szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Azt nem tudjuk, hogy a mi Mikulásunk koktélozna-e, de nem elképzelhetetlen, hogy ha Santa Clausnak hívják, szívesen felhajtana egy koktélt. Valami klasszikusat, s naná, hogy whiskey-ből.

Persze az idők változnak, és a trendek nem kímélik a pohárban sem a klasszikusokat. A nagyszakállúak is haladhatnak a korral, pláne, ha italuk  tipikus, semmivel sem összetéveszthető karaktere mégis megmarad. Így van ez az amerikaiak kedvenc whiskey-jéből készült italok esetében is, amelyek legfőbb hozzávalója éppen 150 éve, egy kis tennesseei lepárlóüzemben született, bizonyos Jack bácsinál.

 Nézzük, milyen is egy időutazás, amit  Lukács Roland,  a Boutiq’Bar head bártendere álmodott meg. Íme két klasszikus recept akkor és most. 

A jó öreg Manhattan

Hogy pontosan mennyire is öreg, arról megoszlanak a vélemények. Állítólag már az 1860-as években is keverhettek ilyesmit a New York-i bárokban. De ami biztos: 1874-ben – nomen est omen – a Manhattan klubban szolgálták fel a vendégeknek egy fogadáson, amit történetesen Winston Curchill édesanyja, Jennie adott.

S hogy mennyire "összenőtt" a várossal? Az 1994-ben megjelent The New York Bartender's Guide (az 1999-es magyar kiadás címe Koktélok New Yorkból) előszavában Dale De Groff, a híres Promenade Bar főmixere így kommendálta: "Ha valaki a 65. emeletről letekint New York városára, képtelen lesz ellenállni annak, hogy egy Manhattant rendeljen."

redlemon

A koktélban az erős, alkoholos és csonthéjas ízek dominálnak leginkább, de megmarad a whiskey fő karaktere, amelynek a vermut kölcsönöz igazán fűszeres aromát. 

  • 5 cent Jack Daniel’s
  • 2,5 cent édes vermut
  • 2-3 öntés Angostura bitter
  • koktélcseresznye

 Az alapanyagokat shakerben jégre töltve elkeverjük, majd koktélpohárba szűrjük. Beledobunk egy koktélcseresznyét, vagy a díszítéshez használjuk.

Manhattan a modern időkben

Bár mindkét, a régi és az új Manhattan is nagyon karakteres, a klasszikus változatot kicsit újragondolva, a csokoládé és a cseresznye ízei dominálnak inkább. Ezt az ízélményt almafa füsttel ellensúlyozzák a profik, amelynek elkészítésével nem érdemes otthon kísérletezni.

redlemon
  • 5 cent Jack Daniel’s
  • 2 cent francia aromatizált aperitif
  • 2-3 öntés csokoládé bitter
  • almafa füst 

 Ha ma egy vérbeli bártendertől rendeljük az italt, akkor így készíti majd el nekünk: a hozzávalókat jól összekeveri, ezt követően egy kis palackban füsttel infuzionálja, és ezután tölti a poharunkba.

A klasszikus Old Fashioned

Az Old Fashioned régebbi változata lágyított és kissé fűszeresebb. Az egyik legklasszikusabb whiskey-koktél, ami az 1880-as években lett népszerű, karrierje a louiseville-i Pendennis klubból indult. Hígították szódával, vízzel is, készítették cukorszirup helyett barna cukorral, kockacukorral.

redlemon
  •  5 cent Jack Daniel’s

    1 cent cukorszirup

  • 2-3 öntés angostura keserű

  • Az összetevőket jégen egy Old Fashoned whiskey-s pohárban keverjük el egészen addig, amíg a whiskey veszít karcosságából. Narancshéjjal díszítjük.

    Az Old Fashioned újragondolva

    Az ízélmény a Tennessee whiskey trópusi jegyeiben csúcsosodik ki, miközben a banán és a kakaó jól idomul a juharfán szűrt párlathoz. Ez is inkább profi munka.

    redlemon
    • 5 cent Jack Daniel’s
    • 1 cent cukorszirup
    • 2 csepp cacao bitter
    • 1 fújás banánesszencia

    Az esszencia kivételével elkeverik az összetevőket, majd befújják a banán kivonattal. Utána öntik a shakerből jéggel feltöltött pohárba. 

 

 

 

 

 

 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!