szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Állatvédők tiltakoztak a cirkuszi állatkínzás ellen.

Nem foglalkozhat többé vadállatok idomításával a bukaresti Globus-cirkusz és a külföldi partnerek állatidomárszámait sem fogadják többé a román fővárosban - erről az intézményt működtető fővárosi önkormányzat hétfői ülésén született döntés.

Romániában az utóbbi két hétben több mint hatvanezer állatvédő írta alá azt az internetes petíciót, amely a vadállatok szerepeltetésének betiltását követelte, miután január 12-én a Globus-cirkusz tizenegy "nyugdíjba vonult" állata - két tigris, két vietnami malac, négy macska és három kutya - pusztult el egy tűzvészben. A tűz az őrök fülkéjét melegítő elektromos fűtőtest meghibásodása miatt keletkezett. A tűzoltóknak hét tigrist, két tevét, két pónit, és egy kengurut sikerült kimenteniük, amelyeket ideiglenesen a bukaresti állatkertben helyeztek el.

A bukaresti közgyűlés hétfői határozata törli a Globus-cirkusz tevékenységi köréből az állatidomítást, illetve a külföldi fellépők által használt állatok Romániába való beléptetésének és utaztatásának megszervezését.

A cirkuszi vadállatokat a Négy Mancs és más állatvédő alapítványok segítségével hat hónapon belül megpróbálják természetes élőhelyükön működtetett rezervátumokban elhelyezni, vagy állatkerteknek adományozzák - jelentette ki Gabriela Firea, Bukarest főpolgármestere.

A határozat indoklása szerint a természetellenes mutatványok betanítása akkor is állatkínzásnak minősül, ha nem használnak erőszakos módszereket, a cirkusz ugyanis képtelen a vadállatoknak természetes életkörülményeikhez hasonló életfeltételeket biztosítani. Egy 12 négyzetméternyi ketrecbe kényszerített oroszlán természetes élettere például négyszáz négyzetkilométernyire tehető, ami kétszer akkora terület, mint Bukarest - olvasható a dokumentumban.

Az Agerpres hírügynökség szerint a világon 21 - köztük 14 európai - ország teljesen vagy részlegesen betiltotta a vadállatok szerepeltetését a cirkuszokban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az egyetemi klubtól a Monty Pythonig – Eric Idle életútja, 2. rész

Az egyetemi klubtól a Monty Pythonig – Eric Idle életútja, 2. rész

Nem űrfegyver, csak egy szupermodern porszívó: teszten a Dyson újdonsága

Nem űrfegyver, csak egy szupermodern porszívó: teszten a Dyson újdonsága

„Fiam, ez így tűrhetetlen, menj ki, és gyere be úgy, mint Lukáts Andor!”

„Fiam, ez így tűrhetetlen, menj ki, és gyere be úgy, mint Lukáts Andor!”