szerző:
Czeglédi Fanni

A gyermekkori szexuális abúzus sokkal gyakoribb, mint gondolnánk, csak nem szeretünk beszélni róla – tARThatatlan címmel nyílt kiállítás a Három Hét Galériában.

Az UNICEF segítségével kiállított fotók boldog gyermekeket ábrázolnak – alattuk koromfekete táblákon az elkövetők mondatai:

"Csak rosszat álmodtál…!" (Levetkőztetve arra ébredtem éjjel, hogy az apám meztelenül az ágyhoz szorít. 8 éves lehettem, amikor először megtette…)

"Nem mondhatod el anyának! Ha elmondod, soha többé nem fog szeretni!" (5 éves voltam)

"Ezt szeretik a kislányok. Az én kislányommal is ilyet szoktunk játszani. Látod, milyen jó?" (6 éves voltam)

Szavak, melyek beleégtek az áldozatok tudatába, és a mai napig kísérik őket. (Ehhez hasonló, megrázó mondatok sokaságát gyűjtötte össze a Beszélj róla oldal.)

A képaláírásokról a fotókra pillantva kellemetlen szorongás támad a látogatóban. A kiállítás szervezői ezzel a kontraszttal igyekeznek ábrázolni, hogy egy látszólag boldog gyermekkor mögött ilyen jellegű, fájdalmas drámák is meghúzódhatnak. Honlapjukon már 290 történet bizonyítja, hogy méltatlanul mellőzött, de számtalan családban előforduló probléma a gyermekek szexuális bántalmazása.

"Ha egy ilyen 40 évvel ezelőtt kiderül egy kis faluban, az legalább olyan teher, mint őrizni a titkot"

Nemzetközi statisztikák szerint minden 6.-7. lányt és minden 10. fiút bántalmaznak szexuálisan 18 éves kora előtt. Az esetek döntő többségében az elkövető családtag, nevelőszülő, apa, nagyszülő. A látencia óriási, itthon tavaly 156 esetben indult nyomozás gyermekek szexuális bántalmazása miatt. A bántalmazott kisgyerekek gyakran magukat hibáztatják a történtekért, sokan csak felnőtt korukban mesélik el, mi történt velük, a feldolgozás évtizedekig tarthat.

„A honlapot 2013 tavaszán indítottuk el, a kiinduló pontot egy abban az évben megjelent könyv, Anoni Mara Bűn vagy bűnhődés című tényregénye adta. Bár álnéven, de elsőként írta meg valaki Magyarországon teljesen őszintén a történetét. Azt tapasztaltuk, hogy amikor az ember erről kezd el beszélni, a legtöbben elfordulnak, elzárkóznak a téma elől: a gyermek és a szex szót nem bírják egy mondatban hallani – és valóban nem is természetes” – mondja Pócs Balázs, újságíró, a beszeljrola.hu egyik alapító tagja.

A honlapnak 3 fő funkciója van: az áldozatok történeteket, de akár egy-egy mondatot is beküldhetnek, illetve tapasztalatot cserélhetnek a fórumon: az oldal a szélesebb közvéleménynek is szól, gyakran regisztrálnak és írnak olyan emberek is, akiket nem bántalmaztak, virtuális jelenlétükkel és írásaikkal azonban támogató környezetet biztosítanak az áldozatok számára.

A programot gondozó Anoni Mara Társaság szerint nagyon sok közös pont van a történetek között, tulajdonképpen párhuzamos poklok ezek a tragédiák, életutak: „Győrfi Anna pszichológus (a Bűn vagy bűnhődés című kötet utószavának írója) mondta, hogy mikor gyermekkori szexuális bántalmazás történik, akkor felborul a világ rendje, mert a világ rendje az lenne, hogy a felnőttek vigyázzanak a gyerekekre. Folyamatosan szervezünk kísérő rendezvényeket, a Centrál Színházban szerveztünk maratoni felolvasó estet, ahol délután hattól éjfélig színészek olvastak fel a honlap történeteiből, és tartottunk kötetlen beszélgetéseket, ahol sok áldozat beszélt meglepő őszinteséggel a vele történtekről. Egy-egy mondat után megfagyott a levegő és olyan csend lett, hogy nem is tudtuk, hogy ki fog először megszólalni”.

"Az orgazmus az egyik, amit a legnehezebb feldolgozni"

"Csak megsimogattam a kislány mellét", "de a gyerek is akarta!" - ilyen és ehhez hasonló érvelésekkel találkozott egy bíró a gyerekek ellen elkövetett szexuális bántalmazásos tárgyalásokon. Van, hogy a család ellenében kell végigvinni az eljárást, mert az egész família összezár az áldozattal szemben.

Lassú küzdelem ez: az áldozatok gyakran még felnőttként sem merik bevallani a bántalmazást, olyan erős bennük a szégyenérzet, ám a szégyen mellett a lélek szép lassan felemészti önmagát: a titok és a düh elmagányosít, falakat emel. „Amikor a felolvasó estet szerveztük, sokan megírták, hogy részt vesznek rajta – ha nem is szólalnak föl, az ember körülnéz, és tudja, hogy ott vannak. Semmiképp nem szabad erőltetni a dolgot, lehet, hogy legközelebb lesz ereje beszélni róla vagy elolvasni a honlapot. Mindenki a saját tempójában haladhat.” – tették hozzá a szervezők.

A kiállítást kísérő kötetlen beszélgetés szeptember 9-én (pénteken) 18 és 20 óra között lesz a Három Hét Galériában.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Közelebb jött a járvány: hat koronavírusos fertőzött Észak-Olaszországban

Közelebb jött a járvány: hat koronavírusos fertőzött Észak-Olaszországban

Tordai Bence feljelenti Dúró Dórát és Horváth Lászlót

Tordai Bence feljelenti Dúró Dórát és Horváth Lászlót

Vészjelzést kell adniuk az orosz buszsofőröknek, ha kínait látnak

Vészjelzést kell adniuk az orosz buszsofőröknek, ha kínait látnak

Kijött a werkvideó a Star Wars új sorozata, a Mandalorian látványvilágáról

Kijött a werkvideó a Star Wars új sorozata, a Mandalorian látványvilágáról

Koronavírus: már a 2500-at közelíti a halottak száma

Koronavírus: már a 2500-at közelíti a halottak száma

Harmadszor is hosszabbítottak az iráni választáson

Harmadszor is hosszabbítottak az iráni választáson