válnak számukra. Hogy erre nem lehet felkészülni, az egyszerűen nem igaz. Egy mindenre kiterjedő egészségbiztosítás ugyan nem előzi meg a daganatos betegségek kialakulását, de fedezni tudja a gyorsabb diagnosztika, a kezelés költségeit és pótolni a munkától való távolmaradás által okozott fizetéskiesést. Ha az anyagi terhekkel nem kell foglalkozni, sokkal könnyebb a gyógyulásra koncentrálni. Mégis, ma még kevesen kötnek átfogó egészségbiztosítást.

A rák csak a késtől fél – csak a sebészeti beavatkozás távolítja el a tumort

Súlyos tévedés, ami miatt sokszor túl későn fordulnak orvoshoz a betegek. A rák elleni terápia sikeressége a korai diagnózistól függ elsősorban. A kilátások nem azon múlnak, hogy történik-e sebészeti beavatkozás, hanem azon, hogy milyen stádiumban diagnosztizálják a betegséget. A rák bizonyos fajtái, például a leukémia nem is kezelhető sebészeti úton. A korai stádiumban végzett sebészeti beavatkozás jó eredményeket hozhat, de a sebészeti beavatkozás és a kemoterápia együtt csak 30 százalékos esélyt jelent az előrehaladott, 3. stádiumú rákbetegségek esetén. Nem szabad megvárni, amíg túl késő lesz.


Az összeállítás a Rákbetegek Országos Szervezete és az NN Biztosító Egészségtesztje alapján készült.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!