szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A helyi régészek képzésében is közreműködik.

A jelenleg szabadságát töltő tudós egy Moszultól mintegy két órányira fekvő kis faluban dolgozik a British Museum által szervezett expedíción. Elmondása szerint az Iszlám Állam ellen folytatott háború menetéről csak a helyiek elmondásán és az iraki médián keresztül értesülnek. Elárulta azt is, hogy 80 oldalas szerződésének mintegy fele foglalkozik biztonsági kérdésekkel, például evakuálási tervekkel.

"Irakban sokkal nagyobb biztonságban éreztem magam, mint például Egyiptomban" - jegyezte meg Pabeschitz Virág, aki áprilisban tér vissza a helyszínre. Hozzátette: az expedíciót és a vele járó kockázatot is azért vállalta, mert nem csupán régészeti emlékeket tárnak fel, hanem iraki és iraki kurd régészeket is képeznek terepen nyugati régészeti technikákra. Mindezzel közvetlen hatással lehet az új régészeti-kulturális szféra kibontakozására a háború sújtotta közel-keleti országban.

 

#breakfast #iraq Jó étvágyat a reggelihez;)

ArchaeoDream (@archaeodream) által közzétett fénykép,

Pabeschitz Virág elmondta azt is, hogy terrorizmus miatt még sosem érezte magát életveszélyben munkája során. Régészként eddig a legsúlyosabb veszélyben akkor volt, amikor egy szudáni ásatáson két hétig feküdt súlyos, valószínűleg egy bakteriális fertőzésből fakadó betegséggel és a legközelebbi kórház is túl messze volt ahhoz, hogy segíthessenek rajta - írja az MTI.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Zebrán ment neki a 15 éves lánynak egy türelmetlen autós Veszprémben

Zebrán ment neki a 15 éves lánynak egy türelmetlen autós Veszprémben

1000 képkocka/másodperc sebességgel rögzítették, hogyan működik egy régi, filmes videokamera

1000 képkocka/másodperc sebességgel rögzítették, hogyan működik egy régi, filmes videokamera

Újra 365 felett az euró árfolyama

Újra 365 felett az euró árfolyama