szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Auschwitzban, temetőkben, otthonokban ólálkodnak, egyelőre nem lehet kizárni őket.

A Pokémon Go megjelenése óta sorjáznak a különösebbnél különös helyszínek, ahol a virtuális lényecskék felbukkantak. Ezek néha kínos helyzeteket eredményeznek: a washingtoni holokausztmúzeum például már megkérte a játékosokat, hogy függesszék fel a vadászatot a múzeumban. Ott egyébként ráadásul egy olyan Pokémon jelent meg, amely mérges gázt ereget.

De észleltek Pokémont a New York-i 9/11-emlékműnél, valamint Auschwitzban is. Ezenkívül megjelennek magánterületen vagy temetőkben is. További probléma, hogy erősen félreérthető lehet iskolák vagy játszóterek környékén ődöngeni látszólag céltalanul, telefonnal a kézben.

A különös esetek nem közvetlenül a programozók számlájára írhatók: nem ők találták ki, hogy Auschwitzba Pokémonokat telepítenek. A helyszíneket lényegében véletlenszerűen határozza meg a játék.

Ugyanakkor természetesen lehetséges lenne a nem helyénvaló helyszínek kizárása, csakhogy erre a jelek szerint nem készült fel a Nintendo, illetve a játékot fejlesztő Niantic Labs. A washingtoni múzeum kérésére egyelőre nem reagáltak érdemben, ahogy a Vox ezzel kapcsolatos megkeresésére sem. Létezik ugyan egy weboldal, ahol elvileg kérni lehet a pokémonok eltávolítását, de ez nem működik - állítólag a túlterhelés miatt.

Kétségtelen ugyanakkor, hogy az ilyen esetek ingyenreklámot jelentenek a játéknak: az egész világot bejáró botrányok csak növelik a Pokémon Go ismertségét. Előbb-utóbb azonban meg kell majd oldani a problémát, mert mindenhol mégsem ólálkodhatnak rajzfilmfigurák.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!