szerző:
Tóth Sándor
Tetszett a cikk?

A klasszikus spanyol vízkereszti kalács, a Roscón de Reyes a hagyományok szerint mindig rejt valami kis meglepetést. Ezúttal nem is olyan kicsit.

Mi éppen leszedjük a karácsonyfáról a díszeket, már a madaraknak sem adjuk a bejglimorzsát, és rá se bírunk nézni semmi édességre, amikor Spanyolországban a tetőpontjára hág az ünnepi hangulat. Az ajándékozás nagy napja ugyanis nem karácsonykor van, hanem a háromkirályok, a napkeleti bölcsek látogatása idején, január 6-án, vízkeresztkor. A hagyományok szerint ilyenkor kerül az asztalra a kandírozott gyümölccsel és marcipánnal, mandulával gazdagon megrakott, vagy/és krémmel és tejszínnel töltött kalácsféleség, a Roscón de Reyes, amelybe rendszerint belesütnek egy pénzérmét, netán egy apró játékfigurát, ami szerencsét, gazdagságot hoz annak, aki megtalálja. Vannak, akik otthon sütik a koszorú formájú édességet, de a legnagyobb forgalmat ez idő tájt a cukrászdák, pékségek, a szupermarketek sütődéi bonyolítják le. Például az 1940-ben Ramon Areces által alapított madridi székhelyű, országos nagyáruházlánc, az El Corte Inglés évente 450.000 és 500.000 Roscón de Reyes-szel készül az ünnepre. A hagyományos kézműves kalácsként árusított vízkereszti finomságot nagyrészt saját központi pékségükben, Madrid külvárosában, Valdemoróban sütik.

elcortesingles.es

A tradícióknak tisztelegve – meg jó üzleti találékonysággal – az El Corte Inglés is meglepetés ajándékot süttetett az idén 251 ünnepi kalácsába. Az ötlet megvalósításában együttműködő partnere a Degussa Metales Preciosos nevű nemesfém-kereskedő cég lett. Így a jelentős mennyiségben forgalomba került Roscón de Reyes-ből 250 darabba 1-1 grammos aranyrudacska került, míg a főnyereménynek számító kalácsba egy kártya, amelyet szerencsés megtalálója egy uncia, vagyis 28,70 grammos aranyrúdra tud beváltani! A fődíjas vízkereszti sütemény így 1130 eurós (közel 350 ezer forintos) kincset ér valamely mázlista spanyolnak.

Az El Corte Inglés főnyereményét is lekörözi a mintegy 10 ezer lakosú észak-spanyolországi La Bañeza (León tartomány) 1856-ban alapított Conrado cukrászdájának (Confitería Conrado) Roscón de Reyes-e. Ugyanis a találékony tulajdonos Sergio Gonzalez az idén 8000 eurót (közel két és fél millió forint) sütött az egyik kalácsába!

abc.es

A Conrado cukrászda először 2009-ben 500, míg tavaly már 7000 eurós nyereményt rejtett a vízkereszti süteménybe. Hát, nem mindennapi marketingfogás, de biztos megéri.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!