szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A fehérarcú sátánmajmok kölyke nagy szemeivel leginkább egy alienre hasonlít.

Sátánmajom (Pithacea pithacea) született a Nyíregyházi Állatparkban. A tenyészpár 2013-ban, az Európai Fajmegőrzési Program keretében került a sóstógyógyfürdői állatparkba, első utódjuk 2014-ben született, két év után pedig ismét bővült a majomcsalád. A június elején született kölyök ivarát még nem tudták megállapítani gondozók – közölte Révészné Petró Zsuzsa osztályvezető-szóvivő szerdán az MTI-vel.

A fehérarcú sátánmajmok, más néven sakik, a dél-amerikai esőerdők alsóbb lombkoronaszintjeinek lakói, főleg gyümölcsökkel, magvakkal és rovarokkal táplálkoznak. A párok monogám kapcsolatban élnek. Hangjuk madárcsicsergésre emlékeztet, tömegük 1,5-2 kilogramm, dús szőrű farkuk pedig hosszabb, mint 30-40 centiméter hosszú testük. Érdekesség, hogy egyetlen újvilági majom esetében sem tapasztalható ekkora eltérés a két ivar között, mint a sátánmajom esetében: a kifejlett hímek alapszíne fekete, csak az arcszőrzetük fehér, míg a nőstények barnásszürke színűek. Félelmet keltő nevüket nem rossz természetükről, hanem szokatlan külsejükről kapták, mivel az ivarérett hím olyan, mintha sámánmaszkot viselne.

©

 

Bár farkuk fogódzkodásra nem alkalmas, a fák ágai között nagyon ügyesen közlekednek, akár tízméteres ugrásokra is képesek; emiatt a bennszülöttek repülő majmoknak nevezik őket.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A kormány válasza George Clooney interjújára: Soros

A kormány válasza George Clooney interjújára: Soros

Elindult a pedagógusok tesztelése, már találtak fertőzötteket

Elindult a pedagógusok tesztelése, már találtak fertőzötteket

Taylor Swift eltűnt, de elmagyarázta, hogy miért

Taylor Swift eltűnt, de elmagyarázta, hogy miért