szerző:
Tóth Sándor
Tetszett a cikk?

Két város, New York és London szerepel az élen a Drinks International Magazine legújabb rangsorolásában. Sajnos a szűkebb 50-es és a bővebb 100-as listában sincs egyetlen hazai hely sem, viszont Európa legjobb bárjában egy feltehetően magyar felmenőkkel rendelkező vezető bármixer rázza a shakert.

A világ legjobb bárjainak 2016-os rangsorát a Christ Church Spitalfields rendezvényközpontban megtartott gálán, a londoni Koktélhét keretében tették közre. A top 10-ből négy New York-i, öt londoni és egy athéni bár.

Az első helyezett a New Yorki The Dead Rabbit, egyben a világ és az amerikai kontinens legjobbja.

The Dean Rabbit
worlds50bestbars.com

 Míg a brit fővárosban található a második, az American Bar – Európa legjobbja – és a harmadik Dandelyan is.

Dandelyan
worlds50bestbars.com

A további helyezettek sorrendje így alakult: 4. The Connaught (London), 5. Attaboy (New York), 6. The Gibson (London), 7. Employees Only (New York), 8. Nomad Bar (New York), 9. The Clumsies (Athén), 10. Happiness Forgets (London). 

A bővebb, 50-es bárlistán is fej-fej mellett halad a két világváros, mivel London további kilenc, New York pedig nyolc bárral uralja a rangsort. Az őket követő délkelet-ázsiai ország, Szingapúr három bárral jutott a legjobb félszáz közé.

Az immár nyolcadik alkalommal összeállított lista egyik legnagyobb csalódást okozott meglepetése: az utóbbi években a világ legjobbjaként számon tartott Artesian (Hotel Langham, London) nem csak a 10-es toplistáról csúszott le, de a legjobb 50-ből is kiszorulva, az 54. helyen fért be a teljes100-as listába.

Anélkül, hogy belemennénk a részletekbe miként áll össze évente a világon leginkább mértékadó bárlista, a következőt érdemes tudni róla: több mint 400 szakember (mixerek,bár tulajdonosok, italszakértők és kritikusok) összesített voksai a Föld minden tájáról, különösebb előírások és szabályok nélkül. A megmérettetésbe az idén 540 bár került be, ebből választották ki - a szavazatok  és a nemzetközileg  mértékadó szaklap véleményezése szerint - a 10, 50 illetve100 legjobbat.

A Világ és Amerika legjobb bárja címet elnyerő  The Dead Rabbit New York pénzügyi negyedében található.  A Wall Street legkedveltebb bárja úgy került az élre, hogy egymás után kétszer is a 2. helyen szerepelt. A Döglött Nyúl alsó szintjén 72 koktélkülönlegességből választhatnak a vendégek, míg a felső szintjét egy minőségi borbár foglalja el.

Az óceánon túli kitérő után térjünk vissza Európa legjobbjához, illetve a világlista ezüstérmeséhez, az American Bar-hoz, amely a londoni Savoy Hotelben (1889-ben nyitották) 1903 óta üzemel, s 2011 óta szerepel a világ top 50-es bárlistáján. Többször is a ott volt már a legjobb tízben. A nagy múltú intézmény a 19. századtól az elsők között népszerűsítette Európában az amerikai koktélokat. A berendezése art deco stílusú, falait a neves vendégek képei díszítik, minden este élő jazz alapozza a hangulatot a koktélokhoz.

worlds50bestbars.com

   Hírességei között az évtizedek során olyan nagynevű bármixerek találhatók, mint Ada „Coley” Coleman koktélkreátor, a Savoy-koktélkönyvet 750 recepttel jegyző Harry Craddock, valamint egy későbbi bartender legenda, Peter Dorelli. Manapság, pontosabban 2010 óta az American Bar vezető mixere Erik Lőrincz, aki igazi koktélművésznek számít a szakmában és csodájára járnak a vendégek. A sikeres bartenderről egy kis internetes nyomozással hamar kiderült, hogy 1979-ben Nyitrán született. Igaz, mindenhol szlovákként említik a mixer-világklasszist, aki szakmájában a legjelentősebb világversenyeket megnyerte, de minden bizonnyal magyar felmenőkkel rendelkezik. Egy vele készült interjúban a nagymamáját említi, mint első példaképét, aki gyógynövényekből tinktúrákat, gyógyteákat és olajokat készített.

A pult mögött: Erik Lőrincz
Hotel Management Network

Így Európa legjobbja, a londoni American Bar Erik Lőrincz nevével fémjelezve azért nekünk is tartogatott egy kis meglepetést.

 

 

   

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!