szerző:
hvg.hu

Egy kutatás szerint a Nutellában is megtalálható pálmaolaj rákkeltő hatású lehet, a Ferrero azonban reklámkampányban hívja fel a figyelmet, hogy közkedvelt csokis mogyorókrémjük fogyasztása teljesen biztonságos.

Az EFSA, vagyis az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság még 2016 májusában tette közzé azt a jelentést, miszerint több a pálmaolajban, más növényi olajokban, margarinokban és néhány feldolgozott élelmiszerben olyan glicerin-alapú szennyező anyagok keletkeznek a feldolgozás során, amelyek lehetséges egészségügyi kockázatot jelentenek a fogyasztóknál.

A 44 milliárd dolláros pálmaolaj-ipar a Ferreróban talált szövetségesre, amely annak ellenére vette védelmébe az összetevőt, hogy több élelmiszercég illetve áruház bojkottálja a pálmaolajat és az annak felhasználásával készült termékeket.

A cég bevételének egyötödéért felelős Nutellának azért fontos összetevője a pálmaolaj, mert az felelős a krémességéért, illetve a szavatossági idejét is meghosszabbítja – állítja a Ferrero, amely reklámkapányt is indított azért, hogy tudatosítsa az emberekben: a Nutella nem veszélyes az egészségre.

A Telegraph szerint azért is érzékenyen érintené a Ferrerót a pálmaolaj elhagyása, mert az a legolcsóbb növényi olaj: tonnája nagyjából 230 ezer forintba kerül, míg ugyanennyi napraforgó olaj 245 ezer, a repceolaj pedig 265 ezer forintos áron kapható.

A Ferrero nagyjából 185 ezer tonna pálmaolajat használ egy évben, ezért az összetevő lecserélése több milliárd forintnyi pluszköltséget jelentene a cégnek éves szinten.

Várhatóan idén jelenik meg egy részletesebb kutatás arról, mennyire biztonságos a pálmaolajjal készült termékek fogyasztása, de arra valószínűleg nem kell számítani, hogy az EFSA betiltja azokat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!