szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Több mit félmillió éves kövületeket fedezett fel egy argentin kisfiú kedden egy Mar del Platához közeli strandon. A város egyik múzeumának szakértői első vizsgálataik alapján óriási tudományos jelentőséget tulajdonítanak a leletnek.

A Lorenzo Scaglia Természettudományi Múzeum szerdán Facebook-oldalán is megerősítette hírt.

A kisfiú szülei elmesélték, hogy kedd reggel egy kis "őslénytani kirándulásra" indultak a fosszíliákban gazdag Mar del Plata-i partra, és amikor Martín felfedezte a rengeteg csontot, értesítették a múzeumot.

"Általában az egész család indul kövületeket keresni, de két fiú, Martín és bátyja, a nyolcéves Nicolás ért a dolgokhoz, mióta a múzeumban részt vettek egy paleontológiai előadáson" – mondta Martín édesanyja.

A szülők meglepődtek, milyen nagy jelentőségű leletre bukkant a kisebbik fiú, bár nem ez volt az első eset, hogy fosszíliákra akadt a partokon. Az anya szerint mindig ugyanúgy történik: ha valaki talál valami érdekeset, küld egy fotót a múzeumnak, és nem nyúl a "kincshez".

"A kicsi nagyon örült, mert mindig a bátyja találta eddig a maradványokat" – mesélte Inés, aki emlékeztetett, hogy a part telis-tele van kövületekkel, de az emberek erről nem nagyon tudnak.

Martín telefonja után a Lorenzo Scaglia szakemberei kimentek a helyszínre, és a maradványokat elszállították a múzeumba, ahol Matías Taglioretti paleontológusra várnak a további vizsgálatok, így a pontos kormeghatározás is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!