szerző:
T.S.
Tetszett a cikk?

Nem tudjuk, hány pezsgősdugó röpült a levegőbe kedden este a bordeaux-i Matmut Atlantique stadionban lezajlott osztrák–magyar meccs után. De azt igen, mivel koccinthattak a magyar játékosok és a VIP-páholyok vendégei a győzelemre. A franciaországi labdarúgó-Eb hivatalos pezsgőmárkája a Hédiard.

A nemes ital, a Hédiard Grand Cru, a pezsgő őshazájából, a Champagne borvidéki Montagne de Reims régióból, Mailly faluból származik. Egyike annak a mindösszesen 17 településnek, amelynek szőlőtermelő területe Grand Cru besorolású, méghozzá közel egy évszázada, 1920 óta. Maillyban egyébként jóval korábban, már a reimsi székesegyház 13. századra datált építése előtt is termesztettek szőlőt.

Az itt készített borokat a középkorban nagy becsben tartotta az egyház és a nemesség. Szőlőgazdaságai igazi felvirágzását és gyarapodását azonban a pezsgő készítésének 17. századi elterjedése jelentette, ami a hautvilliersi Szent Benedek apátság pincevezetőjének, a dominikánus szerzetes Pierre Pérignonnak köszönhető.

A Hédiardot egyébként nemrég megvásárolta a Do&Co cég (J. Robuchon Eb-s konyhájának hivatalos beszállítója is). A nevével fémjelzett pezsgő kézi szedésű szőlőből, 75 százalékban Pinot Noirból, 25 százalékban Chardonnay-ból készül. E két komponens harmóniát alkot: a Pinot Noir ásványi frissességéhez tökéletesen illeszkedik a Chardonnay-ra jellemző kifinomultság.

©

A világszerte 35 országban forgalmazott Mailly Grand Cru végső ízét a 12 méter mélyen a föld alatt található egy kilométer hosszúságú pincében, illetve barlangrendszerben érlelve, pihentetve nyeri el. Gyümölcsös illatú, nemes ital tökéletes választásnak tűnik ahhoz, hogy Franciaország nemzeti stadionjának, a párizsi Stade de France-nek és a kilenc másik város Eb-helyszínének – arany- és platinajegyes VIP-vendégei koccintsanak vele.  

Mi tagadás, mi is szívesen ünnepeltünk volna ezzel a nagy európai focigálára 44 év után visszatérő magyar válogatott bordeaux-i győzelme után.   

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Brit tanácsok karácsonyra járvány idején: Ne legyen se társasjáték, se közös éneklés

Brit tanácsok karácsonyra járvány idején: Ne legyen se társasjáték, se közös éneklés

152 koronavírus-fertőzött hunyt el egy nap alatt

152 koronavírus-fertőzött hunyt el egy nap alatt

Kipróbáltuk az eddigi leglátványosabb Pókember-játékot, csak úgy hasít a PS5-ön

Kipróbáltuk az eddigi leglátványosabb Pókember-játékot, csak úgy hasít a PS5-ön