szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Felcsatoljuk, és már mehetünk is a közértbe vásárolni. Nem fogunk mellényúlni, mert az okoskarkötő megmondja, mit érdemes levennünk a polcról.

Legalábbis ezt a jövőt képzeli el tudatos vásárlóknak az észt Hannes Lung, dizájn szakos hallgató, aki WatchYourself nevű pályázatával megnyerte az Electrolux Ideas Lab nemzetközi gasztronómiai ötletversenyt. A dicsőséggel övé lett a 10 000 eurós fődíj is, így továbbfejlesztheti találmányát: a csuklón viselhető okoskarpántot. Lung karkötője megkönnyítené a mindennapi bevásárlást, és közben egészségesebb étkezésre inspirálna mindenkit. Beolvassa a polcról levett termékeket, és étrendünk alapján jelzi, az adott élelmiszer illik-e a diétánkba, az életmódunkhoz. Még arra is képes, hogy az alapanyagok között válogatva – a bőrünket kijelzőként használva – egyenesen a kezünkre vetítsen ajánlott recepteket. A készülékkel a család többi tagjával is kommunikálhatunk, így akár voksolhatnak, hogy mi legyen a másnapi ebéd, vacsora, vagy rajta keresztül jelezhetjük nekik, ha terítve van.

©

A nyertes pályázót a 10 000 euró mellett az Electrolux egy stockholmi utazással is díjazta. Lung találkozhat a cég vezetőivel és segítséget kap a legsikeresebb skandináv startupok megalapítóitól ötlete továbbfejlesztéséhez.

Az augusztusban meghirdetett nemzetközi ötletversenyre 73 országból érkezett nevezés. A beérkezett pályázatokból szakmai zsűri választotta ki az 50 legjobbat, a döntőbe pedig a közönség szavazatai alapján 10-en jutottak tovább. Az 50 legjobb pályázó közé két magyar versenyző is bekerült: Buzogány Anna „Eat” néven egy dietetikusokkal tervezett applikációval, Tóth Máté pedig „Noura” néven egy olyan eszközzel, ami segít, hogy étkezés közben mindig a szükséges tápanyagokhoz jusson hozzá szervezetünk. A közönség szavazatai alapján döntőbe jutott 10 versenyző közül az Electrolux zsűrije választotta ki a nyertest.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!