szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

28 Miró képet árvereztetett el a legendás festő unokája, hogy a bevételt, több mint 65 ezer dollárt, a menekültek megsegítésére ajánlotta fel.

Az árverést a Christie's aukciós ház rendezte Londonban a teljes bevételt pedig a Vöröskeresztnek ajánlották fel – írja a The Local.

A katalán festő unokája Joan Miró Punyet az AFP-nek azt nyilatkozta, hogy nagyapja is ezt szerette volna. „Igyekszem tovább vinni a fáklyát, és úgy cselekedni, ahogy ő tenné, ha még élne.” Hozzátette, Mirónak sok nehézséget el kellett viselnie az élete során. Együttérzet a polgárháború elől menekülőkkel, a z éhezőkkel és a száműzetésbe kerülőkkel.

Miró a polgárháború kezdetén Párizsba költözött, egy idő után követte őt a felesége és lánya is, de amikor a nácik megszállták Franciaországot visszatért Spanyolországba.

„Mindig is szerette segíteni a leghátrányosabb helyzetű embereket, a menekülteket, és tisztában vagyok azzal, hogy ami ma Szíriában történik, az holnap megtörténhet Spanyolországban is” – mondta az unoka.

Miró ráadásul személyesen is nagyon hálás a Vöröskeresztnek, mert a szervezet egyik orvosa mentette meg a festő egyetlen gyermekének, Punyet anyjának a lábát, amikor az 1965-ben egy súlyos autóbalesetet szenvedett.

A kalapács alá került képeket itt nézheti meg.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A fehérorosz KGB fogságába került a legrégebbi ellenzéki párt vezetője

A fehérorosz KGB fogságába került a legrégebbi ellenzéki párt vezetője

Tíz évvel a japán cunami után ismét járni kezdett egy buddhista templom órája

Tíz évvel a japán cunami után ismét járni kezdett egy buddhista templom órája

Megkapta Majka is az oltást, maga Merkely Béla oltotta be

Megkapta Majka is az oltást, maga Merkely Béla oltotta be