szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tavaly óta fürödni is lehet az osztrák főváros új városrészének névadó tavában, amelyet a természet is egyre jobban meghódít. Hogy ne sérüljön az újonnan kialakuló flóra és fauna, és a városlakók is élvezhessék a vizet, néhány játékszabály betartását kérik.

2010-ben kezdték el kialakítani a Bécs új városrészének, a Seestadt Aspernnek nevet adó mesterséges tavat, amely a körülötte elterülő csaknem négyhektáros parkkal a városrész közepén helyezkedik el. Az 5,4 hektáros vízfelületet az évek során azonban nemcsak a városlakók, hanem a növények és állatok is felfedezték maguknak.

A Seepark kialakításakor tavirózsát, vízi lófarkat, réti füzényt, nádat, sást és szittyót telepítettek a partszakasz déli részére, hogy megakadályozzák a föld bemosódását a vízbe, illetve értékes életteret hozzanak létre a növények és állatok számára. A tó fenekére alacsony növekedésű zöldalgaféléket telepítettek, amelyek megkötik a tápanyagokat és oxigénnel látják el a vizet.

Az idő múlásával azonban a természet is egyre inkább birtokba vette a területet, és a zöldalgák ma már füzéres süllőhínárral és tavi kákával osztoznak a mederfenéken, a vízben pedig vörösszárnyú keszeg és bodorka ficánkol. A vízfelszín felett szitakötők táncolnak, a gerinctelen állatok sokszínűsége pedig még a szakembereket is meglepte.

Mivel a tó két strandján 2015 júliusa óta fürödni is lehet, a bécsi hatóságok kéthetente ellenőrzik a víz minőségét, illetve a Seepark élővilágát.

A kiváló vízminőség megőrzése érdekében néhány szabályt is be kell tartaniuk az itt lakóknak illetve fürdőzőknek. Nem szabad például a tóban horgászni, a halakat és a vízimadarakat etetni, a növények érdekében elkerített partszakaszon tartózkodni vagy a vízbe ugrálni. A Seepark területén kutyát sem szabad sétáltani, a négylábúaknak a metrómegállótól keletre alakítottak ki egy tágas kutyafuttatót saját partszakasszal.

Bécs új városrészében már hatezren laknak, a tervek szerint pedig 2028-ig mintegy húszezer embernek ad majd otthont Európa egyik legnagyobb városfejlesztési projektje.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Maruzsa: Nem lesz kötelező a gyerekeket visszavinni az óvodába és az iskolába

Maruzsa: Nem lesz kötelező a gyerekeket visszavinni az óvodába és az iskolába

Kiderült, mit rejt a 166 éves időkapszula, amit az esztergomi Bazilika keresztjében találtak

Kiderült, mit rejt a 166 éves időkapszula, amit az esztergomi Bazilika keresztjében találtak

Jordán Tamás: Nem születik több Törőcsik Mari

Jordán Tamás: Nem születik több Törőcsik Mari