szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Elpusztult Japán legöregebb elefántja egy apró tokiói állatkertben, hatvankilenc évig ért. Hanakót 1949-ben ajándékozta a thai kormány a tokiói Inokasira Állatkertnek, ahol kétéves kora óta élt. A fogságban élő ázsiai elefántokhoz képest hosszú kort élt meg.

Az állatkert szóvivője szerint az idős elefántot az oldalán fekve találták meg csütörtök reggel és többszöri próbálkozásra sem sikerült talpra állítani. Hanako végül a délutáni órákban pusztult el.

A szóvivő szerint az állatot felboncolják, hogy megállapítsák a halál pontos okát. Hozzátette: ha egy elefánt - kortól függetlenül - hosszú ideig fekszik az oldalán, akkor károsodhatnak a szervei.

Nem olyan régen a világ szinte minden táját megmozgató petíció indult azért, hogy Hanakót átköltöztessék egy thaiföldi természetvédelmi övezetbe, ám az állatkert azt mondta, hogy az elefánt már túl öreg egy ilyen utazáshoz. Az állatot megvizsgáló független szakértő egyetértett az intézmény döntésével.

Az amerikai Carol Buckley azt mondta, hogy Hanakót megrémítheti, ha más elefántokkal kerül össze, miután annyi évet élt egyedül. Inkább azt javasolta, hogy végezzenek bizonyos változtatásokat az állat lakhelyén és a gondozók töltsenek több időt vele. Amikor azonban új kerítést szereltek fel Hanako kifutója köré, az állat megrémült és nem volt hajlandó kimenni.

Az idős elefánt szokásos születésnapi ünnepsége is elmaradt idén márciusban, ilyenkor a thai követség mindig friss szamócával kedveskedett az állatnak.

Hanako fokozatosan legyengült és egyre étvágytalanabbá vált az elmúlt hónapokban. "Hanako az ország békéjének és gyarapodásának a szimbóluma volt a második világháború után. A halálával véget ért egy korszak" – fogalmazott az állatkert illetékese.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagy a bizonytalanság a trianoni menekültek pontos száma körül

Nagy a bizonytalanság a trianoni menekültek pontos száma körül

Mészáros Lőrinc gázszerelős munkára vállalkozott

Mészáros Lőrinc gázszerelős munkára vállalkozott

Év végén nőttek a beruházások a gazdaságban – a kormány megtolta a versenysportot is

Év végén nőttek a beruházások a gazdaságban – a kormány megtolta a versenysportot is