Lassan kevés lesz a hús - de mit fog enni az emberiség?

Olyan megoldások jöhetnek szóba, mint a bogár-és rovarfogyasztás, vagy a hústermék otthoni nyomtatása.

  • HVG HVG
Lassan kevés lesz a hús - de mit fog enni az emberiség?

A modern ipari állattenyésztés és húsfeldolgozás során olyan gázok keletkeznek, melyek hozzájárulnak az üvegházhatás erősödéséhez. „Az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint 2030-ra a jelenleginél kétszer több gabonát kell termelnünk ahhoz, hogy a húsfogyasztás következtében növekvő állatállományt táplálni lehessen.”

E tarthatatlan folyamat következtében egyre több vállalkozás és kutatócsoport igyekszik megváltoztatni a jövő állattenyésztési szokásait – lehetséges opció a bogár- és rovarfogyasztás, de a növényi proteinekből előállított hús is, de szóba jöhet az igazi izomszövetek előállítása is a húsban rejlő őssejtek segítségével.

Bővebben a témáról az e heti HVG-ben olvashatnak.

MTI / Rosta Tibor