szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy új kutatás szerint egyre többen kerülik a gluténtartalmú ételeket, annak ellenére, hogy valóban szükségük lenne rá.

A gluténtartalmú élelmiszerek károsíthatják a cöliákiában szenvedők vékonybeleit, vitamin- és ásványianyag-hiányt okozhatnak, nem beszélve a kellemetlen gyomorbél tünetekről.

A Rutgers New Jersey orvosi iskola kutatói a Nemzeti Egészségügyi és Táplálkozási Vizsgálat 2009 és 2014 közti felméréseit és az általuk készített interjúkat vizsgálták. A kérdőíveket 22,278 ember töltötte ki. A kutatócsoport a kitöltők közül vett kis létszámú csoportot vizsgált: a résztvevők korábban részt vettek érzékenységi vérvizsgálaton és az eredményektől függetlenül is gluténmentes diétát folytattak a továbbiakban – 106 embernél igazolták a cöliákiát, 213-nál pedig nem, de mindkét csoport életmódot váltott.

INK

A szerzők megállapították, hogy bár a cöliákia-betegség aránya viszonylag stabil maradt a vizsgálat időtartama alatt, a gluténmentes étrendet követők száma háromszorosára nőtt: 2009-2010-ben 0,52%-kal, 2011-12-ben 0,99%-kal, 2013-14-ben pedig 1,69%-kal nőtt a glutént kerülők száma.

Elképzelhető, hogy valóban nőtt a lisztérzékenységben szenvedők száma, de úgy tűnik, a búzából, árpából és rozsból nyerhető fehérje az egészségesen étkezők és a vékony emberek ellensége lett – természetesen egyre több élelmiszergyártó készít termékeket a folyamatosan növekvő "gluténmentes" csoport tagjainak.
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!